AZ mist leider bij balbezit

Landskampioen AZ, dat vorig seizoen het mooiste voetbal van Nederland speelde, lijkt maar niet op stoom te komen. Natuurlijk is er een nieuwe trainer en moeten de spelers wellicht nog wennen aan zijn ideeën en visie. Toch lijkt het er op dat AZ iets mist. Iets wat niet zo maar even is op te lossen. Dat is ontstaan door de verkoop van één van de steunpilaren van het elftal: een leider bij balbezit.

dezeeuw

Niet een leider in de kleedkamer of een leider die de lijnen uitzet en vertelt waar iedereen moet staan. Nee, ze missen iemand die de bal komt ophalen vanaf het middenveld, zich vervolgens opendraait en de diepte zoekt.

Demy de Zeeuw was de schakel tussen de aanval en de verdediging, een echte box-to-box middenvelder. De Zeeuw was betrokken bij vrijwel iedere aanval van AZ. Hij was misschien niet de de beste of belangrijkste speler van AZ, maar wel het type speler dat AZ nu mist. Zijn vervanger, Mendes da Silva, lijkt niet in staat om het spel naar zich toe te trekken. Mendes een controleur die met zijn loopvermogen gaten kan trekken en dichtlopen. Het spel temporiseren of bepalen is niet voor hem weggelegd.

Aanvoerder Stijn Schaars liet vorig seizoen zien de absolute leider te zijn van de ploeg. Hij kan het spel dicteren en is defensief één van de betere middenvelders van Nederland, maar komt ook in balbezit tekort. Te vaak een balletje breed, aanvallend brengt hij weinig. Dit in tegenstelling tot Demy de Zeeuw, die vrijwel altijd de bal naar voren speelde. Nee, Schaars is ook geen spielmacher. Schaars is een stofzuiger, een controleur. Net als Mendes.

Spelers als Moreno en Jaliens hebben van Louis van Gaal geleerd vanuit achteruit op te bouwen, maar moeten lijdzaam toezien hoe zowel Mendes als Schaars juist bij de bal weglopen in plaats van juist in de bal te komen. Vorig seizoen zou Demy de Zeeuw vanuit het centrum de bal komen halen om het spel vervolgens voort te zetten. Soms via de flanken en soms direct de diepte in via Mounir El Hamdaoui. Die speelwijze leverde Louis van Gaal en AZ vele doelpunten op. Onder Koeman worden de centrale verdedigers gedwongen tot de lange bal. Dat was onder van Gaal ondenkbaar.

koeman
Het is de vraag hoe Koeman dit op gaat lossen. Voorlopig lijkt hij de klik, die van Gaal wel had, niet te hebben. Wellicht is een ander spelsysteem een optie. Een eigen visie en een eigen manier van spelen zou een ommekeer kunnen betekenen, maar heeft Koeman dat wel in zich? Al jaren geldt de trainer als profiteur, die zijn goede prestaties vooral te danken heeft aan het goede werk van anderen. Co Adriaanse en Leo Beenhakker smeedden zijn kampioenenelftal in Amsterdam en Guus Hiddink in Eindhoven.

De komende weken zullen er om gaan spannen bij Koeman en AZ. Krijgt Koeman het team niet aan het voetballen, dan zal voorzitter, Dick Scheringa toch zijn conclusies moeten trekken. Het is dan ook voor Koeman te hopen dat hij tenminste tot de winterstop mag aanblijven, zodat hij tijdens de transferperiode het elftal naar eigen smaak kan versterken. Tot die tijd zal AZ niet meer het AZ worden dat vorig seizoen zulk geweldig voetbal liet zien.

About Len