Bert let alleen op prestaties

De uitschakeling geschiedde eigenlijk al op vrijdag 18 december toen de loting van de Europa League wereldkundig werd. Ajax kreeg een wonderschoon affiche tegen Juventus, PSV een weerzien met de Nederlanders van Hamburger SV en FC Twente mocht het proberen tegen Werder Bremen. Het Nederlands voetbal bleef in mijn ogen overeind. Zowel Ajax, PSV en FC Twente wisten tegen de opponent één wedstrijd goed te presteren. Dat details de top bepalen bleek in de, terechte, uitschakeling van de Hollandse delegatie.

b256364c-5fba-48b9-9cbc-99073bc34f50_1190559408393-0708-psvfeypers4681


Een logische uitschakeling voor velen, voor anderen voer om de Nederlandse competitie weer eens af te kraken. Het is een ritueel wat inmiddels bekend is als één van onze clubs faalt in Europa, de kritiek van bondscoach Bert van Marwijk vond ik echter ongepast. En dan druk ik dat zacht uit. Ik heb Bert van Marwijk altijd een geweldige trainer gevonden gezien zijn Europese succes bij Feyenoord en zijn rustige manier van vertellen. Als bondscoach faalt hij echter als duizendpoot.

Het succes van Guus Hiddink lag hem bij zijn gehele aanpak. In Zuid-Korea, Australië en Rusland selecteerde hij niet alleen de beste spelers om het gewenste resultaat te boeken. Nee, Guus lichtte de competitie door en bracht hem structureel op een hoger niveau. Zodat zijn land niet alleen tijdens zijn ambtstermijn goed zou presteren maar dat er een fundament was gelegd voor zijn opvolgers en het volledige Zuid-Koreaanse, Australische of Russische voetbal.

Bert van Marwijk heeft nooit de intentie gehad dat aan te pakken. Ik kan hem gelijk geven als de Eredivisie zwakker is dan menig Europese competitie, maar je maakt het er niet beter op door maar te zeggen dat elk talent zo spoedig mogelijk de landsgrenzen moet overschrijden. Niet alleen omdat het de ongezonde kooplust nog meer zal aanwakkeren in Nederland maar ook omdat het het niveau van onze competitie nog verder zal doen dalen. Uiteindelijk kom je dan in een klimaat waarin zelfs toptalenten zich niet meer gaan onderscheiden, allemaal omdat de talenten destijds maar zo snel het nest moesten verlaten.

Jan Mulder bevestigde mij daarin enigszins, ook al riep hij het op een zondag wel onnodig hard aan tafel bij Jack van Gelder. Hugo Borst schaarde zich echter achter de woorden van Bert van Marwijk, ik zie dat echter niet meer als een goedmakertje na het moddergooien van hen in hetzelfde programma. Wat Bert wil is enkel de beste spelers selecteren, daarmee zoveel mogelijk zekerheid inslijpen en uiteindelijk elke wedstrijd drie punten pakken. Om vervolgens wekelijks zijn fonkelnieuwe ING-reiskoffer te pakken om wedstrijden te bekijken in het kolossale San Siro te Milaan, de tribunes te bestijgen van Nou Camp te Barcelona of de luchtkussen van Beieren tegemoet te rijden. Dat hij dat nu tot 2012 gaat doen vind ik spijtig.

About Edwin