AZ moet over twee jaar opnieuw beginnen

Dirk Scheringa heeft het opnieuw voor elkaar gekregen een grote naam naar Alkmaar te halen. Jammer genoeg is het dit keer de verkeerde grote naam. Ronald Koeman is zeer goed in het nóg beter laten draaien van een team dat al goed speelt, maar is op de lange termijn een ramp voor elke club waar hij coacht. Over twee jaar, als Koeman tussentijds is vertrokken omdat er een grote club aanklopte, mag AZ opnieuw beginnen.

Koeman is op lange termijn een ramp

Waarom deze negatieve insteek? De grote kracht van AZ was dat ze langzaam bouwden aan een selectie met beperkte middelen en dankzij slimme scouting. De grote zwakte van Koeman is juist de scouting en zijn transferbeleid. Hij haalt met name spelers die net niet goed genoeg zijn, zoals hij dat ook al deed bij Ajax, PSV en Valencia. Laten we hopen dat AZ het transferbeleid vooral door anderen dan Koeman laat bepalen, maar ik ben bang dat Koeman juist veel macht krijgt binnen de Alkmaarse organisatie.

Ook is gebleken dat Koeman vooral het grote geld achterna gaat. Laf verliet hij PSV halverwege het seizoen voor zijn “droombaan” bij Valencia, die overigens uitliep op een fiasco. Wel haalde hij wéér een prijs, en dat is dan ook zijn grote kracht. Tactisch is Koeman een meester, hij weet met bijna elke ploeg wel een prijs te pakken. Valencia draaide voor geen meter in de competitie, maar won de beker. Koeman was de laatste trainer die Ajax kampioen maakte en Europees liet schitteren. Bij Benfica won hij in zijn eerste officiële duel de Portugese Supercup en maakte hij indruk in Europa.

Kan Koeman Scheringa weer laten juichen?

Ronald Koeman kan er voor zorgen dat AZ opnieuw prijzen gaat pakken, maar moet vooral niet te lang blijven. Dan kunnen de Alkmaarders weer helemaal opnieuw beginnen. Het zal mij benieuwen wie zijn eerste miskoop is.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas