Bayern München: the club I love to hate

Sinds ik bij de bruiloft bij mijn Duitse oom en tante aanwezig was, ben ik de voetbalcompetitie uit mijn moederland gaan volgen. We zaten bij Günther en Marga, ouders van Michaela, mijn tante en om 6 uur gingen de voetballiefhebbers uit mijn snel naar boven om in te schakelen op ARD en naar Sportschau te kijken. Omdat mijn opa Waldemar ging, ging ik ook mee. Traditiegetrouw kwam Bayern München het laatst en werd er bij elke tegengoal hartstochtelijk gejuicht. Ik als jongen van 12 juichte mee. Toch won Bayern München onverdiend en zo is mijn aversie tegen FC Hollywood ontstaan.

De Duitse grootmacht die elk jaar de toppers van de concurrentie opkoopt. Als we kijken naar de huidige selectie zien we 8 exspelers uit de Duitse (sub)top: Lúcio, Van Buyten, Olic, Borowski, Klose, Gomes, Baumjohann en Altintop. Bayern dat een keer op een zeer onverdiende manier het sympathieke clubje Getafe uitschakelde. Getafe had Bayern in de Allianz Arena voetballes gegeven en vreemd genoeg bleef het slechts bij 1-1. De Spanjaarden die in de return lang voor stonden, Ribery die vlak voor tijd gelijkmaakt. Getafe dat in de verlenging binnen 3 minuten met 3-1 voor komt en een blunderende Abbondanzieri die ervoor zorgde dat Bayern er weer in ging geloven. Luca Toni die met een stuiterkopbal een halve minuut voor tijd Bayern naar de volgende ronde kopt. Die wedstrijd die ik live op ZDF had gezien en na die wedstrijd werd mijn hekel aan die ‘ScheissBayern’ nog veel groter.
Bayern München is het Ajax van Duitsland. Ze spelen in het grootste stadion hebben, meeste gloryhunters onder de supporters en hebben de meeste prijzen gewonnen. Franz Beckenbauer is een beetje de Johan Cruijff maar die, in tegenstelling tot zijn Nederlandse evenknie, zich wel actief bemoeit met het wel en wee van zijn club.

Aangezien ik voor Feyenoord ben en een hekel heb aan Ajax heb ik dat automatisch ook aan Bayern München. Ik kan intens genieten als Bayern München op z’n broek krijgt. Het mooiste was het seizoen 2006/2007, Bayern eindigden als vierde, wat UEFA Cupvoetbal betekende. Alle Duitse supporters, behalve die van Bayern, zongen op die laatste speeldag uit volle borst:
‘Wer hat am letzten spieltag nichts zu feiern? Die FC Bayern, die FC Bayern!’
In Gelsenkirchen zongen ze het hardst van allemaal.
Dit seizoen was ook prachtig. Ondanks de aanwezigheid van supersterren als Ribery, Klose, Toni, Lahm en Lúcio werden ze onder leiding van verlosser Jürgen Klinsmann geen kampioen. Sterker nog ze kregen dik klop van Werder Bremen thuis (2-5), Barcelona uit (4-0) en het mooiste van alles een beschamende nederlaag in Wolfsburg met als hoogtepunt de vernederende 5-1 van klasbak Grafite. De 30-jarige Braziliaan die langs 2 verdedigers en keeper Rensing soleerde om vervolgens met een tergend langzaam hakje te scoren. Andreas Ottl die de bal tevergeefs nog weg probeert te sliden. De Duitse commentator die superlatieven tekort komt. Een geweldig moment.

About Barend