Been zorgt voor onrust in de selectie

Na het falen van Ruud Gullit, Erwin Koeman, Bert van Marwijk en Gert-Jan Verbeek moest Mario Been, overkomende van NEC, de selectie en zelfs de financiën weer op orde krijgen. Mario Been, geboren Rotterdammer, scheen al sinds zijn jeugd een Feyenoord-sjaaltje in zijn kamer te hebben opgehangen. Super Mario of Mariodona was dé aangewezen persoon om Feyenoord weer tot sportieve successen te leiden. Zeker na zijn succesvolle periode bij NEC, die hij overigens afsloot met Europees winst op onder andere Udinese en Spartak Moskou, was hij zeer gewild in Rotterdam. Rust was prioriteit nummer één bij Feyenoord. Maar of Mario Been dat daadwerkelijk heeft gebracht, valt nog over te twijfelen. jwz-heintje-kom-op‘Als het aan mij ligt dan hoef ik hem nooit meer te zien, dat is duidelijk toch?’, aldus Mario Been over Tim de Cler in de media afgelopen zondag. Dit relletje ontstond nadat Been in de rust tijdens Excelsior – Feyenoord, dat toen nog gelijk stond, aangaf dat de spelers zich moesten schamen. De Cler antwoordde daar vervolgens op door te zeggen het daar helemaal niet mee eens te zijn. Hij vond zichzelf wél goed spelen. Dat was blijkbaar de druppel voor Mario Been en hij wisselde hem na de rust meteen voor Michael Lumb. De Cler zou toen al onderweg naar huis zijn. Misschien had De Cler wel meer gezegd dan dat, iets zeer verontrustends bijvoorbeeld. Daar valt dan ook over te discussiëren. Maar dat Been er misschien beter aan deed om zijn woede buiten de media, supporters en selectie te houden, staat zo vast als een huis. We hebben dit namelijk wel vaker bij Mario Been gezien. Veel vaker.

Vorig jaar februari, vlak voor de thuiswedstrijd tegen HSV, degradeerde Mario Been zijn talentvolle en zeer waardevolle speler Rachid Bouaouzan terug naar het tweede elftal. Hij maakte een ongemotiveerde indruk tijdens de training en dat was voor Mario Been blijkbaar al genoeg om zijn ongenoegen in de media te tonen. “En als het aan mij ligt, wordt dat permanent. Rachid stelt zijn egootje boven het team. Kan niet. Voor mij telt alleen het team”, zei . Een vrijwel identieke situatie aan die van Tim de Cler dus. Na het incident Bouaouzan verloor NEC de thuiswedstrijd tegen HSV met 0-3, mede dankzij de afwezigheid van Rachid en de onrust die ontstond in de selectie. Dit was trouwens niet het eerste incidentje met Bouaouzan, die in 2008 ook al uit de selectie werd gezet door een ‘gebrekkige’ instelling tijdens de training. Bouaouzan toonde echter berouw en hij mocht weer mee doen. Een maand na dat incident, kwam er weer een nieuw incident tussen die twee. Volgens Been had NEC de verloren wedstrijd tegen Heerenveen te danken aan de invalbeurt van Bouaouzan. “We hebben de wedstrijd verloren toen ik Rachid Bouaouzan inbracht”, zo verzuchtte Been na afloop van het duel. Het is overduidelijk dat die twee elkaar niet mochten. Later bleek waarom.

Bouaouzan had moeite met de superioriteit van Mario Been. Nou kan je de schuld leggen bij de koppige Bouaouzan, of natuurlijk bij de impulsieve Mario Been. Maar Bouaouzan was niet de enige. Het was namelijk al een paar keer eerder gebeurd, maar dan met de andere spelers. Zo zijn El Kabir, Radomski, Van Beukering en Collins John een tijdje uit de selectie gezet vanwege onenigheid. Zij allen paste niet in het streven van NEC, aldus Mario Been. Verdere incidentjes kwamen niet. Been tekende namelijk een contract bij Feyenoord en nam afscheid van zijn o zo geliefde ploeg.rachid-bouaouzan

Been was echter nog niet uitgeraasd bij NEC en zette zijn werk voort bij Feyenoord. Onder andere Slory kreeg de wind flink van voren. Ook zijn houding beviel hem niet. Grootverdieners Makaay, Hofland en Landzaat zaten regelmatig op de tribune dankzij hun houding tijdens de trainingen. Het paste volgens Mario Been niet bij het beeld van Feyenoord. Het paste niet bij zijn beeld. Maar misschien is de harde hand van Mario Been wel nodig. Zolang je hard werkt en geen kritiek uit op hem, ben jij zijn vriend. Zo niet, dan krijg je hoogstpersoonlijk de volgende dag de krant op de deurmat met daarop de grote letters: Been ontevreden: ‘Hij stelt zijn ego boven het team. Dat hoort niet bij het beeld van Feyenoord’. Achteraf gezien toch niet zo persoonlijk.

Been zou er goed aan doen om wat zaken intern te houden, door bijvoorbeeld niets tegen de media te zeggen. Want het laatste dat Feyenoord nodig heeft is onrust. Don Leo weet dat ook, hij besloot daarom ook niet te reageren op deze hele kwestie. Ook de zaakwaarnemer van Tim de Cler kent Mario Been. Hij stelde dat Been na een nachtje slapen wel weer bij zou draaien. En inderdaad, na een nachtje slapen zijn De Cler en Been weer dikke vriendjes. ”Tim heeft zijn excuses aangeboden. De kans is groot dat hij er donderdag tegen AA Gent alweer bij is,” zei Been. Dus, ben jij zeer toevallig speler van Feyenoord en kom jij in botsing met Mario Been? Vrees dan niet. Hij zal hoogstens een paar keer in de krant zeggen wat voor slappe drol je bent, je misschien één keer laten meetrainen met het tweede en je keer op keer vervloeken. Maar dan is het ook wel weer gedaan voor Mario. Één telefoontje en alles weer goed. Je hebt dan hoogstens een dag of drie aan de kant gezeten en de rel wordt afgedaan als een incidentje. Maar de onrust blijft jammer genoeg. Die blijft.

About Hein