Catenaccio breidt uit naar Blendle

Catenaccio begint iets nieuws! Vanaf deze week publiceren we naast op onze website ook artikelen in Blendle. Blendle is een digitale kiosk waar alle grote kranten en tijdschriften van Nederland te lezen zijn, en nu dus ook Catenaccio.

Wat is precies het idee?

Naast op onze blog gaan we ook artikelen schrijven die alleen in Blendle te lezen zijn. Deze kosten een bescheiden bedrag; tussen de 15 en 79 cent, afhangende van de lengte van het artikel. In de toekomst kan je hier ook een abonnement op nemen. Dankzij de uitbreiding naar Blendle hopen we een nieuw publiek te bereiken en meer artikelen te kunnen publiceren.

Waarom deze stap?

Wij willen Catenaccio graag verder ontwikkelen, met als doel om de beste voetbalartikelen van Nederland te schrijven; achtergrondartikelen, tactische analyses en inhoudelijke verhalen over onderwerpen die te weinig aandacht krijgen (zoals jeugdontwikkeling en financiën van clubs). Deze ambitie is lastig te verwezenlijken als je leunt op de vrijwillige inzet van een paar enthousiastelingen (zoals nu het geval is, een situatie die op de lange termijn, vrezen wij, niet houdbaar is). Dankzij Blendle kunnen we goede auteurs makkelijker aan ons binden. Daarnaast kunnen we iets nieuws doen: we speuren buitenlandse magazines af op zoek naar de beste verhalen over voetbal. Deze laten we vertalen en bieden we aan via Blendle.

catenaccio in blendle

Hoe verantwoorden jullie de gevraagde vergoeding?

In een gemiddeld artikel van Catenaccio gaan uren voorbereidingstijd zitten (het kijken van wedstrijden, het doen van research en het analyseren van data). Na het schrijven volgen meerdere, uitgebreide redactieronden (een intensief, tijdrovend proces). We vinden dat als we tijd en energie steken in onze artikelen daar best wat tegenover mag staan, al is het maar een bescheiden bedrag. Liever wat minder lezers die een paar cent willen betalen, dan een hele hoop die er niets voor over hebben. Wij hopen natuurlijk dat je onze artikelen de moeite waard vindt om er een klein bedrag voor over te hebben, en dat dat je ons ook in Blendle blijft volgen (PS, dat kan hier)! We kijken ondertussen ook naar een pay-if-you-like-model, waarbij je een artikel gratis leest op onze site, maar aan het einde de mogelijkheid hebt om er alsnog een paar cent voor te betalen als blijk van waardering. 

Gaan jullie nu alleen nog maar in Blendle publiceren?

Niet al onze stukken worden in Blendle gepubliceerd. Sommige stukken bieden we nog gewoon gratis aan via ons blog. We maken per artikel een afweging wat het meest passend is. Ook een aantal artikelen die in het verleden gratis zijn gepubliceerd, worden opnieuw gepubliceerd in Blendle om een nieuw publiek te bereiken.

Voor het WK 2014 publiceerden jullie niet in Blende, tijdens dat toernooi wel, daarna niet en nu toch weer wél. Snappen jullie het zelf nog?

Het is misschien lastig te volgen, maar voor ons is het een logische stap. Na het WK 2014 hebben we onszelf afgevraagd wat we eigenlijk willen met Catenaccio en toen hebben we serieus overwogen om te stoppen. Onze redactieleden werden immers steeds drukker; met hun baan als analist bij een profclub, als redacteur bij een voetbalmagazine of als docent op een universiteit. Het was ons die zomer gelukt om een (betalend) publiek te vinden voor lange artikelen met een stevig fundament, dus gebaseerd op onderzoek, analyses, data en het kijken van heel veel wedstrijdbeelden. We hadden kunnen stoppen op een voorlopig hoogtepunt.

Maar dat zou natuurlijk ook zonde zijn. We zijn doorgegaan, omdat we richting het EK 2016 drie uitdagingen zagen. Allereerst konden we onze site behouden als etalage voor personen en ideeën. Daarnaast wilden we mensen uit de voetbalpraktijk een platform bieden om kennis te delen. Het derde doel was een event organiseren, waarbij kritische voetbalvolgers, journalisten en mensen die in het voetbal werken samen (met een biertje in de hand) inhoudelijk over voetbal kunnen praten.

Het lukte de laatste anderhalf jaar verrassend goed om te dienen als etalage; onze artikelen worden beter gelezen dan ooit. Met Ruben Jongkind hebben we onlangs onze eerste auteur uit de praktijk mogen verwelkomen op onze site. Achter de schermen werken we ondertussen met trainers van verschillende clubs in binnen- en buitenland aan nieuwe artikelen, die jullie de komende maanden kunnen zien verschijnen. En het Catenaccio-event? Houd daarvoor vrijdagavond 20 mei vrij in je agenda.  

blendle met regelafstand enzo

Ik ben enthousiast! En nu?

We beginnen in de loop van deze week, met een artikel over Pep Guardiola. Maar je kunt alvast een kijkje nemen op Blendle (wij staan straks onder het tabblad “bladeren” en dan “web“). Blendle is de zogenaamde “iTunes voor de journalistiek”. Kranten en tijdschriften zoals De Volkskrant, NRC Handelsblad en The Economist bieden daar hun artikelen los te koop aan, zodat jij niet een heel blad hoeft te kopen. Blendle heeft de afgelopen tijd niet stilgezeten en heeft inmiddels ruim een half miljoen Nederlandse gebruikers. Als je je registreert als nieuwe gebruiker krijg je €2,50 starttegoed gratis, je kunt een handjevol van onze artikelen dus gewoon gratis lezen. 

Als dat tegoed op is, kosten onze stukken zoals gezegd tussen de 15 en 79 cent, afhangende van de lengte. Niet veel toch? Laten we afspreken dat als je een stuk echt waardeloos vindt, je je geld gewoon terugvraagt (dat kan supermakkelijk, met twee drukken op de knop). En als je het leuk vindt, dan hopen we dat je het wilt delen met vrienden, familie en op Twitter en Facebook. Dat kan ons namelijk enorm helpen om een leuk publiek te bereiken.

Op de hoogte blijven van onze artikelen?

Volg ons in Blendle, waar we al onze artikelen delen

Volg het voetbalkanaal in Blendle, waar allerlei artikelen over voetbal worden gedeeld

Volg ons op Twitter voor nog veel meer

 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas