Bananenrepubliek klaar voor nieuwe voetbaloorlog

De zomerstop was nog maar net afgelopen toen Honduras een grote stap zette richting het WK. In eigen huis rekende het op overtuigende wijze, 4-0, af met het hoger ingeschatte Costa Rica. U weet wel, het land dat Uruguay later nog bijna de weg naar het WK versperde. Vervolgens volgde een overtuigende 4-1 zege op Trinidad en Tobago, waardoor ze plots in een erg goede positie zaten. Een onnodige nederlaag van Costa Rica tegen El Salvador en een overwinning van Honduras op datzelfde land deed de rest. Honduras is WK-deelnemer.

Honduras viert feest

Honduras viert feest

Het land van…

Honduras is het land van de bananenrepubliek en de voetbaloorlog met El Salvador. En waarom een bananenrepubliek? Nou, Honduras is al jarenlang één grote chaos. Democratie en dictatuur wisselen elkaar in een razendsnel tempo af en de corruptie is daarin de enige constante lijn. Door de grote invloed van bananenbedrijven in Honduras ontstond zo langzamerhand het begrip: ‘bananenrepubliek’. Een schitterend woord dat we dus te danken hebben aan dit kleine land in Midden-Amerika.

Bananen heersen over Honduras

Bananen heersen over Honduras

De voetbaloorlog tussen El Salvador en Honduras is echter ook een beroemd verhaal. Onder de dreiging van het overheersende Cuba vluchtten rond 1970 namelijk veel El Salvadorianen richting Honduras. Het toeval wilde alleen dat precies in die periode Honduras en El Salvador streden om kwalificatie voor het WK van 1970. Het werden drie zinderende wedstrijden. In Honduras volgde een 1-0 overwinning voor het thuisland, terwijl El Salvador op eigen grondgebied een 3-0 overwinning uit het voer sleepte. In Mexico volgde vervolgens een beslissingswedstrijd, die na verlenging met 3-2 gewonnen werd door El Salvador. Als gevolg van deze zege liepen de spanningen tussen de in Honduras wonende El Salvadorianen zo hoog op dat een zesdaagse oorlog uitbrak. Pas in 1980 zouden de landen elkaar opnieuw treffen.

De TomTom

De weg naar het WK liep, zoals in de inleiding al vermeldt, redelijk voorspoedig. Ze begonnen weliswaar met een nederlaag tegen Costa Rica en een teleurstellend gelijkspel tegen Trinidad en Tobago, maar met een overwinning in eigen huis tegen Mexico werd een positieve lijn ingezet. Een nederlaag tegen de Verenigde Staten bracht ze nog even in slecht weer, maar na drie zeges op rij (El Salvador, Costa Rica en Trinidad en Tobago) kwam Honduras in een goede uitgangspositie. Met nederlagen tegen Mexico en de Verenigde Staten maakten ze het zichzelf nog onnodig moeilijk, maar met een overwinning op El Salvador werd de kwalificatie binnengesleept.

De plaaggeest(en)

Suazo juicht voor Inter

Suazo juicht voor Inter

De plaaggeesten van Honduras zijn geen onbekende meer, want ze lopen allen rond in de grootste Europese competities. Zo is daar Maynor Figueroa, de verdediger die bij Wigan Athletic onbetwiste basisspeler is. Zijn ploeg- en landgenoot Hendry Thomas speelt vlak voor hem op het middenrif. Ook middenvelder Winston Palacios speelt vaak mee in Engeland, hij doet dat in het shirt van Tottenham Hotspur.De absolute vedette is echter nog steeds David Suazo, die momenteel onder contract staat bij Internazionale. Met zijn enorme snelheid is hij een plaaggeest voor iedere defensie.

Lotingadvies:

Op de vier vedettes na is Honduras niet meer dan een matig elftal. Het is dan ook één van de zwakste teams die in pot 4 zitten. Ik zou de FIFA dan ook van harte aanraden ze bij Nederland in de poule te stoppen.

Zo vreten onze Leeuwen ze op:

Honduras verslaan is niet de lastigste taak waar Bert van Marwijk voor zou komen te staan als bondscoach. Toch moet Nederland Honduras niet onderschatten. De ploeg beschikt namelijk over een sterk centraal duo op het middenveld en een razendsnelle spits. Om die dreiging onschadelijk te maken kan Oranje het beste het veld goed breed houden en met echte vleugelspelers spelen, aangezien Honduras de beste spelers centraal heeft staan. Met voetballende spits Van Persie, met in zijn rug de zwervende Sneijder moeten we ze sowieso flink de schrik aanjagen en kunnen we in ieder geval drie punten mee naar huis nemen.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter