Bayern München in topvorm (zelfs zonder Robben)

Sinds Louis van Gaal vertrok bij Bayern München openbaren zich de blinde vlekken van de Nederlandse topcoach. Het team verkeert in bloedvorm en volgens Louis’ opvolger Jupp Heynckes komt dat doordat de spelers het plezier terug hebben. Daarnaast is de verdediging als herboren.

Negen officiële wedstrijden speelde Bayern tot dusverre in dit seizoen. Alle wedstrijden werden gewonnen, op de ongelukkige eerste wedstrijd tegen Borussia Münchengladbach na. Dat was dan ook de enige wedstrijd waarin Bayern een tegentreffer moest incasseren, en notabene door een fatale blunder achterin. We kunnen met recht zeggen dat Bayern in grootse vorm verkeert ondanks dat Arjen Robben lang niet altijd meespeelde.

Het succes van Bayern dit seizoen lijkt hem te zitten in de solide verdediging. En juist dat was het grootste manco van Van Gaal in de afgelopen jaren. Als je besluit om Lúcio te verkopen bij je aantreden is het overigens sowieso vragen om problemen, maar dat terzijde. Van Gaal heeft er nooit voor gekozen om te investeren in zijn verdediging, laat staan om een goede doelman te halen. Met Manuel Neuer op de goal is er eindelijk een echte topkeeper, in plaats van de versleten Hans-Jörg Butt of the onervaren Thomas Kraft.

Afgelopen seizoen was er geen team die de aanvallende productiviteit van Bayern benaderde, zelfs kampioen Borussia Dortmund scoorde 14 doelpunten minder. Bayern scoorde gemiddeld 2,4 keer per wedstrijd, terwijl Dortmund gemiddeld niet eens twee keer scoorde. Het scorend vermogen zat dus wel snor bij de mannen van Van Gaal, maar het was niet genoeg voor een kampioenschap. Dat komt door de falende verdediging. Onder leiding van Van Gaal kreeg Bayern afgelopen seizoen gemiddeld 1,2 tegendoelpunten per competitiewedstrijd. Ter vergelijking: kampioen Dortmund incasseerde maar 0,65 tegendoelpunten per wedstrijd.

Ook in het kampioensjaar van Van Gaal bij Bayern, seizoen 2009-2010, was de verdediging allesbehalve indrukwekkend. Runner-up Schalke 04 kreeg net als Bayern 31 tegendoelpunten uit 34 wedstrijden (0,91 per wedstrijd), het was slechts de superieure aanvallende productiviteit van München dat de doorslag gaf en Van Gaal het landskampioenschap bezorgde. Wat een contrast met Bayern dit seizoen. De verdediging van de ploeg staat zo goed dat ze nauwelijks kansen weggeven, en als er iets doorkomt staat er een topkeeper.

Vorig seizoen was Dortmund de verrassende, maar terecht kampioen. Bayern heeft zich echter gewapend. Het team is minder afhankelijk van vleugelflitser Robben dan voorheen, en dat zal zich uitbetalen in minder wisselvalligheid. Wees dus niet verbaasd als Bayern aan het einde van de seizoen weer op het bordes staat en misschien zelfs weer gaat stunten in de Champions League.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas