Buitenlandse roep om erkenning

De kop op de website van Voetbal International had wat weg van een slechte 1-aprilgrap. De algemeen erkende vedette van het Nederlandse en Duitse voetbal, Roel Brouwers, had namelijk geen telefoontje gehad van Bert van Marwijk. Op het eerste gezicht nou niet echt een schande. Brouwers lijkt dan ook een zichzelf overschattend egootje dat om aandacht schreeuwt. In het interview slaat hij echter spijkers met koppen. Jarenlang discrimineerden we in het Nederlandse voetballers bij de vlijt, maar niemand zag het, totdat Brouwers onze ogen opende.

Verdediger Brouwers is een sensatie in de Bundesliga

Verdediger Brouwers is een sensatie in de Bundesliga

De discriminatie vindt vooral plaats bij de laatbloeiers op onze velden. Nadat het in Nederland niet lukt, trekken deze spelers naar het buitenland, waar ze vervolgens grote sterren worden. In ons kikkerlandje negeren we echter het liefst massaal deze prestaties. Als zo’n speler dan ook nog eens nooit bij Ajax, Feyenoord of PSV heeft gespeeld, dan kan die het helemaal vergeten. Van Jan Mulder tot Rob Rensenbrink en van Jerrel Hasselbaink tot Arjan de Zeeuw, geen van allen kreeg ooit de verdiende waardering in eigen land. Nee, het waren altijd de buitenbeentjes waar niemand voor opkwam, het vijfde wiel aan de wagen. Pierre van Hooijdonk is misschien wel het meest schrijnende voorbeeld. Pas toen hij Feyenoord op zijn 32e naar de UEFA Cup leidde, kreeg ‘Vennegoor had hem ook gemaakt’ zijn verdiende waardering in ons kikkerlandje.

Gelukkig lijkt er eindelijk een kentering aan te komen. Na het verfrissende beleid van Marco van Basten, die iedere voetballer met twee benen selecteerde, geeft nu ook Van Marwijk de ‘buitenlander’ een kans. De vergeten Glenn Loovens mocht plots weer opdraven, maar Loovens zou slechts het begin moeten zijn van een grote reeks. Een reeks van debuterende sterren uit het buitenland, een verlaat antwoord op een jarenlange roep om erkenning.

Loovens kreeg tegen Japan een kans

Loovens kreeg tegen Japan een kans

Dus Van Marwijk bel Ferry Bodde, Joost Broerse, Roel Brouwers, Jeffrey Bruma, Royston Drenthe, Jeffrey Leiwakabessy, Hedwiges Maduro, Shelton Martis, Marcel Meeuwis, Mario Melchiot, Robin Nelisse, Barry Opdam en Gianni Zuiverloon eens een keertje op en vertel waarom ze niet bij de selectie zitten. Je zult er niemand kwaad mee doen en met een beetje mazzel levert het nog wat op ook. Zou dat niet fantastisch zijn, een beetje erkenning voor onze ‘buitenlanders’?

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter