Wat heeft Arsenal in de Champions League te zoeken?

Op 27 mei 2009 gaan Manchester United en FC Barcelona elkaar bekampen in de finale van de grootste clubcompetitie ter wereld. De hele voetbalwereld zal naar deze topwedstrijd gaan kijken om te zien of de Engelse ploeg historie gaat schrijven door ‘de Cup met de Grote Oren’ voor de tweede maal op rij te winnen. We hebben het hier natuurlijk over de Champions League, hét podium waar de Europese topclubs zich willen laten zien. Het prestigieuze toernooi is echter verworden tot het grootste gedrocht in de voetbalwereld.

1
Geld speelt een grote rol in het hedendaagse topvoetbal. Veel fans hekelen dan ook de zogenaamde miljoenenclubs, zoals bijvoorbeeld Chelsea en -momenteel in opkomst- Manchester City. Onder aanvoering van rijke investeerders bestormen deze ‘golddiggers’ de mondiale voetbaltop. De spreekkoren van de trouwe aanhang van Liverpool, die veelvuldig te horen waren tijdens de wedstrijd tegen Chelsea, waren tekenend voor de verhoudingen. “Chelsea FC, you ain’t got no history!” Historie is niet te koop. Maar met een goedgevulde portemonnee in de kontzak kunnen zulke clubs in de toekomst zeker hoofdprijzen gaan winnen. En dat mede met dank aan de huidige opzet van de Champions League en haar kleinere broertje; de UEFA Cup, volgend seizoen Europa League geheten.

De grote voetballanden hebben veel baat bij de huidige opzet van het Europese voetbal. Die landen mogen op basis van de coëfficiënten elk seizoen veel deelnemers afvaardigen. Aangezien er grote geldbedragen omgaan in de Europese voetbalcompetities, is dat niet alleen in sportief, maar ook in financieel opzicht een groot voordeel. Voor de kleinere voetballanden wordt het dan ook steeds moeilijker om aan te haken bij de Europese (sub)top. Waar de binnenlandse inkomsten, met minder tv-gelden en minder reclame-inkomsten, al achterblijven bij de grootste voetballanden, wordt het gat de laatste jaren ook vergroot doordat de clubs in Europese competities niet meer meekunnen. De afstand naar de top groeit. Een sprekend Nederlands voorbeeld hiervan is Ajax. Lange tijd een Europese grootmacht, maar de Amsterdammers zijn al jaren niet meer vertegenwoordigd op het hoogste voetbalpodium. Subtoppers uit landen als Engeland, Spanje of Italië streven dergelijke nationale topclubs nu zelfs voorbij. Omdat die ploegen uitkomen in sterke competities, hebben ze veel kans op een Europees ticket.

Mens-erger-je-niet. Of wel?
Ik heb dit seizoen vol ergernis zitten kijken naar de halve finales van de grote Europese toernooien. Enkel het voetbalgevecht tussen Chelsea en Barcelona heeft me nog enigszins kunnen bekoren. De Catalanen wisten echter vooraf al dat bij een eventuele finaleplaats opnieuw een Engelse ploeg de tegenstander zou worden. Uiteindelijk bleek Manchester United te sterk voor Arsenal. Maar dat wisten we toch al? De ploeg van Sir Alex Ferguson is toch niet voor niets de regerend landskampioen van Engeland!? Hetzelfde fenomeen zagen we in de halve finales van de UEFA Cup. Twee nationale onderonsjes -Werder Bremen klopte HSV en Shakthar Donetsk won van aartsrivaal Dinamo Kiev- waren de voorbode voor een Duits-Oekraïense finale. Een kwalijke zaak.

2

Duels tussen Liverpool en Chelsea, zoals we bijvoorbeeld in de kwartfinale van de Champions League zagen, wil ik zien in de Engelse competitie of tijdens de FA Cup. Ik zit tijdens een avondje Europees voetbal echt niet te wachten op een dergelijke nationale broedertwist. Het ontneemt voor mij een groot deel van de charme van Europees voetbal. Daarnaast zien we hierdoor per seizoen misschien wel vier of vijf keer een wedstrijd tussen twee topteams uit één en hetzelfde land. Over een overkill aan voetbal gesproken.. het is niet bij te houden!

Waar zijn de tijden gebleven dat Hongaarse ploegen een vooraanstaande rol speelden in het continentale topvoetbal? Ferencváros? Het is verleden tijd. Komt Ajax ooit nog terug op het hoogste podium? Nee. Niet mits de opzet blijft zoals die nu is.

Was dit de laatste keer dat Ajax de Champions League won?

Was dit de laatste keer dat Ajax de Champions League won?

Een klassieke opzet als oplossing
We moeten terug naar een echt kampioenenbal. Laat alleen de kampioenen van de landen die lid zijn van de UEFA deelnemen aan de Champions League. Eén kampioen per land, één vertegenwoordiger! Laat duels tussen Arsenal en Manchester United maar voorbehouden blijven aan de prachtige Engelse Premier League. Daarmee winnen ook de nationale competities weer aan populariteit. Europees voetbal moet internationaal zijn! De overkill aan voetbal -we worden tegenwoordig doodgegooid met topwedstrijden- wordt dan verleden tijd. We zouden weer alles kunnen volgen, van het zinderende Duitse competitieslot tot de Engelse degradatiestrijd. Nu is het voor de gemiddelde voetballiefhebber haast onmogelijk om al het voetbal te volgen.

Laat de twaalf sterkste landen hun kampioen als vertegenwoordiger de Champions League insturen. Dan blijven er nog vier plaatsen over voor de zogenaamde ‘voetbaldwergen’. Via een kwalificatie kunnen ook de kampioenen uit die landen -tot op zekere hoogte- aansluiting vinden. Dat is goed voor de sport. Er zijn tal van voordelen aan zo’n simpele opzet. Een nivellering van voetbalniveau binnen Europa is daarvan het belangrijkste.

Natuurlijk zijn de verschillen groot. Natuurlijk mogen we de kampioen van Spanje sterker achten dan de kampioen van België. Maar wat is daar mis mee? Juist door zo’n simpele, eerlijke opzet wordt de kans geboden om het gat te dichten. De huidige opzet geeft kampioenen van ‘mindere’ voetballanden namelijk geen schijn van kans meer.

Hetzelfde principe kunnen we toepassen op de bekerwinnaars. Laat elk land één vertegenwoordiger, de bekerwinnaar, afvaardigen. Daarmee verhoog je de waarde van de nationale bekerwedstrijden. In Nederland mogen we gaan kijken naar een bekerfinale tussen FC Twente en Heerenveen. Beide clubs zijn nu al zeker van Europees voetbal. Ze spelen in de Kuip natuurlijk wel om een prijs, maar ze spelen vooral nog om de eer om bekerwinnaar te worden. Ondanks dat ze er alles aan zullen doen om te winnen, zou in mijn alternatieve opzet een ticket naar de Europese Cup voor Bekerwinnaars toch een extra speciaal tintje geven. Sterker nog: het zou een unieke kans zijn om toe te treden tot een prachtig Europees voetbalpodium.

4

Heerenveen en Twente spelen zondag 17 mei 2009 tegen elkaar in de bekerfinale. Beide clubs hebben door de competitieresultaten echter geen overwinning meer nodig om Europees voetbal af te dwingen.

Money, money, money…
Er zitten ook nadelen aan een dergelijke, misschien ouderwetse opzet. Het belangrijkste nadeel zouden teruglopende inkomsten voor de grote voetbalclubs zijn. Voetbal draait nu eenmaal om geld. Maar.. geld maakt niet gelukkig. Het is toch niet voor niets dat veel voetbalfans maar weinig affiniteit tonen met de eerder genoemde miljonairsclubs, zoals Chelsea en Manchester City?

Money, money, money,
Must be funny,
In the rich mans world!

About Rens