Calciopoli reloaded: Bari – Genoa mogelijk omgekocht

Soms ligt een omgekochte wedstrijd te zeer voor de hand. Dan zijn er bedragen in het spel, waardoor zelfs Stevie Wonder nog kan zien dat het hier match-fixing betreft. In Italië zijn ze de echte koningen van het vooraf afspreken van de uitslag. Iedere week is er wel een verdacht duel te bespeuren. In de Serie B, maar soms zelfs ook in de Serie A. Zo ook de wedstrijd Bari – Genoa van komende zondag. Calciopoli reloaded.

moggi-tutte-le-intercettazioni

Lees de feiten en achtergronden hier!

De feiten:
– Donderdagmiddag was er op Betfair al meer dan 300.000 euro ingezet op dit duel. Dat is abnormaal hoog voor een wedstrijd die pas zondag gespeeld wordt, en al helemaal voor zo’n affiche.
– Er staat tijdens het schrijven van dit stuk, zaterdag 13:00 uur, 700.000 euro op dit duel op Betfair. Een vergelijkbaar affiche (Atalanta – Bologna) heeft slechts 10.000 euro inzet. Zelfs de topper van zaterdag (AC Milan – Fiorentina) komt niet boven de 70.000 euro uit.
Veel wedkantoren hebben de wedstrijd al weggehaald. Zo heeft bookie Stan James en het bekende BWIN de wedstrijd niet meer op de site staan.

Eerder waren er in Italië natuurlijk ook verdachte gevallen te bespeuren. Zo kent iedere voetbalfan ex-Juventus voorzitter Luciano Moggi. Tevens berichtten wij eerder dit seizoen al over het dubieuze spelverloop bij Chievo – Catania.

Het is niet voor het eerst dat Genoa bij een dergelijke situatie betrokken is. In 2006/2007 speelde Genoa gelijk met Napoli, waardoor beiden promoveerden naar de Serie A. Fans en spelers van beide teams stonden met elkaar te juichen.

In 2005 werd de club naar de Serie C1 teruggezet, net nadat ze kampioen waren geworden van de Serie B. Saillante detail is het feit dat de voorzitter van toen, Enzo Preziosi, nu nog steeds voorzitter is. Preziosi werd naar aanleiding van het omkopen van het duel tussen Genoa en Vicenza veroordeeld voor vier maanden gevangenisstraf.

Deze straf wist de voorzitter echter te ontlopen door de processen veelvuldig uit te stellen en in hoger beroep te gaan. Het Italiaanse Hof van Cassatie besloot bijvoorbeeld op 25 februari van dit jaar dat de zaak nu maar verder afgehandeld moet worden door het Genovese gerechtshof. Zo blijft Preziosi aan als voorzitter.

Hoe dan ook, natuurlijk kan het zo zijn dat iemand roet in het eten gooit en het geen gelijkspel wordt, zoals we eerder hebben gezien. We zijn erg benieuwd naar het verloop op zondagmiddag.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino