Clásico van de coaches

Donderdagavond 23 augustus, 22:30 uur. Liefhebbers weten waar we het dan over hebben. Op dat tijdstip staat de eerste Clasico van dit voetbalseizoen op het programma. Barcelona en Real Madrid zullen elkaar in het Camp Nou bestrijden in de eerste wedstrijd van de Supercup. Met haast ongewijzigde elftallen ten opzichte van vorig seizoen. Toch steken er twee factoren bovenuit. De trainers. Zij kunnen het succes van de ploeg maken en breken. Het is een duel tussen de ‘rookie’, voormalig assistent Tito Vilanova, en de ‘único’, kampioenenmaker José Mourinho. Een vooruitblik.

Tito-team

Bij Barcelona heeft het hippe kostuum plaatsgemaakt voor een sobere polo. Succescoach Pep Guardiola is vervangen door zijn vertrouwenspersoon en ‘nieuwkomer’ Tito Vilanova. De rechterhand van Guardiola werd na het aangekondigde vertrek van de kampioenenmaker onmiddellijk naar voren geschoven als opvolger. Hij heeft dezelfde filosofie, dus er verandert eigenlijk niets, aldus voorzitter Rosell. Dat houden de spelers zich zolang ook voor.

Maar er verandert wel degelijk iets. Guardiola was iemand met een zeer gerespecteerd palmares als voetballer. Vilanova kan diezelfde prestaties niet overleggen. Hij speelde slechts een blauwe maandag voor Barcelona, was nooit een vaste waarde, en zocht zijn heil vervolgens bij clubs als Figueres en Elche, op een lager niveau. Daardoor mist hij wellicht een essentieel stukje charisma, iets dat zijn voorgangers wel hadden. Met het oog op de karakters van bijvoorbeeld Ibrahim Afellay (die nog steeds op de nominatie staat om verhuurd te worden) en Alex Song, zou dat voor problemen kunnen zorgen.

Het Tito-team, zoals Barcelona nu genoemd wordt, is nagenoeg onveranderd in de zomerperiode. Jordi Alba neemt de plek van linksbacks Abidal (nog altijd niet fit) en Maxwell over, en Alex Song is aangetrokken om de leegte te vullen die Seydou Keita met zijn vertrek achter liet, om zo Sergio Busquets en Xavi wat te ontlasten. Het beste nieuws is echter de terugkeer van David Villa, die zijn rentree meteen opluisterde met een goal tegen Real Sociedad. Villa staat erom bekend dat hij veel scoort tegen Real, iets wat ze bij Barcelona dit seizoen zeker kunnen gebruiken.

En dan hebben ze nog ene Lionel Messi voorin rondhobbelen, de man die Iker Casillas het vaakst van allemaal wist te passeren.

De Catalanen lijken zodoende weer in topvorm, en hebben wat recht te zetten na de 1-2 nederlaag in april. Barcelona-fans maken zich op voor een heet avondje, waarbij de coach van de tegenstander na zijn misdragingen van vorig seizoen hartstochtelijk uitgefloten zal worden.

Mou-team

Die coach is José Mourinho. Hij maakte zijn ‘welgemeende’ excuses aan het adres van Vilanova voor het prikincident, waardoor de Barça-aanhang een nog grotere hekel aan hem heeft gekregen. De schorsing die ze beiden kregen opgelegd, werd geseponeerd. Verder was het stil rondom Mourinho, die buiten zijn nieuwe bijnaam ‘de unieke’ het liefst in de luwte acteerde. De markante Portugees hield zich deze zomer dan ook rustig op de op hol geslagen transfermarkt. Real Madrid is compleet, aldus Mourinho. Pas als er een speler vertrekt, komt er een versterking bij. Het vertrouwen in zijn spelersgroep is groot. Tegelijkertijd is de manier van handelen van Mourinho ook een gok voor de club. Barcelona blijft zich namelijk wel versterken, ook in verdedigend opzicht, waar Real kwetsbaar oogt.

Real had alle mogelijke moeite met Valencia in het eigen Bernabéu. Uiteindelijk mocht men de dienstdoende grensrechter bedanken dat een goal van Soldado afgekeurd werd, waardoor de Merengues toch nog een puntje overhielden aan het treffen. Het oogde gezapig wat Real liet zien. Cristiano Ronaldo was onzichtbaar, Di Maria grossierde weer in mislukte dribbels en de gaten in de verdediging leken bij gebrek aan een andere defensieve middenvelder net als vorig seizoen niet te belopen voor de ouder wordende Xabi Alonso. Luka Modric  kan daar verandering in brengen, maar of hij komt, moet de resterende week van de transferperiode uitwijzen – hij is inmiddels in Madrid gesignaleerd door de Spaanse krant MARCA.

Het Mou-team dat vorig seizoen zo’n beetje alle records in de competitie verbrak, kende dus een valse start aan het begin van dit seizoen. Tegen de eeuwige rivaal kan die nare bijsmaak weggespoeld worden, op een terrein waar het vorig seizoen tot twee keer toe een geweldige partij speelde, en waar de 2-2 in de return van de beker misschien wel het meest in het oog springt – niet vanwege de uitslag, maar vanwege de vele grote kansen die Real wist te creëren.

In de tussentijd predikt Mourinho rust en vertrouwen, wetende – hopende – dat het snel goed komt met Real Madrid. Misschien donderdag al.

Voor de neutrale voetballiefhebber is het te hopen dat het niveau van de afgelopen Supercup gehaald wordt. Dat was een tweeluik dat een fantastisch begin vormde van het Spaanse voetbalseizoen, met twee ploegen die in moordend tempo elkaars zestien opzochten. Weg met de verregaande dominantie van Barcelona, en weg met de vervloekte ultradefensieve stellingen van Real Madrid.

Het moet een spektakel worden, reclame voor het voetbal. Dan is het publiek, en niet één van de teams, de grote winnaar.

De return is op woensdag 29 augustus om 22:30 uur in het Estadio Santiago Bernabéu in Madrid. In het verleden was deze schrijver bang voor de Clásico. Nu kijkt hij optimistisch uit naar de wedstrijd. Voorspellingen? 2-3 voor Real, nu wel.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino