Arteta zet Engels probleem voort

In Engeland zijn de media aan een offensief bezig om Mikel Arteta van Everton in het nationale team te krijgen. De Spanjaard speelt al meer dan vijf jaar in Engeland, en komt om die reden in aanmerking voor een Brits paspoort. Steven Gerrard gaf gisteren aan dat hij de komst van Arteta wel zag zitten. “Met je land wil je met de beste spelers op het toneel verschijnen, en als hij ons team beter maakt, dan zie ik dat graag gebeuren. Voor mij is hij een geweldige speler,” aldus de aanvoerder van Liverpool. Echter, de mogelijke naturalisatie van Arteta is de volgende stap op weg naar de verloochening van de eigen voetbalschool. En eigenlijk zou dat een zegen zijn.

footballtalk
Zijn de Engelsen tegenwoordig zo hongerig naar succes, dat ze hulp moeten inroepen van buitenlanders in de selectie? Het is een trend die al volop te zien is in de Premier League, waar dure buitenlanders vaak de voorkeur krijgen boven spelers uit eigen kweek. Je ziet zelfs bij clubs als Burnley en Blackpool de buitenlandse ‘ster’ op het veld staan. Voor de grondleggers van het voetbal moet die ontwikkeling ontzettend pijn doen, maar de Engelsen slikken het vooralsnog als zoete koek. Dit wordt ondersteund door het feit dat het tricot van Fernando Torres het best verkopende shirt uit de competitie is, nog voor dat van Steven Gerrard.

De mogelijke naturalisatie van Arteta moet daarom ook een duidelijk signaal zijn naar de jeugdopleidingen van de Engelse clubs. De Spanjaard is geen bijzondere voetballer, al is hij technisch aardig onderlegd. Juist die technische kant van het spelletje is in Engeland een ondergeschoven kindje. De fijne techniek en creativiteit worden er vaak de kop in gedrukt, ten faveure van kracht en snelheid. Dat klinkt misschien stereotype, maar helaas is het wel de waarheid. Engelse jeugdopleidingen moeten de techniek omarmen en dit de jeugd constant blijven bijbrengen, zoals de voetbalschool van ex-prof Glenn Hoddle in Spanje onder andere doet. Hoddle was zelf een begenadigd technicus, en werd vaak samen met Paul Gascoigne omschreven als ‘de meest Nederlandse Engelsen ooit’. In Spanje vangt Hoddle Engelse jeugdspelers op, die geen nieuw contract kregen bij hun respectievelijke clubs. Deze spelers, allemaal ouder dan achttien, traint hij vervolgens om ze zo weer aan een profcontract te helpen.

Wat te denken van de scheve gezichten die het zal opleveren bij de huidige middenvelders in het nationale team? Zitten spelers als Joe Cole en James Milner wel te wachten op een buitenlander die hun plaatsje af gaat pakken? Zouden er ook groepjes ontstaan, nog erger dan bij de recente affaire rondom John Terry, met voor- en tegenstanders van de Spanjaard? Profvoetballers zijn trotse mensen, dus het geheel zou niet ondenkelijk zijn. Dit zijn slechts enkele vragen die worden opgeroepen door de naturalisatie van Arteta.

Het zou een geweldige cultuurshock zijn voor de fiere Engelsen, mocht een Spanjaard nu hun nationale kleuren gaan verdedigen. Het geeft aan dat Engeland op dit moment simpelweg niets beters heeft, en dat ligt erg gevoelig voor de ‘Three Lions’. Toch zou het wel eens de wake-up call kunnen zijn die het eiland nodig heeft. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Foto van football-talk.co.uk

Wat denken jullie van de eventuele naturalisatie van Mikel Arteta? Meld het hieronder!

About Gino van Montfort

Gino is hoofdredacteur en mede-oprichter van Catenaccio. Hij is al van kinds af aan voor Feyenoord, maar laat in zijn artikelen vooral een merkwaardige interesse zien in clubs, spelers en verhalen uit Zuid-Amerika. Oh, en nu Feyenoord het wat minder doet, hoor je hem vooral over zijn andere grote liefde: Real Madrid. Volg Gino op Twitter | Meer artikelen van Gino