Calciopoli reloaded: Bologna – Catania op 9 mei

Zoals gebruikelijk wordt er in het Italiaanse voetbal een uitslag van tevoren afgesproken. Naarmate het seizoen op zijn einde loopt, kun je deze wedstrijden vaak na de afgelopen speelronde al voorspellen. Zo ook nu. Bologna – Catania van aankomende zondag 9 mei wordt een gelijkspel, zo is de verwachting. Waarom? Nou, simpel.

catania-vs-bologna

Bologna heeft nog één puntje nodig om niet te degraderen na het vitale gelijkspel bij naaste concurrent Atalanta. Voor Catania staat er niks meer op het spel, die ploeg heeft een aantal mooie overwinningen op haar naam gezet in de afgelopen tijd, waaronder een zege op koploper Internazionale en een gelijkspel in eigen huis tegen Juventus. Het seizoen is voor de club eigenlijk voorbij, dus zal de ploeg de touwtjes wat laten vieren. Zoals het ook al opmerkelijk deed tegen Chievo, waarover wij eerder berichtten.

De huidige manager van Catania, ex-prof Sinisa Mihajlovic, brengt ook de nodige sentimenten mee naar de wedstrijd van zondag. Hij begon zijn carrière als hoofdtrainer namelijk bij Bologna. Dit zal ongetwijfeld meespelen in de bereidheid van zijn team om mee te werken aan een behoud van de rossoblù, zoals Bologna in de volksmond ook wel genoemd wordt.

Echter, Mihajlovic werd vorig seizoen geslachtofferd bij Bologna, doordat hij enkele aanvaringen had met oudere spelers in de selectie. Zou het tijd zijn voor wraak, of is de Joegoslaviër vergevingsgezind?

colomba

Er is nog meer opvallends aan de wedstrijd van zondag. Bij Bologna is de trainer namelijk Franco Colomba, ex-prof. Hij werd in 1980 veroordeeld tot 3 maanden schorsing vanwege zijn betrokkenheid bij het Totonero-schandaal (bekend van Paolo Rossi), waarin spelers en clubs wedstrijden verkochten voor grove sommen geld. Bij dat schandaal werden ook straffen uitgedeeld aan andere mensen binnen de club. De toenmalige voorzitter van Bologna, Tommaso Fabretti, kreeg één jaar schorsing. Spelers Carlo Petrini en Giuseppe Savoldi (in 1975 de duurste voetballer ter wereld) kregen drie jaar en zes maanden aan de broek. Petrini schreef later een boek over zijn leven als voetballer, getiteld ‘Nel Fango del dio pallone’, waarin hij uitwijdt over dopingpraktijken en match-fixing. Inmiddels is hij een gerespecteerd sportschrijver in Italië.

Om terug te komen op Colomba. Een trainer met zo’n voorgeschiedenis weet het belang van deze wedstrijd op waarde te schatten. De vraag is alleen, hoe hoog die waarde tegenwoordig is. Twee ton? Drie? Misschien wel een miljoen? We zullen het zondag gaan zien.

Het kan zo zijn dat het geen gelijkspel wordt, zoals we eerder hebben gezien. Bologna is er in ieder geval alles aan gelegen om een punt te pakken.

Dit is niet het eerste geval van match fixing in de Italiaanse competities. Eerder berichtten we al over Chievo – Catania, Frosinone – Modena  en meest recent Piacenza – Vicenza & Cagliari – Udinese. Ook voorspellen wij dat Lazio zich hoe dan ook veilig speelt.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino