Bij PSV moet het nu gebeuren

Het is inmiddels drie jaar geleden dat Feyenoord besloot grof te investeren in de selectie. De club bestond dat seizoen precies honderd jaar, de supports smachtten naar een succes en in financieel opzicht wilde Feyenoord een sprong maken door de Champions League te halen. Er kwamen grote namen binnen met Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Danny Landzaat, Tim de Cler en Kevin Hofland. Daarnaast werd het toptalent Sahin gehuurd en kwam het Zuid-Koreaanse wonderkind Lee de aanval versterken. Hoe het met Feyenoord is afgelopen weten we allemaal; geen kampioenschap, geen Champions League, geen inkomsten en een groot financieel gat. Nu, zo’n drie jaar later, gaat men in Eindhoven hetzelfde avontuur aan.

PSV verloor vorig seizoen pas laat het uitzicht op de titel

PSV verloor vorig seizoen pas laat het uitzicht op de titel

Het moet toegegeven worden dat de risico’s die PSV deze zomer neemt iets minder groot zijn dan de risico’s die Feyenoord destijds nam. Toch zijn de investeringen die ze dit seizoen stevig te noemen voor een team dat slechts Europa League speelt. Zeker als je bedenkt dat Vukovic, Hutchinson en Marcelo niet-EU salarissen zullen opstrijken van meer dan een half miljoen. Tel daarbij het jaarsalaris op van Berg (naar verluidt zo’n twee miljoen) en Lens (zal ook zo rond de vijf ton liggen) en je hebt een extra kostenpost van zo’n vier miljoen per seizoen. Daar mogen nog wel de salarissen van de vertrokken spelers afgetrokken worden, maar het blijft een forse investering.

Dat het een forse investering is blijkt helemaal als je de financiële situatie van PSV wat beter gaat bekijken. De club draaide de afgelopen jaren constant positieve resultaten, maar dit was vooral de danken aan de deelname aan de Champions League. Volgens het jaarverslag van 2008/2009 (het jaarverslag van het afgelopen seizoen is nog niet gepubliceerd) bracht dit PSV zo’n 25 miljoen per jaar op. Wetende dat PSV dat seizoen een winst maakte van negen miljoen euro, zal het afgelopen jaar het verlies waarschijnlijk flink zijn geweest omdat men slechts kon deelnemen aan de Europa League.

Daarop lijkt de clubleiding het besluit genomen te hebben om dit niet nog een jaar mee te maken. Er moest flink geïnvesteerd worden in de spelersgroep om dit jaar hoe dan ook weer de Champions League te halen. Gezien de spelersgroep is PSV daar ook een hele goede kanshebber voor, maar een bal kan soms raar rollen in de voetballerij. Ajax is al een halfjaar lang onverslaanbaar in Nederland, terwijl FC Twente ironisch genoeg dankzij de inkomsten uit het kampioenenbal verder kon investeren in haar selectie. Daarnaast zouden ook subtoppers als AZ, SC Heerenveen en FC Utrecht serieus mee willen doen om de hoogste plaatsen.

Rutten moet PSV dit seizoen naar de Champions League gaan leiden

Rutten moet PSV dit seizoen naar de Champions League gaan leiden

Voor Fred Rutten en PSV moet het nu dus echt weer gaan gebeuren. De tijd van ‘mogen’ is voorbij, want dit jaar is de titel nodig om het hoofd boven water te houden. Dit is het jaar voor Fred Rutten om zijn belofte als toptrainer in te lossen. Eindelijk zou hij in de voetsporen kunnen treden van zijn voorbeeld Guus Hiddink. Als dit onverhoopt niet lukt hangen er echter hele donkere wolken boven Eindhoven. De club die jarenlang het toonbeeld was van gedegen beleid heeft dit jaar de gok gewaagd. Ze hadden beter moeten weten.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter