AZ-supporter onschuldig

Met verbazing las ik het hierop volgende verhaal van de AZ Fanpage over een onschuldige supporter die kanker naar Demy de Zeeuw zou hebben gezongen. Bizar omdat de man zelf één van de heftigste kankers heeft gehad die bestaan. Ik heb bij AZ Fanpage de bronnen gecheckt en kan dan ook met zekerheid zeggen dat dit verhaal helemaal klopt. Ik kon dit jullie niet onthouden en presenteer hier dan ook het onthullende onderzoek van de AZ Fanpage.

20080508222415_demy_de_zeeuw
Een waarschuwing vooraf lijkt op zijn plaats. Dit verhaal klinkt zo absurd dat het verzonnen lijkt te zijn. Helaas. Laten we afgelopen zomer beginnen met een verhaal uit een lokale krant, dat we om privacyredenen licht hebben aangepast:

In april 2007 bezocht M. zijn huisarts. Klacht over een bult in zijn hals. De huisarts vertrouwde het verschijnsel niet en stuurde zijn 19-jarige patiënt direct door naar het MCA. Foto’s en puncties bevestigden de diagnose. Met dank aan de huisarts.

M.’s verblijf in Alkmaar was van korte duur. Zijn toestand was alarmerend. In het amsterdamse VU werd hij opgewacht door de oncoloog. Er werd een ernstige vorm van kanker geconstateerd. Twee jaar van spanning, angst en onzekerheid volgden. Vechten voor zijn leven. Vele malen ziekenhuis in, ziekenhuis uit. Toen M. zes weken lang zeer agressief werd behandeld, verbleven zijn ouders bij hem in het VU gastenhuis.

Leukemie
M. leed aan een zeer zeldzame vorm van Non-Hodgkin, met mogelijk leukemie als vervolg. Toch heeft de familie van M. het geloof en vertrouwen in een goede afloop nooit verloren. Daarbij gesteund door vier simpele, maar hoopgevende woorden van professor P.C. Huijgens, wereldwijd bekend oncoloog: “We gaan je repareren”. M. werd een medisch studieobject. Over de hele wereld werden gegevens over zijn ziekte uitgewisseld. Intussen bleven de chemokuren en medicijngebruik doorgaan, waaronder zijn immuunsysteem te lijden had. M. kreeg een longontsteking en epileptische aanvallen.

Droomdag
Op 16 april 2008 werd aan M., zijn ouders en zijn broer een droomdag aangeboden door de Dreamfoundation, een internationale organisatie die wensen realiseert van zeer ernstig zieken, die vaak nog amper een jaar te leven hebben. Het werd een onvergetelijk bezoek aan het nieuwe AZ stadion, een kennismaking met trainer Louis van Gaal en een aantal spelers.

Er gloorde weer hoop. In een voor M. zo moeilijke periode kwam een vriendinnetje op zijn weg. En begin deze maand (juni 2009, red.) ging aan het huis van M. de vlag uit. Een paar uur eerder kreeg M. in amsterdam de uitslag van de laatste MRI scan en een uitgebreid bloedonderzoek. “Het ziet er allemaal prima uit, je bent schoon”, zeiden de artsen.

Op 2 juni 2009 begon zo voor M. en zijn familie een nieuw leven. Met een zeer verdiende vakantie als start.

Indrukwekkend verhaal, zou je misschien zeggen. Echt een kandidaat om die zestien eencelligen die een stadionverbod hebben ontvangen eens mee in contact te brengen op basis van het initiatief van AZ en het Koningin Wilhelmina Fonds, dat is genomen naar aanleiding van de spreekkoren bij AZ-ajax.

En nu komt het: M. IS 1 van de 16 door Koning en de KNVB veroordeelde AZ-supporters. Net als zijn broer en drie van hun beste vrienden, die allen als geen ander ervaren hebben hoe meedogenloos deze ziekte is en hoe moeizaam en pijnlijk het genezingsproces daarvan is verlopen.

M. is zelf de eerste om te onderkennen dat hij een emotioneel supporter is. Net als zijn broertje. Net als zijn vrienden. Net als die vele honderden anderen op de Ben-Side. En natuurlijk hebben ze Demy laten horen dat ze zijn opruiende uitspraken in de Sportweek in de daarvoorafgaande week hadden gelezen. Maar kanker? Kom op zeg. M. was al dolgelukkig dat hij ondanks deze ziekte het kampioenschap van AZ mee had kunnen maken.

Nadat M. vandaag eindelijk de kans kreeg om om een toelichting te vragen over de bizarre bewering die hem per deurwaarder was bezorgd (en die Donderdag in een persconferentie werd toegelicht) volgde het volgende ontnuchterende staaltje communicatie van de zijde van AZ, bij monde van de heer R. Koning, veiligheidscoördinator van AZ.

Toen M. aan Koning telefonisch vertelde dat van hem onmogelijk verlangd kon worden dat hij dingen zou moeten vragen waar hij zelf alles vanaf wist, en waarbij hij nogmaals ontkende het woord ‘kanker’ gebruikt te hebben, werd het stil aan de andere kant van de lijn. Nadat Koning vervolgens hoorde dat M.’s moeder op de achtergrond emotioneel reageerde zei hij: ‘Heb je hier je moeder bij nodig?’ en hing vervolgens op. M. heeft Koning direct terug gebeld en uiteindelijk zijn beiden tot overeenstemming gekomen dat er na dit weekend een volgend gesprek zal plaatsvinden. Hopelijk voor M. wordt deze grote fout snel hersteld…

Herschreven naar: Koning en co,. How long can you go, door AZ Fanpage

About Jasper