Alleen Suárez kan Jol succesvol maken

Eigenlijk werd het donderdag tegen Slovan Bratislava pas echt duidelijk hoezeer Ajax Luis Suárez nodig heeft. De Uruguayaan maakte vier doelpunten en nam eigenlijk het gehele elftal op sleeptouw. Vanaf het moment moment dat Suárez goed begon te voetballen, wist Ajax de Slowaakse ploeg onder de duim te krijgen. Het ultieme bewijs daarvoor viel afgelopen zondag in de Amsterdam ArenA. Suárez kwam nooit op gang en Ajax wist de wedstrijd niet te winnen.

suarez

Wie op dit moment Ajax zegt, noemt automatisch ook de naam van Luis Suárez. De Uruguyaan was dit seizoen bij elf van de veertien doelpunten die de Amsterdammers maakte betrokken. Negenmaal trof hij zelf het net en voor twee doelpunten leverde hij de assist. Het tekent de afhankelijkheid van de Amsterdammers, want de tovenaar uit Uruguay was bij ruim driekwart van alle doelpunten betrokken. Eigenlijk is hij de enige reden dat nog niemand om het hoofd van Martin Jol schreeuwt. De bevliegingen van Suárez verbloemen de werkelijke problemen waar Ajax op dit moment mee kampt. Namelijk, een selectie die volledig uit balans is.

Het ontbeert de Amsterdammers op de eerste plaats aan spelers die garant staan voor doelpunten. Hoewel De Zeeuw, Enoh, Emanuelson, Aissati, Vertonghen en De Jong zeer bruikbare middenvelders zijn, zorgen zij zelden voor doelpunten. Ook Dennis Rommedahl staat niet garant voor tien tot vijftien doelpunten per seizoen. De productie van Sulejmani is in Amsterdamse dienst ook verwaarloosbaar. De bij Heerenveen veel scorende Serviër lijkt in Amsterdam vooral te vechten tegen zichzelf. Over de oorzaken ervan kan slechts gegist worden, maar het mag duidelijk zijn dat de spits annex linksbuiten geen schim is van de speler die Ajax dacht binnen te halen.

m-jol

Ook achterin lijkt Jol de juiste balans nog niet te hebben gevonden. Het ontbreekt in deze linie eigenlijk aan een ervaren, daadkrachtige en ervaren speler. Zowel de van Barcelona overgekomen Oleguer als Wielaert hebben hier niet gebracht wat, met name, Van Basten hoopte. Het gevolg is dat Jol zit opgescheept met twee dure verdedigers die het niveau eigenlijk niet aan kunnen. Daarom lijkt Jol nu vooral voor de jeugd te kiezen in deze linie. Aangezien de door hem aangetrokken Atouba ook geen enkel moment heeft kunnen overtuigen. Eigenlijk zou Ajax zich binnen iedere linie met minimaal één speler moeten versterken, wil men een serieuze gooi doen naar de landstitel. Echter, is duidelijk geworden dat dit geld niet voor handen is. Eerst zullen spelers moeten worden verkocht om de druk op het salarishuis te verlichten. Pas dan kan geïnvesteerd worden in nieuwe krachten.

Eigenlijk kan wel gesteld worden dat Ajax beschikt over een zeer modaal team. Slechts de schittering van de diamant Suárez zorgt voor angst bij tegenstanders. Het lijkt erop dat Martin Jol volledig is overgeleverd aan de bevliegingen van Luis Suárez. Alleen hij kan het gezicht van Ajax en Martin Jol redden. Mochten deze bevliegingen eens uitblijven, dan valt Martin Jol niet te benijden. Hij zit opgescheept met de rotzooi die Marco van Basten achterliet.

About Marcos Gonzales