Alles voor die derde ster op het shirt

Wat voorafging: het seizoen was bitter geëindigd voor de recordkampioen Sterrenvan België. Het zag in reguliere competitie door ondermeer puntenverlies in Tubeke en een gemiste penalty van toenmalig AA Gent-speler Bryan Ruiz tegen Standard op de laatste speeldag de titel voorbij flitsen. De strijd om de titel moest beslist worden in testmatchen. Daarin was Standard nipt te sterk (1-1 in Brussel, 1-0 in Luik). De titel verhuisde voor het tweede seizoen op rij naar Luik. Voor Anderlecht zat er niks anders op dan via de derde voorronde van de CL naar de poulefase door te stoten.

Anderlecht-Sivasspor

De dag voor deze match ontketent Jelle Van Damme een lichte rel door niet te willen spelen om een transfer naar een andere Europese spelende club (wat later Standard blijkt) niet in gedrang te brengen. Ondanks de rel is de 5-0 overwinning meteen een vertrouwensboost. De Sutter (2x), Chatelle, Boussoufa en ingevallen Frutos zorgen voor de doelpunten en een goede uitgangspositie voor de terugwedstrijd. In de terugwedstrijd staat men na een dikke twintig minuten spelen al met 2-0 achter maar als Van Damme de 2-1 binnenkopt maakt de 3-1 van Aydin op het uur niet meer uit.
50
Seizoenstart

De seizoensstart voor Anderlecht loopt voorspoedig. Uit wedstrijden tegen Kortrijk(0-2) en Zulte Waregem (0-2) en thuismatchen tegen Westerlo (3-0) en Cercle (3-2) leveren meteen het maximum van de punten op. In Waregem maakt men meteen ook kennis met het torinstict van de zestienjarige Romelu Lukaku die de beslissende 0-2 aantekent.

Lyon

De loting voor de vierde en laatste voorronde beslist erover dat Lyon de laatste hindernis richting de poulefase van de Champions league. Met een totaalstand van 8-2 in het voordeel van Lyon blijkt deze klip toch iets te groot. Alleen de Argentijn Suarez is na een moeilijk eerste seizoen in staat om een beetje het niveau van de huidig halve finalist te volgen.

Topper tegen Standard

Na de twee schoppartijen vorig seizoen tijdens de testmatchen is de sfeer ook nu weer gespannen. Polak blesseert zijn kruisbanden na een duel met De Camargo en Witsel krijgt rood nadat hij Wasilewski zijn been aan flarden schopt. De rest van de partij zijn de spelers van Anderlecht te hard onder de indruk om alsnog de drie punten binnen te halen. Na de match volgt het harde verdict: Polak blijkt minstens zes maanden out te zijn en over de carrière van Wasilewski worden ook nog twijfels geuit. Blijkbaar zorgen de blessures voor een dipje want Anderlecht pakt maar 1 op 6 tegen Sint-Truiden(2-1 nederlaag) en AA Gent (1-1 gelijkspel). Tussendoor wordt er Europees gewonnen met 0-2 in Zagreb met laf verdedigend voetbal en pakt het door een doelpunt van Legear een punt in de slotfase tegen Ajax (1-1).

Een nederlaag die iedereen scherp zet

Begin oktober staat de clash tussen Club Brugge en Anderlecht op het programma. De 4-2 nederlaag schudt blijkbaar het elftal want wat volgt zijn acht opeenvolgende overwinningen in de competitie. Het goed voetbal blijft uit, de ploeg leunt teveel op de verdediging. Europees zorgt het puntenverlies tegen Timisoara en Zagreb voor een crisis. De beslissing valt op de laatste speeldag tegen het al geplaatste Ajax.

Onder druk in Amsterdam

De ommekeer: voor het eerst in jaren gaat Anderlecht uit van eigen kunnen Europees op verplaatsing. Ex-ajacied Mbark Boussoufa vindt tweemaal het hoofd van Lukaku en Legear zorgt voor de 0-3 ruststand. Het tegendoelpunt van Emanuelson een kwartier voor tijd deert Anderlecht niet meer. Anderlecht wordt groepswinnaar en geniet een beschermde status voor de loting. Het Spaanse (Baskische) Athletic Bilbao is de volgende tegenstander. Enkele dagen later lijkt er in Gent een nederlaag aan te komen tegen AA Gent maar een doelpunt van De Sutter kort voor tijd zorgt voor een verdiend gelijkspel. Aan de winterstop heeft Anderlecht drie punten voorsprong op naaste achtervolger en rivaal Club Brugge.

Revanche in Luik

Na een korte onderbreking moet Paars-wit naar Standard. Het koppelt nu ook goed voetbal aan resultaten en vernedert de landskampioen met 0-4. Hoofdrolspeler uit de heenmatch, Axel Witsel krijgt ook deze keer rood na een tackle op Juhasz. Een omstreden beslissing maar gestrekte benen blijken ook later nog in de competitie voor discussies te zorgen. Een week en een bekeruitschakeling tegen Cercle Brugge later zet Anderlecht ook GBA opzij met 0-5. Lukaku scoort voor het eerst in de competitie tweemaal en Boussoufa verwent het publiek door met een omhaal de 0-4 aan te tekenen.

Inhaalmatch tegen Brugge

Op 3 maart staat de eerder uitgestelde topper tegen Club Brugge op het programma. Anderlecht start furieus en Juhasz kopt na vijf minuten de bal al voorbij Stijn Stijnen. Ex-RSCA speler Vadis volleyt via de rug van Biglia de gelijkmaker binnen. Kouemaha zorgt voor de 1-2 en Anderlecht verliest de strijd op het middenveld. Als invaller Vargas rood krijgt voor een tackle op Kouyate kantelt de wedstrijd. Frutos schiet de gelijkmaker en in de 93ste minuut schiet Boussoufa de winnende binnen vanuit een onmogelijke hoek. Bij Brugge beschouwen ze de rode kaart van Vargas als een keerpunt, het wisselen van een redelijke Kouemaha voor Simaeys vlak na de rode kaart zal er ook wel iets tussen gezeten hebben. Drie dagen later komt zwart beest Sint-Truiden stunten in het Astridpark.

In Europa behaalt Anderlecht een gelijkspel op Bilbao en een week later wordt de Spaanse club met droge 4-0 cijfers naar huis gestuurd. Ondermeer een wereldgoal van Legear, hier te bekijken.

In Europa
De affiche tegen Hamburg lijkt haalbaar. Door individuele fouten verliest Anderlecht echter met 3-1 in Hamburg en ondanks een uitstekende match en winst (4-3) kan Anderlecht zich niet plaatsen voor de kwartfinale in de Europa League.
Ondertussen vergroot Anderlecht de voorsprong op Club Brugge en trekt het na halvering van de punten met zes punten voorsprong richting de play-offs. Van de aartsrivalen uit Luik is geen sprake van in playoff 1. Standard eindigt met 30(!) punten achterstand op Anderlecht. De zestienjarige Romelu Lukaku kroont zicht tot jongste topschutter ooit met 15 doelpunten.

De laatste stappen richting de titel

Het halveren van de voorsprong blijkt Anderlecht niet te deren en gesterkt door puntenverlies van Club Brugge op Sint-Truiden(0-0) verplettert het Zulte Waregem met 6-0. Zes goals, vijf verschillende doelpuntenmakers. Iedereen bij Anderlecht lijkt te kunnen scoren. De dag na Zulte volgt er ontnuchterend nieuws: de Argentijnse spits Nicolas Frutos moet zijn carriere stopzetten wegens aanhoudend blessureleed.

Veel tijd is er niet om de klap te verwerken. De spelers zorgen met een 1-3 overwinning in Gent toch voor nog een beetje vreugde. Drie dagen volgt de allesbeslissende topper tegen Brugge. Na de 2-0 sluipt de gemakzucht in de ploeg en via Donk (die later rood krijgt voor een fout op Kanu) en Dirar maakt Brugge nog gelijk. Anderlecht blijkt te wankelen als de verplaatsing naar Sint-Truiden ook op puntenverlies uitdraait. Maar twee dagen zorgt Coulibaly van AA Gent dat de kloof tussen Anderlecht en Club Brugge acht punten blijft.

In de thuiswedstrijd tegen Kortrijk blijkt één goal genoeg voor de drie punten maar het grote jolijt lijkt te beginnen als Zulte-Waregem de 2-0 maakt thuis tegen Club Brugge. Mits winst in Brugge is de dertigste landstitel een feit.

De kroon op het werk

Door het veld van de aartsrivaal en titelconcurrent Club Brugge de titel gaan pakken. Met doelpunten van Jelle Van Damme en Matias Suarez komt paars-wit 0-2 voor. Het tegendoelpunt van Wesley Sonck komt te laat om het titelfeest nog te bederven.

Doorbraak van de jeugd

België had vorig seizoen in de laatste testmatch al een halfuurtje mogen kennis maken met Romelu Lukaku. Dit jaar was het jaar van de doorbraak van de zestienjarige spits, het Europese debuut was er in de 5-1 nederlaag tegen Lyon, het eerste doelpunt in de A-ploeg volgde een paar dagen later in Waregem. Er zouden er nog veertien volgen waardoor de zoon van ex-voetballer Roger de jongste topschutter ooit werd. Het debuut als internationaal volgde tegen Kroatië.

Het uitvallen van Polak zorgde voor eerst de doorbraak van Bouba Saré. Maar nadat Cheikhou Kouyaté zijn rentree maakte na een blessure verdring hij “Bouba” uit de basiself. De lange Senegalees zorgt ervoor dat Lucas Biglia laat zien wat veel in hem zagen.

In de verdediging lijkt de Tsjech Ondrej Mazuch meteen een schot in de roos. Door een uitstekende tandem te vormen met Roland Juhasz, zorgen ze ervoor dat Anderlecht in alle competities bijeen al 23 keer de nul heeft gehouden. De aankoopoptie van de Tsjech wordt dan ook gelicht.

De spelmakers Biglia en Boussoufa
In een kampioenselftal zijn er altijd spelers die er toch bovenuit steken. Zonder de stevige verdediging tekort te willen doen is toch ook het offensieve compartiment mede verantwoordelijk voor de titel. De Argentijn Lucas Biglia begon na drie jaar min of meer als verdedigende middenvelder gespeeld te hebben aan te tonen dat hij beter als spelmaker rendeert. De vorige jaren was er kritiek van de pers door gebrek aan goals en assists, dit jaar heeft hij tot nu 4 goals (1 in de beker, 2 europees en 1 in de competitie) en een vijftiental assists zijn waarde voor het team ook in cijfers uitgedrukt.

De assistenkoning is evenwel Mbark Boussoufa. De Marokkaan had met 19 assists toch ook een aandeel in de topschutterstitel van Lukaku. Het enige punt van kritiek is dat sommige stilstaande fases volledig de mist ingaan. Ook Europees begon hij te renderen met doelpunten tegen Timisoara en Hamburg als resultaat.

Inzending van Nico P.

About Glenn