Anfield ruikt de titel

Liverpool begon dit seizoen uitstekend door weken de koppositie in de Premier League te bezetten. De supporters droomden van de landstitel, die ze al zo lang niet meer wonnen. Het team van Rafa Benitez begon punten te morsen en Manchester kwam langszij. Velen rekenden al op een titel voor Manchester, tot Steven Gerrard zijn ploeg langs drie topteams in twaalf dagen leidde. Ware leiders staan op als ze het hardst nodig zijn. Liverpool heeft weer hoop op de landstitel, is dat terecht?

Zinedine Zidane noemde Gerrard onlangs de beste speler ter wereld en roemde hem omdat hij “alles kan”. Hij noemde zijn uitstekende pass, harde werken, meeverdedigen en scorend vermogen als sterkte punten. En het belangrijkste: hij geeft de spelers om hem heen vertrouwen, aldus Zidane. Zizou heeft helemaal gelijk. Spelers als Messi en Cristiano Ronaldo geven wat extra’s aan het team en zijn regelmatig beslissend. Gerrard echter is zowel van belang voor van de verdediging als de aanval. Gerrard zorgt er voor dat Liverpool structureel beter speelt als team.

Liverpool heeft zich een opvallende speelstijl toegeëigend waarin Gerrard een cruciale rol speelt. De ploeg heeft, in tegenstelling tot andere clubs, voornamelijk spelers met veel loopvermogen die zowel verdedigend als aanvallend kunnen denken. Bij Liverpool vind je amper specialisten als Ronaldo of Messi, maar alleskunners zoals Kuijt. De ploeg is op zijn best als het flink onder druk staat. Liverpool zakt in, maar zet tegelijkertijd heel gericht druk, zonder dat het ten koste gaat van de organisatie. Wat volgt is een razendsnelle counter met snelle, directe passes. Manchester, Madrid en Aston Villa hebben zich daar lelijk in verslikt.

Manchester ontvangt zondag hoogvlieger Aston Villa. Verder speelt United nog tegen Everton, Manchester City, Tottenham en op de slotdag tegen Arsenal. Liverpool heeft op papier een makkelijker programma met alleen Arsenal en West Ham United als noemenswaardige tegenstanders, maar juist tegen kleine tegenstanders heeft Liverpool het dit seizoen moeilijk. Ook dat zit ingebakken in hun speelstijl.

Als we iets hebben geleerd uit het verleden, is het dat je Liverpool nooit mag onderschatten. Iedereen herinnert zich de Champions League finale tegen AC Milan nog. Liverpool heeft zijn vorm gevonden, precies nu het seizoen de ontknoping nadert. Het is niet ondenkbaar dat Liverpool dit seizoen alsnog de titel pakt. Het verschil is, met een wedstrijd minder gespeeld door Manchester, immers slechts een punt.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas