Bijna-Barça speler?

Op mijn kamer hangt een wedstrijdvlaggetje, inmiddels zonder stok, dat dateert uit 2007. Ik had het gekregen van mijn leraar Nederlands, seizoenskaarthouder bij Ajax en iemand waarmee ik uitstekend mee kon praten. Ik kreeg er ook een programmaboekje bij. Leuk, al die stukjes lezen die absoluut niet objectief zijn geschreven, en eigenlijk allemaal over hetzelfde gaan, aangezien je simpelweg niet 54 pagina’s kan vullen met interessante onzin over één wedstrijd.

modric

Ik kan me de desbetreffende wedstrijd nog in detail herinneren. Het was 4 oktober 2007, en Ajax trad aan tegen Dinamo Zagreb, in de eigen ArenA. Ajax had de Champions League wéér niet gehaald, dankzij een gemiste strafschop van Klaas-Jan Huntelaar tegen Slavia Praag, en trad aan in de, destijds nog, de UEFA Cup. De heenwedstrijd was voor de Amsterdammers geweest, door een schuiver van Dennis Rommedahl.

De terugwedstrijd ging alles mis en schaamde ik me dood, maar dat maakt voor dit stuk eventjes niet uit. Want, wat ik zag was echt adembenemend. Ik zag iemand die mijn avond helemaal goedmaakte. Overigens ook iemand die de avond van Dinamo helemaal goedmaakte, maar dat maakt niet uit. Hij had lang, blond haar, waardoor hij de uitstraling had van Pavel Nedved. Maar hij had de passing en het overzicht van Willem van Hanegem. De leiderskwaliteiten van Johan Cruijff. De techniek van een Suárez en het afstandsschot van een Sneijder.

Toen ik hem voor het eerst zag spelen, toen wist ik al zeker dat die jongen het zou maken. En toen ik hoorde dat Ajax wel interesse had in de kleine spelmaker, toen kon mijn dag niet meer stuk. Vrienden die nog nooit van hem hadden gehoord, kregen van mij vriendelijk, doch duidelijk, te horen dat ik hem wél kende, en ik hem ‘ontdekt’ had.

Dat het later niet meer van de transfer is gekomen, maakt verder niet zoveel uit. Hij ging na jaren Dinamo Zagreb naar een competitie die dicht bij huis was, en ik makkelijk kon volgen. En dat heb ik geweten. Met enkele andere wereldspelers maakt hij deel uit van, misschien wel een van de beste middenvelders ter wereld op dit moment.

En als de transfer van Cesc Fábregas naar Barcelona niet doorgaat, hoewel ik die kans zeer klein acht, dan bestaat de kans dat hij in het tricot van de beste club ter wereld speelt, per komend seizoen. En dan glim ik van ‘trots’, en ik geniet van zijn spel. Zal ik bij mijn vrienden inwrijven dat ik hem eerder kende dan zij. Wat kan het leven toch snel veranderen. Bijna Barcelona-speler; Luka Modric.

About Rob