Bafana Bafana moet gaan stunten

Tijdens dit WK zal Catenaccio op de dag van de eerste wedstrijd van een poule een analyse posten. Hierin wordt dieper ingegaan op de landen die in de poule vertegenwoordigd zijn en ook alvast een voorspelling gegeven van de eindstand in de poule. We beginnen vandaag met Poule A, waarin Zuid-Afrika, Mexico, Uruguay en Frankrijk vertegenwoordigd zijn. Kan Zuid-Afrika verrassen in eigen land?

Zuid-Afrika viert een doelpunt

Zuid-Afrika viert een doelpunt

Zuid-Afrika

Rond de deelname van Zuid-Afrika rezen de afgelopen tijd veel vragen, maar de laatste tijd lijkt de rust rond het thuisland wedergekeerd te zijn. Dit is vooral te danken aan de komst van Carlos Alberto Parreira. Sinds zijn komst had de ‘Bafana Bafana’ zijn oude glans namelijk weer terug en inmiddels is het keurkorps van Parreira al twaalf wedstrijden op rij ongeslagen. Ook opvallend is de inbreng van Nelson Mandela, die het team al eens opzocht om ze te inspireren tot grotere daden. Daarnaast heeft Zuid-Afrika ook nog eens het thuisvoordeel en hebben ze geen last van de omstandigheden in het land. Het thuisland maakt dus goede kansen om de volgende ronde te bereiken.

Mexico

Voor Mexico geldt bijna hetzelfde verhaal als voor Zuid-Afrika. Ook Mexico kende onder bondscoach Sven-Göran Eriksson, die inmiddels in dienst is van Ivoorkust, een lastige periode. Sinds Javier Aguirre terug is gaat het echter in een opwaartse spiraal voor Mexico. Wat ook opvalt aan Mexico is dat de nationale ploeg al erg snel bij elkaar was. In begin mei, toen eigenlijk alle competities in de wereld nog vol bezig waren, zat Mexico al in een trainingskamp. Vanaf mei tot het openingsduel tegen Zuid-Afrika speelde Mexico maar liefst acht wedstrijden, waarvan vijf winnend werden afgesloten, één gelijkgespeeld werd en er slechts twee verloren gingen. Zelfs in de verloren wedstrijden tegen Engeland en Nederland maakte Mexico in bepaalde delen van de wedstrijd een zeer sterke indruk. Neem daarbij de overwinning op Italië in het achterhoofd en je mag concluderen dat Mexico een serieuze kandidaat is om groepswinnaar te worden.

Uruguay

Terwijl alle landen zich druk oefenend aan het voorbereiden waren op het WK, hield Uruguay zich erg op te vlakte. In voorbereiding op het WK speelden ze slechts één wedstrijd, die met 4-1 werd gewonnen van Israël. Het maakt dat het lastig is om de vorm van Uruguay te peilen, maar wat vaststaat is dat de rustige voorbereiding van Uruguay wel eens voor grote verrassingen kan gaan zorgen. Niemand weet namelijk waarop Uruguay heeft getraind al die tijd, wat het voor de Fransen in het openingsduel erg lastig zou maken ze te bespelen. Gezien de wat matige achterhoede zullen ze het echter knap lastig krijgen om de volgende ronde te bereiken. Leuk weetje: ook tijdens het WK van 2002 nam Uruguay het op tegen Frankrijk. Destijds eindigde het duel in 0-0.

Frankrijk

Er zal bijna geen land zijn waarvoor de voorbereidingen op het WK zo stroef zijn verlopen als voor Frankrijk. Nadat ze het WK bereikten dankzij een controversiële handsbal van Thierry Henry, wisten ze amper resultaten meer te boeken. In maart werd er in eigen huis met 2-0 verloren van Spanje, waarna een moeizame zege op Costa Rica, een armoedig gelijkspel tegen Tunesië en een beschamende nederlaag tegen China volgden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de kritiek op Domenech alweer opkomt in de Franse pers. Na het succesvolle EK in Nederland volgden namelijk al afgangen in Japan/Zuid Korea, Portugal en Oostenrijk/Zwitserland. De Fransen kunnen echter ook net als in 2006 verrassen door zomaar in de finale terecht te komen, want aan kwaliteit hebben de Fransen geen gebrek. Domenech kon het zich namelijk permitteren om Karim Benzema, Patrick Vieira, Hatem Ben Arfa en Samir Nasri thuis te laten.

bafana2
Voorspelling:

1. Mexico
2. Zuid-Afrika
3. Frankrijk
4. Uruguay

Frankrijk vliegt de laatste jaren vaak vroeg uit een toernooi en ik denk dat dit ook dit jaar weer zal gebeuren. Domenech heeft zijn schaapjes alles behalve op het droge en zelfs binnen zijn eigen spelersgroep schijnen er twijfels over hem te zijn. Frankrijk blijft nog wel Uruguay voor, die kwalitatief in verdedigend opzicht zwaar tekort komen. Zuid-Afrika plaatst zich, zoals thuislanden vrijwel altijd toen tijdens een WK, voor de volgende ronde, maar moet het ontketende Mexico voor zich dulden.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter