Arsenal geeft club terug aan supporters

Arsenal is in veel dingen de tegenhanger van de Engelse top. Waar de andere Engelse topclubs voornamelijk succes hebben met aangekomen vedettes, probeert Arsenal al jaren met de jeugd het kampioenschap te pakken. Terwijl de andere clubs hun sterspelers niet wil laten gaan, verkoopt Arsenal ze vaak op hun hoogtepunt, om zo de hoofdprijs te kunnen vangen. Ook qua clubeigenaar onderscheidt Arsenal zich nu, want terwijl Manchester United en Chelsea in buitenlandse handen zijn en ook Liverpool contact zoekt met Chinezen, geven ‘the Gunners’ de club terug aan de fans.

De fans protesteren tegen grootaandeelhouder Usmanov, die overweegt de club over te nemen

De fans protesteren tegen grootaandeelhouder Usmanov, die overweegt de club over te nemen

Dit doet de club door middel van een fanshare. Een supporter kan voor een respectabel bedrag een aandeel kopen in de club, wat in feite één honderdste aandeel is en krijgt zo inspraak in de club. Zo mogen de supporters meestemmen over het beleid van de club en hebben ze de mogelijkheid vragen te stellen aan de directie.

Op dit moment is Arsenal in handen van vier grootaandeelhouders, die 88% van de aandelen in hun bezit hebben. Stan Kroenke is een sporttycoon en eigenaar van meerdere Amerikaanse franchises. Alisher Usmanov is een succesvolle zakenman uit Rusland, die al meerdere malen op het punt heeft gestaan de club over te nemen. Initiatiefnemer van de bouw van het Emirates Stadium, Londenaar en diamanthandelaar Danny Fiszman, behoort ook tot de grootaandeelhouders. Lady Bracewell-Smith erfde haar aandelen van oud-voozitter Sir Bracewell-Smith, maar wil haar aandeel van de hand doen. Zij zoekt momenteel nog naar een koper. Alle vier staan ze achter het idee van de fanshare.

Een huidig volledig aandeel in de club kost rond de tienduizend pond en is hiermee onbetaalbaar voor de gemiddelde supporter. Nu kunnen deze fans voor minimaal honderd pond al een aandeel kopen, waarmee men evenveel invloed heeft als de gewone aandeelhouder.

Het plan om de supporters meer inspraak te geven binnen de club, komt uit de koker van de Arsenal Supporters Trust. Door dit idee komt de club niet volledig in handen van de supporters, maar krijgen ze wel meer invloed in het dagelijks beleid. Hiermee spiegelt Arsenal zich aan FC Barcelona, waar de zogenaamde socio’s ook een belangrijke rol spelen.

Dit certificaat hoort bij het aandeel

Dit certificaat hoort bij het aandeel

De belangrijkste reden achter het nieuwe aandeel is echter de angst voor een mogelijke overname. Terwijl de Vitesse-fans massaal seizoenskaarten bestelden na de overname door Merab Zhordania, verzet de supportersvereniging van Arsenal zich sterk tegen een dergelijke overname. Door de supporters daadwerkelijk meer invloed te geven, zorgt de club ervoor dat zo’n overname voorkomen kan worden en de clubcultuur bewaard blijft.

Of het initiatief een vervolg gaat krijgen elders in Europa valt te betwijfelen, maar het zou mooi zijn als dit wel gebeurt. De supporters een belang laten kopen in je club is namelijk een prachtige manier om de clubcultuur te bewaken. Wie volgt?

Kijk voor meer informatie op de officiële website van de Arsenal Fanshare.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter