Analyse: defensieve arbeid put Sneijder uit

Met zijn gelijkmaker tegen Mexico was het straatschoffie uit Utrecht weer even de held van Oranje, maar ook deze fraaie treffer kon niet verhullen dat Sneijder dit toernooi vooral een bijrol vertolkt. De vedette van 2010 is in Brazilië niets meer dan een hardwerkend radartje in de Oranje-machine. En eigenlijk is dat best opmerkelijk. De huidige formatie, met zeven man in de rug van Sneijder, is een systeem dat bij uitstek geschikt zou moeten zijn om hem te laten excelleren. Je zou verwachten dat Sneijder letterlijk het middelpunt, de spil van het elftal zou moeten zijn. Waarom lukt dat dan niet in de praktijk?

Sneijder moet allereerst beoordeeld worden op zijn passing, zijn belangrijkste kracht.Op het eerste oog is daar ook in Brazilië niets mis mee. Ruim 77 procent van zijn passes komt aan, niet slecht voor een aanvallende middenvelder. Het probleem is alleen dat Sneijder met zijn passing vaak niet de voorhoede, maar de linksback bereikt. In alle wedstrijden van Oranje op dit WK was de linksachter (of dit nu Blind, Kuijt of Martins Indi was) de speler die het vaakst door hem werd aangespeeld. Van Persie werd pas drie keer door Sneijder bediend uit open spel – een zorgelijke laag aantal.

Pieter Zwart analyseerde de rol van Sneijder en legt bloot wat Louis van Gaal kan doen om hem weer belangrijk te maken. Lees hier de hele analyse in Blendle.

Sinds kort zijn sommige stukken van Catenaccio alleen nog te lezen via Blendle. Waarom? Lees hier
de toelichting op deze stap. We hopen dat je ons werk zo waardeert dat je er een paar cent voor over hebt. En wie zich nieuw registreert, krijgt bovendien €2,50 starttegoed waarmee je praktisch al ons artikelen gratis kunt lezen. Veel leesplezier!

sneijder

 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas