Buffon en Toni genoemd in Italiaans omkoopschandaal

Wederom is er paniek in het Italiaanse kamp. Het voetbalschandaal in Italië breidt zich verder en verder uit. Wat begon in de lagere regionen van het betaalde voetbal, spreidt zich nu uit als een inktvlek. Er is nieuwe informatie naar buiten gekomen omtrent de betrokkenheid van verdediger Leonardo Bonucci, tevens worden de namen van Gianluigi Buffon en Luca Toni genoemd. De oprakeling van deze deels nieuwe namen doet de Italiaanse voetbalwereld wederom schudden op haar grondvesten. Kranten smullen van zoveel primeurs, maar zijn tegelijkertijd extreem kritisch over de manier waarop het voetbal, nog steeds, verziekt wordt. Profs kijken in deze tijd angstvallig om zich heen. Wie is er nog meer bij betrokken?

De Italiaanse regeringsleider Monti vroeg zich in de pers al hardop af of het voetbal in zijn land niet voor meerdere seizoenen stil moet worden gelegd. Het zijn natuurlijk doemscenario’s, maar met de steeds groter wordende kring van spelers die betrokken is, zou het zomaar kunnen dat een tijdelijke, korte opschorting tot de mogelijkheden behoort.

Bonucci

Dat Italiaans international en EK-ganger Leonardo Bonucci betrokken was bij het schandaal, was geen nieuws. Hijzelf heeft echter vanaf punt één ontkend dat hem ook maar iets ten laste gelegd kon worden. Vandaag blijkt dat hij dezelfde aanklacht tegen zich heeft lopen als medeverdediger Domenico Criscito. Ook hij maakte zich volgens de Italiaanse justitie schuldig aan het doelbewust verkopen van wedstrijden ten behoeve van goklustige Oost-Europeanen. Het nieuws zorgt voor veel scheve gezichten in Italië. Waarom is Criscito naar huis gestuurd, en zit Bonucci er, ondanks deze aanklacht, wel bij? De Italianen, onder leiding van toonaangevende dagbladen als La Repubblica en de Gazzetta dello Sport, eisen een ‘schoon’ nationaal team en roepen nog net niet om zijn hoofd op een zilveren schaal.

Buffon

Dan is er Gianluigi Buffon. Een levende legende. Tevens de immer betrouwbare doelman van het nationale team. Over zijn daden op het veld hebben ze ook in Italië niks dan goeds over. Maar daarbuiten, daar gaat het voor Buffon even net iets te vaak mis. Hij heeft een gokverslaving. Vandaar dat hij tijdens het eerste schandaal in 2006 zich ook al diende te verantwoorden. Buffon zet niet zomaar bedragen in. Het zijn niet de tientjes en twintigjes die de doorsnee burger gebruikt om mee te spelen in de toto. Nee, Buffon gokt er lustig op los. Hij wist in acht maanden tijd meer dan 1,5 miljoen euro te vergokken. Met inzetten van tussen de 50.000 en 200.000 euro per keer, bij een lokale bookmaker in Parma. Zijn advocaten noemen het “geldtransfers ter bescherming van de persoonlijke bezittingen.”

In Italië weten ze wel beter. De oud-prof Nicola Santoni bekende immers in het verleden al aan een vriend dat Buffon, Fabio Cannavaro en Rino Gattuso fervente gokkers waren. Toen hij later met de woorden geconfronteerd werd, zei Santoni dat het slechts opschepperij was. Daarmee was, voorlopig, de kous af. Italië had immers nog een wereldkampioenschap voor de boeg.

Let wel, Buffon heeft (nog) geen strafbaar feit gepleegd. Hij zet voorlopig slechts ongelofelijk grote bedragen in bij een wedkantoor. Dat kan op sporten zijn, maar ook op verkiezingen en televisieprogramma’s. Als lid van de Italiaanse voetbalbond FIGC is hij alleen verboden om op voetbalwedstrijden te wedden. Kan er bewezen worden dat hij ook op  dit soort wedstrijden heeft gewed, dan is de kans groot dat ook hij diep door het stof moet. Bij justitie, maar vooral bij zijn eigen volk.

Toni

Ongevraagd en ongewild is ook de naam van Luca Toni ter sprake gekomen. In de tijd dat Toni bij Genoa een rol in de spits vervulde, is zijn naam gevallen in gesprekken met een van de hoofdverdachten van het huidige schandaal, Giuseppe Sculli. De flankspeler zou aan de Bosniër Safet Altic hebben verteld hoe ze Toni moesten overhalen om ook mee te spelen in het gokschandaal. Altic, die als spil van het goknetwerk wordt gezien, is eveneens een hoofdverdachte in ‘operatie Last Bet’. Hij is kind aan huis bij voetbalclub Genoa, waar hij goede banden heeft met diverse leden van de ultras en de selectie, waaronder de in staat van beschuldiging gestelde Domenico Criscito en Omar Milanetto, maar ook Sculli en Kakhaber Kaladze. Het bewijs tegen Altic stapelt zich inmiddels verder en verder op.

Sculli zou in een telefoongesprek hebben laten vallen dat hij Toni wilde chanteren, door te dreigen pikante foto’s te versturen aan de vrouw van de spits, Marta Cecchetto. Op de foto’s zou de spits te zien zijn in compromitterende posities met schaars geklede dames.  Onder die druk zou de spits van Genoa toe hebben gegeven aan de wensen van Altic en de zijnen. Om welke wedstrijden het in dit geval gaat, is nog niet bekend gemaakt.

Heter

Het wordt steeds heter onder de voeten van een aantal internationals. Maar voor hoelang? Zouden ze werkelijk doorgaan met wroeten, zodat de EK-kansen van Italië in gevaar komen (als ze dat al niet zijn)? Dat zou in een sportminnend land als Italië, waar de helden met rust worden gelaten als ze moeten presteren, ongekend zijn. Bovendien worden valsspelers in Italië op een vreemd soort manier getolereerd, zolang ze ook heldendaden op hun palmares hebben. Kijk maar naar Ivan Basso, of Alberto Contador. Of naar Paolo Rossi, de voetballer die zijn team de wereldbeker schonk. Het zou zomaar kunnen dat dit bij deze generatie voetballers ook gebeurt.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino