Clarence Seedorf, trainer van de toekomst?

Een sieraad voor de sport. Een man met een visie en een man met een duidelijke doelstelling. Al op 15-jarige leeftijd sprak hij al als een volwassen man over het voetbal. Clarence Seedorf: een verschijning, een bonk afgetraind charisma, een president. De ideale trainer.

Vanaf jongs af aan staat Clarence Seedorf bekend als een groot talent. Toenmalig jeugdcoördinator Ikey Waas zag dat al vroeg: “Je kunt zien aan hoe jongens bewegen of ze ver komen in de sport en verdere carrière. Of hij in het rijtje Van Basten, Bosman terecht komt? Ja dat denk ik wel. Hij is nu al heel zelfbewust, hij weet echt wat hij wil.”

Waas had het toen over een nog maar 15-jarige Seedorf. Dat was nog voor zijn debuut in het eerste elftal, dat overigens niet lang op zich liet wachten. Seedorf was toen al loslippig, hij moest per se wat te zeggen hebben, maar hij was ook zeer zelfbewust. Als vijftienjarig jochie, met de baard in de keel, sprak hij al wijze woorden: “Al speel je in het eerste, je bent er nog lang niet. Zelfs Gullit (red, het was 1991) is er nog niet, snap je wel. Je kan er als voetballer nooit zijn, je maakt namelijk altijd fouten.”

Seedorf’s doel was om binnen twee jaar in het eerste van Ajax te spelen, en dat lukte hem. Hij is de jongste Ajax-debutant aller tijden. Al snel werd hij vergeleken met verschillende spelers, en nam de druk neemt toe. Hij moet het immers toch maar weer even elke week laten zien. “Ik vergelijk me nooit met andere spelers. Ik heb liever de eigen persoon voorop. En de druk? Tsjah dat is eigenlijk een stimulans voor mij. Het betekent dat het werk dat je levert niet voor niets is.” Aldus de 15-jarige Seedorf.

Twintig jaar later, Seedorf is 35 jaar, maar eigenlijk nog geen haar veranderd, nou ja… hij is wel wat haren verloren, maar nog steeds is hij een inspirerende persoonlijkheid. Wat gekibbel bij het nationale elftal van Nederland, een eigen club, een bomvolle prijzenkast en een biografie verder wordt El Presidente eindelijk op waarde geschat. Niet alleen op het veld, maar ook erom heen. Niet voor niets ontving hij voor zijn sportieve, maar zeker ook maatschappelijke betrokkenheid de onderscheiding tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Dit seizoen is alweer het tiende jaar dat de Surinamer speelt voor AC Milan. Zo gretig als hij vroeger was, is hij nog steeds. Na vier CL-bekers, gaat hij voor zijn vijfde. “Na de Scudetto, wil ik nu in Europa hoge ogen gooien. Ik wil mijn vijfde Champions League winnen. Ik heb nog steeds honger naar dat soort prijzen. Bovendien is er geen betere plaats voor het winnen van prijzen dan bij Milan.”

Die vijfde Champions League-beker komt er sowieso voor Seedorf, dat durf ik wel te zeggen. Waarschijnlijk niet als speler, maar wel als trainer. Daar heeft hij de capaciteiten voor. Hoewel hij natuurlijk nog helemaal niets heeft bewezen als trainer, kan je zien dat dit een geboren leider is. Lekker eigenwijs, hij heeft altijd gelijk. Ik zie hem bij elk denkbare topclub wel langs de kant zitten. Iemand met zijn mentaliteit, voetballende kwaliteiten, maar vooral discipline moet dat als geen ander over kunnen brengen op andere voetballers. Dat kan gewoon niet anders. Elke speler zou stil vallen en ‘ja-knikken’, want dat dwingt deze man af. Ook als trainer moet hij een lange weg afleggen, maar als hij de trainer Seedorf ook maar een beetje lijkt op Clarence Seedorf, de speler, dan zie ik hier een toekomstig toptrainer.

Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Bal-Gevoel.com

About Vishal Kallan