Azijn-journalistiek

Het is dinsdagavond 20:45 uur. Ik zit er helemaal klaar voor. Daar ik als fervent Utrecht supporter al dagen vooruitkijk naar de wedstrijd FC Utrecht – Liverpool FC, wacht ik nu op de aftrap van Ajax – AC Milan.

clbl

Dinsdagavond 21:08 uur. Luis Suarez laat de wereld zien hoe je een vedette vernedert door Nesta te poorten. Hij legt de bal af aan Mounir El Hamdaoui die de 1-0 binnentikt. De huiskamer is te klein, iedereen klapt en is blij, mijzelf meegerekend. Even denk ik aan donderdag. Ik zie het al voor me, Driesje Mertens op Ricky van Wolfswinkel die met een fraaie goal mijn FC tegen de sterren van Liverpool op voorsprong zet.

21:22 uur. Die verrekte Zlatan. 1-1.

21:45 uur. De tweede helft begint en Jeroen Grueter, de man die ’s ochtends, ’s middags en ’s avonds een fles azijn bij het eten leegdrinkt en tevens het commentaar bij deze wedstrijd verzorgt, gaat los. Laagdunkend meldt hij dat Ajax geen vuist meer kan maken tegen het ‘grote’ Milan, dat het waarschijnlijk de 3 punten niet meer in de tas kan doen, dat Suarez zwaar tekort komt, dat Milan de baas is in Amsterdam en dat dan in het kwadraat gedurende 45 minuten.

Nu ben ik mij er van bewust van de objectiviteit die van journalisten wordt verwacht, laat daar geen twijfel over bestaan. Echter, je kan ook doorslaan in je objectiviteit. Dan krijgen we volgens het zogenaamde ‘kernkwadranten-model’ van Daniël Ofman te maken met de valkuil van objectiviteit: gevoelloosheid. Doorslaan in je eigen feiten, in je objectiviteit: Azijn-journalistiek noem ik dat.

Objectiviteit, daar ben je natuurlijk journalist voor. Helaas vergeet de Heer Grueter dat Ajax speelt. De club uit Amsterdam die met man en macht probeert het hoofd boven water te houden op het zogenaamde ‘miljoenenbal’. De enige Nederlandse club die vanavond speelt. Ne-der-land-se club, meneer Grueter. Waar is het gevoel? De trots? Waarom zo zuur praten over een Ajax dat vier keer in de begroting van AC Milan past? Een Ajax dat geen beschikking heeft over Zlatan, Robinho, Pirlo en Seedorf, en toch gelijk weet te spelen. Je hoeft niet de Ajax-fan uit te hangen Jeroen, maar wees eerlijk: elke boerenlul vindt dit een fantastische prestatie van Ajax.

22:10 uur. Als Utrecht-fan zit ik op het puntje van mijn stoel voor de Tv (met het geluid uit) want het Nederlandse Ajax speelt. In de Champions Leauge. Ik denk aan donderdag en hoop dat mijn FC Utrecht het net zo goed zal doen.

About Wijnand