Champions League deelnemers betrapt op doping!

ronaldo1

Ronaldo heeft zonet vernomen dat er een salarisplafond komt

In de Champions League zijn dopinggevallen ontdekt. Niet zomaar doping, maar een moderne vorm. Iedereen kent het, en opmerkelijk, iedereen aanvaardt het.

Het Engelse parlement introduceerde onlangs twee begrippen: Kapitaaldoping ~ Financiële steroïden; profijt halen uit schulden. Enkele ministers zijn het beu dat clubs als Manchester United, Chelsea en Arsenal zich bewust in de schulden storten om zo hun positie ten opzichte van andere clubs te versterken. Elk ander bedrijf met zulke schulden zou het einde van de maand niet halen. Voetbalclubs staan juist dankzij schulden aan de top van de wereld.

Geef de ministers eens ongelijk. Het economiekatern van mijn krant staat vol met faillissementen, ontslagen en besparingen. En dan het sportkatern, het lijkt wel een andere planeet.

Real heeft ongeveer € 250 miljoen schuld, maar de kandidaat-preses roept doodleuk dat ze grootverdieners Ronaldo (€ 90 miljoen?) en Kaká (€ 100 miljoen?) naar Madrid halen. Hoezo, crisis? Op planeet Sport verdient Ronaldo dankzij de marktwerking én flinke leningen van zijn club meer dan € 180.000 per week. David Beckham zit te rentenieren in Amerika met zo’n € 660.000 zakgeld. Presteren ze even niet? Ach, ze spelen zó veel wedstrijden in een seizoen. Even uit vorm, kan gebeuren.

Florentino Perez, kandidaat voorzitter in Madrid, belooft opnieuwe grote & dure namenFlorentino Perez, kandidaat voorzitter in Madrid, belooft opnieuw grote & dure namen

Hoe anders is het bedrijfsleven. Constant staan CEO’s onder druk om te presteren. Ze moeten rekening houden met de wensen van werknemers, leveranciers en consumenten (kortom stakeholders) en toch worden ze een pak minder betaald dan onze voetbalvedettes. Als er in het bedrijf iets fout gaat, zelfs al kan de CEO er niets aan doen, hij is de eerste die het te verduren krijgt. In het voetbal is de coach dan de klos, maar de spelers zullen nooit om die reden ontslagen worden.

In Duitsland is er een regel van de DFL (Duitse voetballiga) waar in staat dat voetbalclubs minstens 50%+1 aandeel moeten bezitten van hun club, om zo te verhinderen dat mensen zoals Abramovich (Chelsea) of groepen zoals Abu Dhabi (Man City) een ploeg overnemen. Ook hebben Duitse clubs minder ruimte om in het rood te staan. Het gevolg is dat de Duitse competitie achterblijft op de Engelse, waar clubs al verslaafd zijn aan financiële doping.

schulden-cl

Afkickkliniek Lissabon: hoe de politiek de voetbalwereld op z’n kop kan zetten.

Het Verdrag van Lissabon komt nabij en heeft als gevolg dat voetbal los komt te staan van de bedrijfswereld. Voetbal zal gezien worden als een aparte, ietwat speciale industrietak. Dit geeft regeringen, UEFA en voetbalfederaties meer mogelijkheden om vrijheden van clubs te beperken middels bijvoorbeeld een salarisplafond, de 6+5 regel en financiële licenties.

Amerikaanse sportclubs hebben al ruimschoots ervaring met het salarisplafond. De veelbesproken 6+5 regeling zorgt dat kleinere Europese clubs makkelijker met clubs uit grote competities kunnen concurreren, omdat een elftal niet meer uit alleen buitenlandse sterren kan bestaan. Geld is minder belangrijk, jeugdopleiding des te belangrijker.

platini-1_news_zoom

In de top 20 van rijkste clubs ter wereld staan vooral clubs met schulden. Platini heeft al eens voorgesteld dat soort clubs te weren van de Europese toernooien. Een soort Europese Licentie, om eerlijkheid tussen alle landen te garanderen.

Het Verdrag van Lissabon zal weldra geratificeerd worden, zodra ook het Ierse volk “ja” zegt. Dan is er nog een lange weg te gaan tot deze ingrijpende maatregelen worden ingevoerd, maar het zou het voetbal en de verhoudingen in de wereld ten goede komen.

About Glenn