AZ bereikt huidig plafond

Wat was het weer een spannende voetbalavond zaterdag. Een ware veldslag in Rotterdam, waar drie spelers rood zagen, maar belangrijker nog was de situatie in Alkmaar. AZ kon namelijk kampioen van Nederland worden wanneer er gewonnen werd tegen Vitesse. Door een gelukstreffer van Büttner gebeurde dat niet, Vitesse won zelfs en vertrok met de volle buit richting Arnhem.

Op zondag was het dan wel zover, toen Ajax zich blameerde tegen PSV en met 6-2 de boot in ging. AZ was kampioen van Nederland, en de media struikelden over elkaar heen om het succes van de ploeg toe te schrijven aan coach Louis van Gaal. Is dit succes niet eerder aan de spelers toe te schrijven?

VOETBAL-AZ-KAMPIOENSCHAP

Het antwoord is nee. Er zijn weinig trainers ter wereld die het kunstje van Van Gaal na zouden kunnen doen. AZ heeft een heel jonge selectie met veel voetballers die qua kwaliteiten niet de meest begaafde zijn, maar ook niet over hun kunnen heen gaan, uitzonderingen als Dembélé en Maarten Martens daargelaten.

Nee, geen El Hamdaoui, De Zeeuw of Schaars hier. In mijn optiek zijn dat beperkte voetballers die bij AZ hun potentie al hebben bereikt. El Hamdaoui mislukte niet voor niks al in Engeland, een competitie waar ze normaal gesproken staan te springen om technisch vernuft in de aanval. Voor De Zeeuw was er interesse uit Duitsland, waar hij Nigel de Jong op moest volgen bij HSV, maar dat is echter nooit concreet geworden. Schaars is sinds zijn blessure wel een belangrijke speler geworden in mentaal en coachend opzicht, maar is hij werkelijk goed genoeg voor een hogere trede in de voetballerij?

sn_sport03_header

Mits deze spelers een volgende stap zetten in hun ontwikkeling, wat gezien hun leeftijd steeds onwaarschijnlijker wordt, zullen zij niet meer bereiken dan ze nu al hebben gedaan. Dan kunnen ze in de toekomst gezien worden als de Musampa’s en Wooters van AZ, om nog eens twee spelers te noemen die in de nationale competitie aan hun top zaten.

Natuurlijk is er een mogelijkheid dat de beloofde kwaliteitsinjectie met het oog op de Champions League een aantal erg goede voetballers met zich meebrengt, maar dan nog is het de vraag hoe deze types passen binnen de huidige spelersgroep. Kunnen zij zich bijvoorbeeld schikken in de rol van ideale schoonzoon, zoals Louis van Gaal zijn teams meestal opbouwt, of worden zij rebels, zoals Rivaldo in zijn tijd bij Barcelona? Het zijn issues die in Alkmaar de beslissing vormen voor de definitieve toetreding tot de top van Nederland.

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino