Blessurepolitiek

Vandaag kwam het nieuws naar buiten dat de nieuwste aankoop van Manchester United, Gabriel Obertan, minimaal drie maanden uitgeschakeld is met een blessure. Deze blessure was tijdens de medische keuring door zijn nieuwe ploeg al bekend, maar dat weerhield de Mancunians er niet van om de Fransman over te nemen van Bordeaux. De vraag is echter hoe zo’n jonge speler herstelt van een dergelijke slepende blessure. Meestal hoeft dit geen probleem op te leveren, maar soms is het ook een voorbode voor een carrière vol misfortuin.

obertan-prolongationGabriel Milito stond in 2003 op het punt om bij Real Madrid te tekenen, maar de nasleep van een zware knieblessure deed de medische staf van de Madrilenen besluiten om de speler medisch af te keuren. Zaragoza greep haar kans en lijfde de mandekker wel in, waarna Milito toch nog bij de Spaanse top terechtkwam. Hij tekende bij FC Barcelona, maar zijn periode daar wordt vooral gekenmerkt door tegenslagen. Hij beschadigde afgelopen seizoen zijn kruisbanden, waardoor hij bijna de gehele campagne aan de kant stond.

Verder zijn er talloze voorbeelden op te noemen van blessuregevoelige spelers, zoals Jari Litmanen, Jonathan Woodgate en onze eigen Rob de Wit. Het is voer voor een oud dilemma; doet een club er goed aan om de fysieke gesteldheid van een speler zwaar mee te laten wegen in het uiteindelijke oordeel over een transfer, of staan de kwaliteiten van de speler altijd op de eerste plek? Met de Spartaanse trainingsmethoden van tegenwoordig, zou het eerste wel eens het geval kunnen worden.

Laten we hopen dat dit voorlopig nog niet het geval is, en dat Gabriel Obertan gaat schitteren bij Manchester United zoals zijn befaamde landgenoot met nummer zeven deed.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino