Andrea Pirlo zet geen stap te veel

Het is aantrekkelijk om voetballers in hokjes te plaatsen, omdat we dan niet zo diep hoeven na te denken over wat er werkelijk gaande is. Ook tijdens het WK2014 komt er weer genoeg voorbij. Wayne Rooney is mollig, dus die zal wel traag zijn. En Andrea Pirlo? Die heeft een gek loopje, dus zal wel niet zoveel lopen.  

pirlo

Jan Roelfs zei het vannacht nog: ‘Pirlo, die zet geen stap te veel. Maar verder doet hij wel alles goed’. Pirlo ziet er uit als iemand die niet veel loopt, en ja, op zijn leeftijd (35) kiest hij er weleens voor om terug te sjokken na een mislukte aanval. Als je naar het aantal sprintjes kijkt dat hij trok, steekt hij schril af bij zijn ploeggenoten: Candreva en Marchisio trokken 45 en 47 sprints. Pirlo plukte in de tussentijd nog een beetje aan zijn baard, observeerde de mensen om hem heen en eindigde de wedstrijd met in totaal 5 sprintjes. Voor zover je van sprints kunt spreken: zijn topsnelheid was 20,2 kilometer per uur. Trager dan zijn eigen keeper. Op het eerste gezicht heeft Roelfs dus gewoon gelijk.

Toch is dit een te makkelijke analyse. Pirlo is niet lui, hij verdeelt zijn kilometers simpelweg anders. Het gaat bij hem niet om de explosiviteit, maar om de voortdurende beweging.  Wie goed kijkt ziet dat hij als geen ander zoekende is naar de vrije ruimte, zodat hij zichzelf perfect kan positioneren om aanspeelbaar te zijn. Misschien is dat wel de grootste kracht van een goede spelverdeler: continue positioneren en voortdurend aanspeelbaar te zijn. Het gevolg: 117 balcontacten, 108 passes, ongeëvenaard op dit WK. En aan het einde van de wedstrijd had hij 10.540 meter afgelegd. Dat is meer dan elke speler van Spanje tegen Oranje en dan de meeste spelers van zijn tegenstander Engeland.

Alhoewel, er was één speler van Spanje die meer meters aflegde tegen Nederland dan Pirlo tegen Engeland. Raad eens? Xavi. Hij liep 11.115 meter, terwijl niet één van zijn ploeggenoten boven de 10.000 uitkwam. Niet gek voor iemand van 34. Net als Pirlo ligt zijn sprintsnelheid overigens laag (23,15 km/uur, hij sprintte 15 keer). De cijfers van Xavi en Pirlo laten ook zien dat we weinig waarde moeten hechten aan een grove stat als aantal gelopen kilometers. Het zegt immers vrij weinig over de prestatie van een speler omdat die kilometers totaal verschillend kunnen worden ingevuld.

Mensen zijn gevoelig voor ongegronde vooroordelen over spelers. We associëren bepaalde uiterlijke kenmerken met bepaalde eigenschappen. Zo worden grote spelers bewezen benadeeld door scheidsrechters, omdat ze onbewust underdog in een duel het voordeel van de twijfel gunnen. En lomp ogende spelers zoals Nigel de Jong worden al snel weggezet als beunhazen die nog geen bal kunnen overspelen, terwijl hij al jaren in de top staat van spelers met de hoogste gemiddelde passzuiverheid.

De charme van statistieken is dat ze ons wijzen op onze vooringenomenheden. Daarom gebruiken we bij Catenaccio in onze tactische analyses altijd aanvullend statistisch materiaal. Oh, en Wayne Rooney? Die dikzak met wie onlangs de spot werd gedreven in onderstaande afbeelding? Die komt toch nauwelijks vooruit? Dat valt wel mee. Volgens metingen van de FIFA (waarvan de meetmethode helaas niet inzichtelijk is)  is hij sneller dan Robben, althans, dat was hij tot Robben vrijdag naar verluid alle records brak. Rooney behoort met Ronaldo, Walcott, Messi en Bale tot de snelste spelers ter wereld. Blijkbaar is zijn uiterlijk toch niet zo niet relevant. Behalve voor de beeldvorming dan.

Data uit dit artikel zijn ontleend aan Fifa.com, www.whoscored.com en de FourFourTwo Stats Zone app.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas