Beste slechte spits wint de Pippo-bokaal

Vandaag reiken we op Catenaccio voor het eerst onze jaarlijks terugkerende Pippo-bokaal uit. Dat is de prijs voor de beste slechtvoetballende spits van het seizoen! De nominaties stroomden al binnen via Twitter en nu is het tijd om de winnaar bekend te maken… *tromgeroffel*

Maar voor we dat doen even een korte toelichting op de Pippo-bokaal. De prestigieuze bokaal is een eerbetoon aan de legendarische Filipo “Pippo” Inzaghi, de beste slechte voetballer OOIT. In de media heeft men het altijd wel over dat eindeloze kluitjesvoetbal van Barça en wordt vooral het “aanvallend spel op basis van balbezit” geprezen, maar Catenaccio.nl zou Catenaccio.nl niet zijn als we dat geneuzel niet zouden counteren. Leuk hoor, dat Messi eerst tien man voorbij slalomt alvorens de bal over keeper te wippen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon op het juiste moment op de juiste plek gaan staan. En juist dat soort kwaliteiten – die Inzaghi als geen ander beheerst – worden vreselijk onderschat: Het mentale spelletje, zoals stiekem buitenspel staan, maar toch scoren. Een keer níet uit iemands rug weglopen, zodat de verdediger je niet kan zien. En natuurlijk het vieren van een doelpunt zónder er een teamgenoot bij te betrekken. Wat Inzaghi tot de ultieme Pippo maakt is deze anekdote van Jaap Stam: “Bij AC Milan deden wij elke dag een rondo, maar Filippo Inzaghi deed vanuit zichzelf al niet mee. Hij wist dat hij dan toch alleen in het midden staat, achter de bal aan te hollen. Hij kon niet mee in het snelle één keer raken”. Zo. Iemand die uit principe niet meedoet aan rondo’s, die verdient een eigen bokaal.

In de Eredivisie voldoende kandidaten, laten we allereerst bespreken wie het niet zijn geworden. De topschutter van de Eredivisie, Dost, wint niet. Hij scoort wel veel, maar vooral dankzij de panklare voorzetten. Dan is er nog Matavz. Dat is een soort mislukte Inzaghi. Voetbalt niet mee én scoort zelden (nauwelijks vaker dan Vertonghen)!

OP #3: Sanharib Malki, het duveltje uit het doosje van Roda JC. Hij scoorde al 25 keer omdat hij altijd op de juiste plek staat. Roda schiet eigenlijk bijna nooit op doel, maar als ze schieten ligt ie er altijd in. Dankzij Malki. Maar Kenneth legt even uit waarom hij niet de Pippo-bokaal wint: hij kan veel te goed meevoetballen!

OP #2: Marc Janko, de speler die ondanks 10 doelpunten uit 11 wedstrijden door Twente aan de straat werd gezet “omdat hij niet genoeg meevoetbalde”. Inmiddels geeft hij een lange neus, want hij is wél kampioen geworden met Porto, speelt volgend jaar wél Champions League en Twente zit straks zonder doelpuntmachine omdat De Jong zich te goed voelt voor de club als ze falen om Europees voetbal te halen. Maar Janko is teveel een beer en te weinig een vernuftige speler. Geen Pippo dus.

EN DUS OP #1: SUPERDIMITRI. De ‘nuchtere’ Rus van Ajax is misschien wel de meest onderschatte spits van dit seizoen. Hij speelde niet veel, maar als hij speelde, scoorde hij. Bij zijn debuut maakte hij de beslissende gelijkmaker tegen PSV. Tegen Utrecht zette hij zijn ploeg tot twee keer toe op voorsprong, waarna hij machteloos moest toezien hoe zijn teamgenoten het achterin alsnog verprutsten. Op bezoek bij NAC scoorde hij de openingstreffer, waarna Ajax uiteindelijk won. Tegen NEC had hij aan 34 minuten voldoende om de wedstrijd met twee goals te beslissen. En toen het kampioenschap binnen was voorkwam hij uit bij Vitesse eigenhandig dat Ajax’ zegenreeks van 13 wedstrijden tot een einde kwam. Zonder daarvoor beloond te worden. Want zijn aantoonbaar goede prestaties werden door De Boer steevast genegeerd. Niemand had zo weinig minuten nodig per doelpunt als hij, maar De Boer gaf voortdurend de voorkeur aan anti-Pippo’s zoals De Jong, Sigthorsson en zelfs… Lodeiro! Frank de Boer wil liever lekker foeballe dan winnen. Bulykin’s contract wordt niet met een jaar verlengd omdat De Boer “niet lekker met ‘m kan trainen”, aldus bronnen binnen Ajax. De doelpuntenmachine van de Eredivisie – en winnaar van de Pippo-bokaal – is nu in ruil voor een fles vodka af te halen bij de ArenA omdat ie op de training teveel scoort… en te weinig meevoetbalt. Daar gaan ze spijt van krijgen…

Juryrapport Pippo-bokaal: Dimitri Bulykin

+ scoort altijd – juicht samen met teamgenoten
+ scoort overal – is groot en sterk
+ scoort lelijk
+ ondergewaardeerd

 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas