AZ: Nederland is weer een revelatie armer

Iedereen zag het aankomen, behalve de hoofdpersoon zelf. Ronald Koeman werd de laan uitgestuurd bij AZ en dat was, alleen al met oog op de resultaten, geen verrassing. Toch is het niet fair om de schuld in de schoenen van Ronald te schuiven. De Alkmaar Zaanstreek-combinatie is al geruime tijd ziek, maar dat werd tot voor kort succesvol gemaskeerd door suikeroom Dirk Scheringa.

koeman

Ronald Koeman

Het verhaal van Scheringa is bekend. Hij leidde de formatie uit Alkmaar eigenhandig naar de top van de Eredivisie. Hij zorgde voor een goede organisatie, trainers met een schat aan ervaring en hij haalde getalenteerde voetballers naar de club. Dankzij Scheringa stond AZ als een huis, zowel financieel als sportief. Zijn harde werk en dure investeringen werden in 2009 bekroond met het landskampioenschap.

Na de huldiging(en) ging het snel. Louis van Gaal wist dat hij het maximale uit de club had gehaald. Toen Bayern München op de stoep stond, wist Louis niet hoe snel hij zijn koffers moest pakken. Daarnaast werd het vertrek van Demy de Zeeuw volledig onderschat. De Zeeuw, momenteel een van de beste spelers in de Eredivisie, zou makkelijk vervangen kunnen worden door Mendes da Silva, zo concludeerden Koeman en Co. Pieter Lakeman gaf uiteindelijk het beslissende zetje. Met één enkele oproep liet hij het bolwerk van Scheringa ineenstorten.

Dirk Scheringa in betere tijden

Dirk Scheringa in betere tijden

En het wordt allemaal nog erger. Juist nu ze in Alkmaar iedere cent moeten omdraaien, keldert de waarde van de selectie met de week. Clubs staan niet meer in de rij voor Moussa Dembélé of Sergio Romero. Spelers waar AZ de laatste transferperiode vele miljoenen aan had kunnen verdienen, vallen in het ”seizoen van de waarheid” compleet door de mand. Zelfs aanvoerder Stijn Schaars loopt erbij als een verdwaalde padvinder. Maar slecht of niet; diezelfde spelers hebben geen trek in de middenmoot of ze drukken met hun salaris te veel op de begroting. AZ zal ze op den duur van de hand moeten doen en daarmee levert de club aan kwaliteit in. Geen acties meer van Dembélé, geen doelpunten meer van El Hamdaoui en geen reddingen meer van Romero.

Een blik op de rest van de selectie leert ons dat er weinig overblijft van het team als de smaakmakers vertrekken. Degelijke voetballers als Nick van der Velden, Gill Swerts en Simon Poulsen moeten de kar gaan trekken in Alkmaar, iets dat ongetwijfeld zal leiden tot mindere resultaten. Mocht de directie van de landskampioen er niet in slagen een trainer te vinden die van stront goud kan maken, dan verdwijnt AZ weer naar de grijze middenmoot. En daarmee is Nederland weer een revelatie armer.

About Bas