Analyse El Clasico: Keita is Barca-onwaardig

Wat een fantastische wedstrijd had moeten worden werd, helaas, een soort van anti-climax. Real Madrid wilde niet voetballen en Barcelona was niet van plan om in het mes te lopen. Hoewel de wedstrijd voor veel mensen misschien niet ‘leuk’ was, waren en toch een aantal opvallende dingen te zien. Omdat Real Madrid met negen man achter de bal speelde was het voor Barcelona ontzettend lastig om er door te komen. Toch vind ik het prachtig om te zien hoe ze dit proberen, hoe ze daarbij balbezit houden en hoe het ook een aantal keer lúkt. Vooral controleur Sergio Busquets en halfspeler Xavi waren erg goed.

Xavi was als halfspeler opnieuw fantastisch

Xavi was als halfspeler opnieuw fantastisch

Centrale verdediger Javier Mascherano heeft achterin de bal, en Xavi komt de bal ophalen. Real Madrid staat met het hele team achter de bal. Het is de taak van controleur Busquets om zich constant tussen de aanvallers (van Madrid) en tussen de aanvallers en middenvelders (van Madrid) vrij te lopen:

Voor Busquets ligt er op het midden wat ruimte. De kunst is om daar dan de bal te krijgen. Xavi is een meester in het zien van de ruimtes, maar kan hem nu nog niet aanspelen (overigens staat Barcelona ook altijd in driehoeken, maar dat is wel bekend denk ik):

Xavi wacht even, draait terug en op dat moment ziet hij de ruimte. Busquets kijkt om zich heen hoe hij zich aanspeelbaar kan maken en gaat dat doen door één à twee meter in te zakken om vervolgens vooruit te draaien. Vrijlopen is vaak niet een kwestie van twintig of dertig meter sprinten, maar van één of twee meter slim lopen:

Als hij doordraait naar de ruimte is hij in één beweging vijf spelers van Madrid kwijt:

Hij draait door, Seydou Keita loopt goed weg om ruimte voor hem te maken. ‘Helaas’ is het nog vroeg in de wedstrijd en kan Xabi Alonso door een sprint herstellen. Het voordeel daarvan is dat Alonso dit onmogelijk een hele wedstrijd vol kan houden:

Busquets kiest er vervolgens voor om de crosspass te geven. Op deze manier maakt hij meteen duidelijk aan Madrid dat ze wel met zes man op het middenveld kunnen spelen, maar dat dit niet betekent dat hij dan niet meer diep speelt:

Een minuut later gebeurt precies hetzelfde. Door de positie van de camera is het nog beter te zien. Busquets biedt zich tussen de aanvallers aan met ruimte om door te draaien:

Hij draait door. Spits Ronaldo moet daardoor corrigeren en weer meters maken omdat anders Lass Diarra tegen twee man komt te staan (Busquets en Keita):

Keita is een Barcelona-onwaardige speler, omdat hij niet in staat is om vooruit te voetballen. Hij mist daar techniek en inzicht voor. In deze wedstrijd werd hij vaak overgeslagen. Nu wordt hij wel (hard) ingespeeld en ook heeft hij ruimte om door te draaien. Iniesta zou dit bijvoorbeeld wel doen:

Keita neemt  de bal aan waarbij de bal te ver van zijn voet af springt om er vooruit iets mee te kunnen doen en moet dus terugspelen. Hij heeft vier meter ruimte nodig om een bal onder controle te krijgen:


Aan het eind van de tweede helft, bij een 0-1 stand, laat Barcelona zien hoe ze kunnen tikken wanneer de tegenstander kapot is gespeeld. Je kunt zeggen dat dit komt doordat ze met tien man staan, maar je ziet ook duidelijk dat de spelers van Real moe zijn. Ze staan niet meer kort bij elkaar, de middenvelders sluiten niet meer aan en daardoor zijn de spitsen van Real kansloos:

* klik op het plaatje om het gifje te starten

About Willem