Bij PSV zijn de spelers de baas

Zondag 16 november 2008, een topwedstrijd staat op het programma. PSV staat die zondagmiddag tegenover Ajax in de Amsterdam ArenA. Een doodnormale speelronde en leuke wedstrijd. Totdat Danko Lazovic in de 52ste minuut in het veld komt voor Stijn Wuytens, op dat moment staat het 1-0 voor de Amsterdammers. Lazovic staat er nog niet zolang in als hij de bal krijgt, hij maakt een aardige actie op de rechterflank, omspeeld keeper Vermeer en legt de bal neer voor Afellay die de bal binnen kan schuiven. Het staat gelijk, Afellay viert zijn feestje bij de cornervlag. Lazovic bouwt zijn eigen feestje. Jebem ti mater tvoju! Mater ti jebem! Svima vam jebem mater! klinkt op het veld. Meerdere malen scheldt hij trainer Huub Stevens uit, met name de moeder van Stevens krijgt ervan langs. Tot mijn eigen verbazing staat Lazovic de volgende week tegen Heracles Almelo in de basisformatie. Dan vraag ik me af of de woorden ‘discipline’ en ‘respect’ überhaupt nog enige betekenis hebben anno 2009, waar ligt de grens?

Stevens pakte Mendez niet voldoende aan

Stevens pakte ook Mendez onvoldoende aan

Huub Stevens stond bekend om zijn harde manier van werken, discipline en respect staan hoog in het vaandel bij de trainer. Er werd dan ook een fikse sanctie verwacht. Niets was minder waar, na de misdraging tegen Ajax werd de Serviër beboet d.m.v. een geldbedrag en beloond d.m.v. een basisplaats. Lazovic krijgt zijn zin, hij staat in de basis. Het lijkt wel alsof de hele wereld tegen Lazovic is, maar ‘niemand krijgt Danko kapot!’ aldus hijzelf na de wedstrijd tegen FC Groningen. In blessuretijd maakte de spits met een kopbal de winnende goal voor PSV, ik zat in het stadion en als PSV’er zijnde kon mijn geluk niet op. Maar kort daarna werd het geluk overschaduwd door schaamte. Hij liet zijn spierballen zien, want niemand krijgt Danko kapot! Ik schaamde me ervoor dat deze man voor mijn cluppie speelt. Wat een mannetje, het blijkt wel weer hoe ver een speler kan gaan om zijn eigen arrogantie aan te tonen. De week daarop tegen sc Heerenveen zat Lazovic gewoon bij de selectie.

Blijkbaar is het toppunt nog niet bereikt, want Lazovic haalde tegen NEC wederom een kunstje uit. Hij benutte weliswaar de penalty, maar trok vervolgens zijn shirt uit. Een dergelijke actie had men eerder verwacht aan Nijmeegse zijde, maar het is algemeen bekend dat daar een gele kaart voor staat. Enkele minuten later maakt Lazovic (expres?) een handsbal waarna hij mag vertrekken richting kleedkamers. Na een goed gesprek met Lodeweges lijkt de zaak als gedaan te worden beschouwd, totdat ik gisteren, 06 mei 2009, in het AD lees dat PSV klaar is met Lazovic. PSV is zat van de fratsen van de Serviër en hij mag vertrekken. Ook doet Huub Stevens zijn verhaal, hij vindt dat hij destijds Salcido uit de selectie had moeten zetten. Maar achteraf praten is altijd makkelijk, of niet soms Huub? Waar was Stevens toen Lazovic hem met de grond gelijk maakte, zijn moeder beledigde, toen Salcido aangaf dat Stevens hem mentaal dood maakte, toen Mendez een grote bek had op de training? Stevens liet het toe, hij liet alles toe! Hij beloonde hun voor hun respectloosheid, in plaats van de groep te leiden, werden de spelers de baas over Stevens. Dat heeft hem de kop gekost. Wanneer iemand nu iets wil bereiken onder Huub Stevens weet deze wat hem te doen staat. Het gaat nog een helse klus worden voor Huub in Oostenrijk.

Lazovic toonts Lodeweges zijn spierballen

Lazovic toonts Lodeweges zijn spierballen

Neem een Jose Mourinho, die zowel Quaresma als Balotelli uit de selectie zette omdat ze ‘lui’ waren. Daarmee dwing je als trainer respect af, je laat zien waar de grens getrokken is. Wanneer iemand de grens overschrijdt volgen er consequenties, duidelijker dan dit kan niet. Ook Maniche en Seitaridis zijn buiten de selectie gezet en ontvangen zelfs geen salaris meer van Atletico Madrid. Nieuwbakken manager van Newcastle United, Alan Shearer, heeft probleemkind Joey Barton voor onbepaalde tijd geschorst. Spelers zoeken tegenwoordig de grens op, vaak wordt deze overschreden. Wanneer je als trainer niet tijdig ingrijpt toon je niet die discipline die van je verwacht wordt, met als gevolg dat je geen respect krijgt van je spelersgroep. Dan blijkt dat de groep jou de baas is, in plaats van dat de trainer de leiding heeft. Het is sneu, maar we kunnen er maar beter aan wennen vrees ik. Want de arrogantie onder de voetballers groeit met de wedstrijd.

Dus bij deze, alstublieft heren trainers. Toon uw gezag, laat zien wie de baas is. Laat niet over u heen lopen en laat zien waar die grens getrokken is. De spelers dienen de trainer te gehoorzamen en niet andersom, staat hen dit niet aan, dan zijn zij zo vrij om andere oorden te zoeken. Huub, mocht het nog niet duidelijk zijn.. bij deze de betekenis van de woorden ‘discipline’ en ‘respect’ volgens de dikke Van Dale, misschien heb je er wat aan in Salzburg:

dis•ci•pli•ne de; v regime van strenge gedragsregels
res•pect het; o eerbied, ontzag

About Mario