Chelsea treft kunstenaar Lavezzi

Chelsea staat vanavond in de Champions League voor een moeilijke opgave. De Londense club moet op het eigen Stamford Bridge een 3-1 achterstand weten goed te maken tegen het frivole Napoli. Chelsea moet daardoor op de aanval gaan spelen, iets dat onder ex-trainer Villas-Boas faliekant mislukte. De Italianen kunnen daarentegen hun favoriete spelletje gaan spelen, loerend op de counter. Met hun aanvallende trio hebben ze daar de perfecte spelers voor.  Ze zijn niet te onderschatten. Vooral Lavezzi niet. Hij is een lust voor het oog.

De ‘drie tenoren’ van Napoli zijn één van de sterkste aanvalslinies van Europa. Elk van de drie spelers heeft zijn eigen kwaliteiten, waardoor de aanval van Napoli zo compleet en tegelijkertijd onvoorspelbaar is. Dat uit zich in uiteenlopende interesse van de gehele Europese top. Marek Hamsik, Edinson Cavani en Ezequiel Lavezzi zijn erg gewild. Zo gewild zelfs, dat voorzitter De Laurentiis ze een prijskaartje van minimaal veertig miljoen opspeldt. Van de drie aanvallers is Lavezzi ongetwijfeld de goedkoopste, vanwege zijn relatief hoge leeftijd in vergelijking met zijn twee aanvalspartners. Toch is zijn contributie aan de aanval immens groot. Hij is onmisbaar voor dit team.

Lavezzi is de belangrijkste pion in de aanval bij Napoli. Een echte supporter weet dat. Waar ‘matador’ Cavani de afmaker is, en de kleine Marek Hamsik de koning van de assist, daar is de Argentijnse branie de beeldhouwer van aanvallen. Hij bepaalt wat er gebeurt, wanneer de bal richting de zestien van de tegenstander gaat.

Met acht goals en vier assists dit seizoen zijn de algemene statistieken niet echt in zijn voordeel. Wie verder kijkt dan dat, ziet dat Lavezzi veel meer brengt dan dat. Hij heeft meer dan drie succesvolle dribbels per wedstrijd, en 2,4 sleutelpasses. Dat zijn gemiddeldes die hem in de buurt van Lionel Messi brengen, om maar iemand te noemen. Lavezzi is in zijn eentje verantwoordelijk voor 18 % van alle aanvallen van de Napolitanen. Lavezzi schildert.

De fans weten dat. Lavezzi is in Napels uitgegroeid tot een supportersheld en publieksfavoriet. Hij belichaamt het ideaalplaatje Napolitaanse club het meest. Vechten tot je erbij neervalt, en het liefst zo sierlijk en gracieus mogelijk.

De Argentijn is naast bovengemiddeld technisch onderlegd bovendien een uitstekende passer en bezit een hoop snelheid, waardoor hij nogal eens onderschat wordt door verdedigers. Er zijn niet veel spelers die hetzelfde palet bezitten als hem. Zoals gezegd, komt hij in de buurt van Lionel Messi. Toch heeft hij een onderschatte status in de voetbalwereld. Hij is een wat onbekende kunstenaar, die pas na zijn daden op waarde zal worden geschat. Voor liefhebbers zijn de acties van Lavezzi smullen geblazen.

Mocht Napoli de Argentijn onverhoopt kwijtraken, dan zal hij moeilijk te vervangen zijn. De doelpunten van Cavani zijn veel eerder te vervangen door een andere goaltjesdief en de veelzijdigheid van Hamsik is wellicht op te vangen door een andere polyvalente aanvaller, maar het vertrek van de specifieke kwaliteiten van Lavezzi zou een groot gemis zijn in San Paolo. In Napels koesteren ze hun Michelangelo.

Chelsea gaat dat vanavond ondervinden. Op de counter zijn de bezoekers levensgevaarlijk.

Wanneer Napoli de bal heeft, zal John Terry met de angst in zijn ogen terug hollen naar de eigen zestien. Daar moet hij als een octopus kunnen reageren, want spits Cavani kan uit alle standen scoren, zelfs als hij naar voren valt. Maar overtredingen rond de zestien om de Uruguayaan of Argentijn af te stoppen zijn niet erg gewenst, want Marek Hamsik is een erkend specialist. Maar bovenal is er de magie van de kunstenaar. Van Lavezzi.

De Blues zijn gewaarschuwd. Het wordt een leuke avond op Stamford Bridge.


 

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino