Analyse: De Denen kwamen voor en gaven het niet meer weg

Nederland liet zien over veel meer voetballend vermogen en individuele klasse te beschikken, maar verliest dankzij een record aan gemiste schoten van een stug Denemarken. Ondanks het domineren van balbezit, aanvallende passes enzovoorts bleef het aantal opgelegde kansen voor Oranje beperkt.

Voorafgaand aan de wedstrijd zag het er nog rooskleurig uit voor de Hollanders met een selectie die ruim 100 miljoen euro meer waard is, een productie van 37 doelpunten in de EK-kwalificatie en een tegenstander die moeilijk scoort. Tegelijkertijd wisten we dat de Denen al zes wedstrijden ongeslagen waren en er waarschijnlijk geen wedstrijd van zouden willen maken.

In de openingsfase van de wedstrijd had Nederland alles onder controle; 72% balbezit, 94% passzuiverheid tegen 76% van de Denen, 10 schoten waarvan 2 op doel. De passing zag er dan ook goed uit, na 24 minuten:

Passing in de eerste 24 minuten

Maar, balbezit is overschat, zeggen we altijd maar. Nederland had weliswaar veel schoten, maar echt opgelegde kansen? Die waren er vooral voor de Denen die meer ruimte hadden als ze er eenmaal uitkwamen. Opvallend was de rol van Simon Poulsen bij Denemarken. Hij bleef niet achterin hangen om Robben te verdedigen, maar speelde ver naar voren toe. Robben liep nooit achter hem aan, waardoor een belangrijke rol in het aanvalsspel van Denemarken kon spelen, wat uiteindelijk toe leidde dat er geen speler was bij de Denen die zoveel aanvallende passes gaf als hij.

Passen in de aanvallende zone

Opeens was het de oud-Ajacied Krohn-Dehli Denemarken die als een duveltje uit een doosje het derde schot van Denemarken meteen tot doelpunt promoveerde, op prachtige wijze overigens. Een heel zootje verdedigers het bos in met éen sleepbeweging. Een beetje ongelukkig moest Stekelenburg de bal door zijn benen laten gaan. In tegenstelling tot wat je zou verwachten pakte Oranje het daarna niet goed op (pas na rust kwam er weer leven in het spel). De passzuiverheid ging omlaag, en die van Denemarken omhoog, evenals het balbezit (dat aan het einde van de wedstrijd redelijk in balans was: 55-44%, terwijl het dus 72%-28% was geweest). Normaalgesproken neemt het balbezit van een ploeg die achter is gekomen toe, omdat de ploeg moet komen. Dit keer was dat niet het geval.

De Denen wisten ondertussen wat hen te doen stond: consolideren. En Oranje bleef maar proberen. Nederland mocht heel vaak schieten van de Denen, maar veel opgelegde kansen zaten daar niet tussen. De grootste kans was de handsbal in de zestien bij de Denen – maar die werd uiteindelijk niet door de scheids verzilverd. Op eigen kracht schoot Oranje vooral van te ver en met teveel uitgestoken benen voor zich:

32 schoten van Nederland, 8 van Denemarken.

Sneijder was met name op de helft van de tegenstander de spil in het elftal en ontving vaak de bal in een aanvallende positie. Hij strooide met gevaarlijke passes en creëerde meer kansen dan wie dan ook, 10 in totaal (Robben 5, verder iedereen minder dan 2). Met name Van Persie (8 schoten, 2 op doel) en Robben (6 schoten, 1 op doel) probeerden de kansen te verzilveren, maar het zat er niet in. Die paar momenten dat er een grote kans leek te ontstaan, was er weer net een foute aanname of ongelukkig stuitje. Robben had nog een ander probleem: wat hij ook probeerde, hij kwam zijn man niet voorbij vandaag.

Spelersinvloed

We kunnen concluderen dat Nederland weliswaar domineerde, maar zelden echt door de Deense muur heen kwam. Met het naar binnen trekken van Robben is het moeilijk om gaten te creëren in een hechte defensie, wat ook duidelijk terug te zien is in zijn onvermogen om de bal goed vrij te krijgen om te schieten of bij Van Persie te krijgen. Een alternatief voor Van Marwijk zou kunnen zijn om met twee echte vleugelspelers te spelen die niets anders doen dan de achterlijn halen en voorzetten (Robben links, Narsingh rechts). Alles op Huntelaar dus, het tiki-taka-voetbal dat we met Van Persie proberen te spelen is immers toch een beetje te hoog gegrepen.

Prachtige plaatjes afkomstig van FourFourTwo Stats Zone App. Die app is hier gratis te downloaden. Check ook WhoScored.com voor een overzicht van de wedstrijd. 

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas