AZ en Adriaanse vinden elkaar ideaal, maar zijn ze dat eigenlijk wel?

Afgelopen zondag in Studio Voetbal was het weer eens feest. De vier heren aan tafel waren weer eens flink bezig hun eigen politieke voorkeur naar voren te brengen, terwijl je zag dat bondscoach Bert van Marwijk zichzelf afvroeg waarom hij überhaupt langs was gekomen. Uiteindelijk zorgde Co Adriaanse voor het enige echt goede gesprek aan tafel.

studio-voetbal

Hugo Borst viel Van Marwijk op elk mogelijke manier aan en haalde weer eens de woorden “jokkebrok” uit de kast. Kotsmisselijk kan je daar van worden! Hugo Borst schijnt een gerespecteerd journalist te zijn, maar doet niets anders dan sensatie zoeken. Hij is absoluut niet gediend van tegenspraak en op dat moment is het heerlijk om naar de nuchterheid van Co Adriaanse te luisteren. Met goed onderbouwde argumenten lult hij Borst onder de tafel, die vervolgens steeds vervelender wordt.

Diezelfde nuchtere man zorgde die avond dus voor het enige goede gesprek. Adriaanse wist zichzelf zoals altijd via enkele subtiele hints het onderwerp van gesprek te maken. Dit keer ging het om een mogelijke terugkeer bij zijn oude liefde AZ. De nuchtere Adriaanse deed hier absoluut niet geheimzinnig over. Hij gaf openlijk toe al gesproken te hebben met de technische leiding in Alkmaar. Een sprookjeshuwelijk lijkt geboren.

De vraag is echter of AZ en Adriaanse er goed doen om voor de tweede keer met elkaar in zee te gaan. We weten namelijk allemaal wat voor trainer Co Adriaanse is. De trainer Adriaanse typeert zich door zijn harde methodes, maar tegelijkertijd ook zijn zachte touch als het aankomt op het vinden en begeleiden van talent. Het klinkt als de perfecte kandidaat voor AZ.

De Alkmaarse club beschikt over een uitermate talentvolle selectie en met de werkwijze van Adriaanse zouden deze jongens alleen maar nog beter kunnen worden. “Ze hebben alleen even een schop onder de kont nodig”, zou Adriaanse zeggen. Wat men echter vergeet is dat Co ook een verschrikkelijke draaikont is. Vanaf 2005 werkte Adriaanse bij maar liefst vijf clubs en hield hij het bij zijn laatste vier clubs niet langer dan één seizoen uit. Het is eigenlijk idioot dat Co type bouwer is die vertrekt zodra hij kan oogsten. Dat was bij Ajax zo, maar bijvoorbeeld ook bij zijn vorige dienstverband in Alkmaar, toen hij na zijn meest succesvolle jaar zonder pardon verkaste naar Portugal.

101_art4

Dan hebben we nog de club in kwestie zelf, AZ. Het sprookje leek met de dag mooier te worden, tot het afgelopen tijd de ene klap na de andere moest incasseren. Natuurlijk zal de club het uiteindelijk wel overleven, maar tegen welke prijs? De topverdieners zullen wellicht het veld moeten ruimen en vervangen worden door spelers die niet alleen minder verdienen, maar ook nog eens minder goed zijn. Nu al verschijnen er berichten in de media dat het budget drastisch verlaagd gaat worden. De topclub in wording wordt dan plotsklaps weer die grijze middenmoter van een aantal jaren terug.

Gezien het verleden is een club in verval nou niet typisch iets voor Adriaanse. Co past namelijk perfect bij een club in opkomst. Een club waar genoeg financiële mogelijkheden zijn en waar hij in de schaduw kan werken aan een elftal dat binnen enkele jaren een aanval op de subtop zou moeten doen. Een club die echter moet inleveren op het gebied van kwaliteit en kwantiteit is niets voor Co. Zint het Co namelijk niet, dan pakt hij zonder pardon zijn biezen en gaat hij het weer ergens anders proberen. Dat terwijl AZ juist stabiliteit nodig heeft de komende jaren.
da45ff87-bd04-3179-9108-df29e80ed91d
Misschien is het dan voor AZ een goed idee om eens een kijkje te nemen in Groningen. De zittende trainer bij FC Groningen, Ron Jans, heeft na acht seizoenen aangegeven het wel welletjes te vinden bij de club. De langstzittende trainer is toe aan nieuwe werkomgeving en een nieuwe uitdaging. De trainer is na acht jaar Groningen en acht jaar subtopvoetbal wel eens toe aan een club die wellicht een aanval op de top kan doen.

Jans is een trainer die van niets iets kan maken zonder daar al te veel voor nodig te hebben. Jans is een motivator pur sang en zat daar nou net niet het probleem bij AZ dit seizoen? Jans is trouw aan zijn werkgever. Hij is niet voor niets de langst zittende trainer in de Eredivisie!

About Len