Arteta, in alles de mindere versie van Fabrégas

Mikel Arteta is last minute binnengehaald als opvolger van zijn landgenoot Cesc Fabrégas bij Arsenal. De spelmakers werden beiden opgeleid bij Barça, waren essentieel voor hun vorige team en creëren superveel kansen, maar toch is Arteta in alles nét even minder dan z’n voorganger. De gelijkenissen tussen beide spelers zijn niettemin treffend. Het maakt hem tot de ideale opvolger van Fabrégas.

Arteta vertelt voor de cameras van Everton TV hoeveel zin hij heeft in het nieuwe seizoen.

Net als Fabrégas genoot Arteta zijn opleiding bij Barcelona en vertrok hij als grote belofte naar het buitenland. Waar Fabrégas op jonge leeftijd al dé spelmaker van Arsenal was, speelde Arteta tot zijn 29e in de subtop bij Glasgow Rangers en Everton. Arteta was daar niettemin heel belangrijk: het meespelen van Arteta leverde Everton per seizoen gemiddeld tien punten extra op (61 tegen 51). Het al dan niet meespelen van Fabrégas had bij Arsenal echter nog meer impact: mét Fabrégas won Arsenal de afgelopen vijf jaar 61% van z’n wedstrijden, zonder hem 43%. Op 38 wedstrijden is dat twintig punten verschil.

Arteta’s rol bij Arsenal is heel duidelijk: hij moet zijn teamgenoten in staat stellen om te scoren (net als Fabrégas). Dat kan hij prima, per negentig minuten gemiddeld zo’n 2,7 keer. In de Premier League waren er de afgelopen vijf jaar maar vijf spelers die dat beter deden. Met stip op één: zijn voorganger. Fabrégas schotelde zijn teamgenoten gemiddeld 3,5 scoringskansen per wedstrijd voor.

Mikel Arteta is op één vlak dan toch aantoonbaar, zij het minimaal, beter dan Fabrégas. Beide spelers hebben behoorlijk scorend vermogen. Fabrégas heeft gemiddeld nét iets meer dan zes wedstrijden per doelpunt nodig, terwijl Arteta er nét iets minder nodig heeft per doelpunt. Helemaal eerlijk is de vergelijking natuurlijk niet, want Arteta speelde bij Everton onder andere omstandigheden – met minder goede medespelers – dan Fabrégas. Hoe dan heeft hij soortgelijke kwaliteiten als zijn landgenoot en misschien kan hij voor Arsenal wel net zo belangrijk worden als Cesc. Misschien kan hij zelf bewijzen dat hij niet de mindere is. Het is in ieder geval geen toeval dat Wenger uitgerekend bij Arteta uitkwam. Hij heeft een nieuwe Cesc nodig, en Arteta was even betaalbaar als geschikt.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas