AZ gaat knallen

Hij mocht het destijds niet zeggen van zijn Truusje maar ze waren toch echte de beste! Iedereen weet natuurlijk waar het over gaat, Louis van Gaal met zijn speech na het behalen van het kampioenschap met AZ. Het afgelopen seizoen vertrok van Gaal en nam Ronald Koeman zijn plek in, hij werd ontslagen en tijdelijk opgevolgd door ‘de kleine generaal’, Dick Advocaat. Deze twee mannen zorgden er samen voor dat AZ op een vijfde plek eindigde. Iets wat natuurlijk niet de verwachting was van de regerend landskampioen. Dit jaar heeft Gert-Jan Verbeek echter de touwtjes in handen in Alkmaar en gaat AZ knallen, let op mijn woorden.

AZ viert het kampioenschap

AZ viert het kampioenschap

Een groot voordeel voor de Alkmaar-Zaanstreek combinatie het aankomende seizoen is het vertrek van Mounir El Hamdaoui en de dreigende uitgaande transfers van doelman Sergio Romero en aanvaller Moussa Dembélé. Nu zal je vast denken waarom het vertrek van drie sterspelers goed zal zijn voor de prestaties. Dat heeft simpelweg te maken met het feit dat Sergio Romero aan heeft gegeven te willen vertrekken en je beter met iets mindere, maar gemotiveerde spelers kan spelen dan met goede, ongemotiveerde spelers. Dembélé en El Hamdaoui waren te zelfzuchtig en dan kan je beter spelers hebben die in het belang van het team spelen. Deze drie spelers zullen ervoor zorgen dat er een gemotiveerd en samenhangend team staat.

az3AZ beschikt komend seizoen over een getalenteerd team, een perfecte mix van ervaring en talent. Met slechts drie ‘dertigers’ en het grootste deel van de spelers een leeftijd van rond de twintig jaar kun je wel stellen dat de groep een enorm potentieel heeft en eigenlijk alleen maar beter kan worden. Tegen IFK Göteborg, in de Europa League, speelde AZ al erg leuk voetbal. Hoe zal dat spel er wel niet uit zien als iedereen op elkaar ingespeeld is? En als iedereen fit is?

Verbeek zal zich ook opnieuw willen bewijzen, nadat hij eerder ontslagen werd bij Feyenoord zal Gert-Jan nu weer willen laten zien wat hij waard is. Wat hij bij Heerenveen en Heracles kan, kan hij ook in de top. ‘De tovenaar uit Lubbega’ staat erom bekend jonge spelers beter te maken, toevalligerwijs bestaat de selectie uit AZ uit voornamelijk jeugdige voetballers. Ook hebben de Alkmaarders vooral gerichte aankopen gedaan. Niet domweg bekende spelers kopen, maar de grootste talenten van degradanten RKC Waalwijk en Sparta Rotterdam werden weggehaald. Het scoutingsapparaat van AZ werd goed gebruikt, iets waar andere Eredivisie-teams nog wat van kunnen leren. Zo werd bijvoorbeeld de Costa Ricaan Brown aangetrokken, maar in het verleden ook de IJslanders Gudmondsson en Sigthórsson. AZ liet ook erg veel spelers vanuit de jeugd de stap naar het eerste eftal maken, en dat met een trainer die goed is met jongelingen, erg verstandig dus. De andere aankoop is Dirk Marcellis. De verdediger die bij PSV voetbalde, daar speelde hij 68 wedstrijden in vier jaar, maar onder Rutten kwam hij weinig meer aan spelen toe. De international speelde zijn eerste wedstrijden onder Verbeek verrassend goed.

Verbeek wil met AZ Europees voetbal halen

Verbeek wil met AZ Europees voetbal halen

Ja, AZ gaat knallen dit jaar. De Alkmaarders zullen echter niet voor het kampioenschap spelen, daarvoor is het team simpelweg niet goed genoeg. AZ zal samen met het eveneens verrassende FC Utrecht en met FC Twente strijden om het brons. Europees gezien zal de club onderschat worden, het is tenslotte slechts de nummer vijf van de Nederlandse competitie, de selectie is gemiddeld zo’n 22 jaar oud dus zal de ervaring het wel winnen. Zo zullen vele Europese tegenstanders denken, ze zullen echter verbaasd worden.

About Mitchell