AZ troeft opnieuw iedereen af

De overgang van Roy Beerens richting AZ is eindelijk rond. Het is pas de derde aankoop van AZ deze transferperiode. Eerder haalden ze in Alkmaar Ruud Boymans en Jozy Altidore binnen. Voor al deze aankopen geldt dat ze geen grote bedragen hebben gekost en enigszins op een zijspoor waren beland bij hun vorige clubs. Toch zijn zij voor het huidige elftal van Gert-Jan Verbeek een duidelijke versterking en helpen zij AZ de kloof naar de top weer te dichten.

Roy Beerens trekt eindelijk naar AZTegenover de komst van deze drie spelers stond ook het vertrek van een hele reeks sterkhouders. Topscorer Kolbeinn Sigthorsson trok naar Ajax, scorende invalspits Graziano Pellè keerde terug naar Italië, aanvoerder Stijn Schaars ging naar Sporting Lissabon en topverdediger Hector Moreno is voortaan te bewonderen in Spanje. Ondertussen lijkt ook doelman Sergio Romero te vertrekken.

Tot onrust leidde al het transfergeweld echter niet in Alkmaar. Verbeek heeft een duidelijk plan met zijn elftal en vulde de meeste gaten in de selectie op met spelers die al tot zijn selectie behoorden. Maarten Martens ontwikkelde zich moeiteloos tot de nieuwe leider op het middenveld. Achterin doet de jonge Nick Viergever nu al Moreno vergeten. Jonge jongens als Adam Maher en Etienne Reijnen melden zich ondertussen ook aan het front. In het doel ontwikkelt Esteban zich tot een betrouwbare sluitpost. Kortom; de toekomst van AZ oogt florissant.

Twee jaar geleden zag het er allemaal nog heel anders uit. AZ was de gevallen kampioensploeg, die met Louis van Gaal en Dirk Scheringa twee steunpilaren onder het succes was verloren. Het succeselftal wilde ondertussen niets liever dan zo snel mogelijk weg uit de Zaanstreek. Door de penibele financiële situatie, die was ontstaan na het vertrek van Scheringa, moest AZ deze spelers ook stuk voor stuk laten gaan. In het huidige elftal staan met Niklas Moisander en Maarten Martens nog maar twee steunpilaren uit het elftal van destijds opgesteld. De rest koos eieren voor hun geld. Nederland grinnikte erbij. Dat het poenerige AZ van weleer kopje onder ging, vond men maar al te leuk.

De leiding van AZ, met de ambitieuze Toon Gerbrands voorop, raakte echter niet in paniek. Men verkocht de spelers met een buitensporig salaris voor goede bedragen, waardoor er weer financiële armslag kwam. Met Ernie Stewart heeft AZ ook nog eens een technisch directeur waar veel clubs jaloers op zouden zijn. De spelers die door hem werden aangetrokken waren stuk voor stuk een schot in de roos.

Charlison Benschop kende wat aanpassingsproblemen, maar is inmiddels op de rechterflank een basisspeler. Dirk Marcellis bewijst als rechtsback nog steeds één van de beste verdedigers in de Eredivisie te zijn. Etiënne Reijnen ontwikkelt zich fantastisch sinds hij is overgekomen van FC Zwolle. Doelman Esteban heeft een vaste plek onder de lat verworven, terwijl het duo dat van Sparta Rotterdam werd overgenomen, Nick Viergever en Erik Falkenburg, het in Alkmaar fantastisch doet. Succespercentage honderd procent dus. Een groot compliment voor de leiding en scouting.

Gertjan Verbeek is de ideale trainer voor AZMet Gertjan Verbeek wist AZ de perfecte trainer te strikken voor de groep die ontstond. Een jonge groep spelers vol ambities die zich rustig door willen ontwikkelen hebben veel baat bij de aanpak van Verbeek. Dat bewees hij in het verleden bij SC Heerenveen en Heracles Almelo. Dat hij geen trainer is die zeurt om aanwinsten, maar rustig aan de slag gaat met de groep die hij tot zijn beschikking heeft maakt het plaatje compleet. Het huidige AZ en Verbeek lijken voor elkaar gemaakt.

Met de drie aanwinsten van dit seizoen troeft AZ ook deze zomer iedereen af. Voor minimale bedragen haalden ze twee goede spitsen op voor de Eredivisie en Roy Beerens is al jarenlang één van de grootste Nederlandse talenten op de vleugel. Hij heeft tevens een goede band met Verbeek, met wie hij bij SC Heerenveen al eens samenwerkte.

Ondertussen heeft PSV vele miljoenen gespendeerd, maar nog geen spits gevonden. Nota bene met Marcel Brands, die in het verleden wel wist te renderen in de goede organisatie van AZ. Ajax heeft zijn spits slechts gevonden dankzij de scouting van de Alkmaarse formatie en zoekt hopeloos naar een nieuwe reservedoelman. FC Utrecht moet zich behelpen met een vreemdelingenlegioen, SC Heerenveen heeft nog steeds geen fatsoenlijke defensie en NEC speelt met een middenvelder in de spits. In Alkmaar is er echter geen vuiltje aan de lucht en dat mag ook wel eens gezegd worden. De organisatie van AZ heeft het fantastisch gedaan, op alle fronten.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter