AZ, topclub voor een prikkie

De kampioen van Nederland staat te koop en dat voor een vriendenprijsje. Als ik 35 miljoen had wist ik het wel. Ik zou de zaak gelijk rondmaken.

aztekoopgif


Laten we even kijken wat er allemaal in het pakket zit. Een nog sluitende begroting (40 miljoen), met een goede invulling aan technische staf, directie en randpersoneel. Daarnaast een club van statuur, kampioen van Nederland en actief in de Champions League. De club maakt zelfs nog een redelijke kans om zich voor de volgende fase van het kampioenenbal te kwalificeren. AZ heeft sympathie binnen het hele land en heeft daarmee een buitengewoon positief en sportief imago. Oftewel, de droom van elke nationaal gerichte onderneming.

Marketingtechnisch is AZ dus een mooi uithangbord, maar ook financieel directeuren zullen vrolijk worden van de kansen bij de Nederlandse topclub. De club staat te koop voor 35 miljoen euro, ongeveer vergelijkbaar met de omzet van een middelgroot bedrijf in Nederland. Daarnaast vertegenwoordigt de selectie van AZ een grote waarde. De selectie bevat de volgende internationals:

Nederland: Kew Jaliens, Stijn Schaars, David Mendes da Silva
België: Moussa Dembéle, Sebastian Pocognoli, Gil Swerts, Maarten Martens
Argentinie: Sergio Romero
Australië: Brett Holman
Mexico: Hector Moreno
Finland: Niklas Moisander

Daarnaast beschikt de club nog over de talenten Ari, Graziano Pelle, Jeremain Lens, Pontus Wernbloom en Rasmus Elm. Oftewel, ontzettend veel potentie met het oog op de toekomst. De conclusie is dus simpel. AZ is te koop voor een belachelijk laag bedrag van 35 miljoen, terwijl deze selectie toch zeker meer dan 50 miljoen op zal leveren. Indien de nieuwe eigenaar zou willen saneren, dan kan hij zelfs geld verdienen aan de club en heeft de selectie daarnaast nog genoeg potentieel om een mooi elftal met jonge talenten op de been te brengen.

De enige maar is dat de club naar een nieuwe shirtsponsor op zoek moet, die het wegvallen van de jaarlijkse inbreng van DSB (5,5 miljoen per jaar) kan compenseren. Het zal in deze tijden van economische crisis een hele kluif worden. Ook zal de nieuwe eigenaar met het oog op de toekomst een plan moeten maken, waar deze met de club naar toe ziou willen. Indien AZ aan de top wil blijven, zal de nieuwe eigenaar minimaal met eenzelfde begroting moeten werken en dus ook eigen geld in de club moeten blijven pompen. Mij lijkt het verstandiger om de club rustig door te laten lopen, de beste spelers volgend jaar te verkopen, een nieuwe shirtsponsor te zoeken (waarschijnlijk zal dat niet meer dan 2 miljoen euro opleveren) en dan de doelstellingen naar beneden bijstellen. Een plek in het linkerrijtje lijkt mij een redelijk uitgangspunt. Het is gedaan met de topclub AZ. Een tweede Scheringa zal op korte termijn niet opstaan. Toch Dirk, het waren vier fantastische jaren…

About Dave