Betaalde content moet Eredivisie Live redden

Dat het niet goed gaat met Eredivisie Live mag geen nieuws heten. Met een eigen voetbalzender dachten de Nederlandse voetbalclubs flinke winst te kunnen maken, maar dit viel enorm tegen. De bestuurders van de zender probeerden allerlei acties uit om hun bedrijf op gang te krijgen. Nu denken ze echter echt het ei van Columbus te hebben gevonden.

Eredivisie Liver verkeert in zwaar wee

Dat ei heet betaalde content. In tegenstelling tot de voetbalzender zelf werden hun websites, eredivisie.nl en eredivisielive.nl, wel goed bekeken. Door middel van het advertentiemodel probeerden ze daar hun slaatje uit te slaan, maar de opbrengst daarvan viel tegen. Nu heeft de directie besloten de twee websites samen te voegen en gebruik te gaan maken van een model met betaalde content.

Als een gebruiker een filmpje van Eredivisie Live wil zien in goede kwaliteit, dan dient hij daarvoor te betalen vanaf nu. Wil je dat niet, dan blijven bepaalde filmpjes voor jou ‘onzichtbaar’. Dit verdienmodel wordt in de internetwereld steeds populairder. Zo maken bijvoorbeeld Ajax TV en RTL Gemist hier ook gebruik van. Veel filmpjes zijn gratis te bekijken, maar als je bijvoorbeeld de samenvattingen van het afgelopen weekend terug wil kijken, dan zit er niets anders op dan te betalen.

Of dit in Nederland aanslaat is echter nog maar de vraag. Iedere Nederlander houdt erg van gratis. Ze zijn daarom niet zo gek op extra uitgaven maken voor een bepaalde zender, laat staan voor een paar filmpjes op een website. Een volgend fiasco dreigt dus alweer voor Eredivisie Live. De zoveelste in een lange rij mislukkingen, waarvan de zure druiven voor onze voetbalclubs zijn. Zij betalen namelijk de rekening van de experimenten van de voetbalzender.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter