Ajax is verrot, maar nog te redden

Ajax is weer eens nieuws en de laatste jaren betekent dat niet meer dat er goede resultaten zijn geboekt. Sterker nog; Ajax is vooral in het nieuws als er weer eens ruim verloren wordt. Vaak gebeurt dit ook nog eens tegen simpele middenmoters. Zo was er zondag de vreselijke afgang tegen Sparta. Op het Kasteel ging Ajax met 4-0 de boot in. Hierdoor loopt Ajax opnieuw Champions League mis. Je kan het een incident noemen, maar als dit soort dingen vier jaar achter elkaar gebeuren, dan is het geen toeval meer. Als klap op de vuurpijl diende Van Basten ook nog eens zijn ontslag in bij de clubleiding. Er is maar één conclusie over: Ajax is verrot, zwaar verrot.

Ook Van Basten weet het niet meer

Ook van Basten wist het niet meer

Als je naar het rotte Ajax gaat kijken, dan kom je natuurlijk eerst de organisatie tegen. Die is nog lang niet goed, maar als het goed is wordt daar aan gewerkt. Tenminste, het rapport Coronel zou daar verandering in gaan brengen. Een volgend probleem is echter de selectie. Ajax streeft al jaren niet meer naar wereldtop en dan krijg je ook automatisch een minder elftal. Er geldt voor Ajax vanaf nu nog maar één credo: geen toegevoegde waarde, dan zetten we er liever een jeugdspeler met potentie in. Of zoals Van Basten het zelf zei vlak voor zijn vertrek: we moeten gaan snijden in de selectie. Hieronder neem ik de volledige selectie onder de loep. Het doel is om de nieuwe trainer een handje op weg te helpen met mijn bescheiden mening. Het advies zou komen in drie bewoordingen: Moet blijven (voor spelers met een absolute meerwaarde), mag blijven (voor spelers die aardig mee kunnen draaien) en moet weg (voor spelers zonder de potentie om op het Ajax-niveau te spelen.)

De doelmannen:

Maarten Stekelenburg (contract tot 2013):

Wordt hij weer de eerste doelman?

Opnieuw eerste doelman?

Is de eerste doelman van het Nederlands elftal en werd niet voor niets in de winterstop gebombardeerd tot aanvoerder van Ajax. Heeft zich in de afgelopen jaren ontwikkeld tot een goede doelman en hij is op dit moment zeker de beste doelman van Nederland. Daarnaast straalt hij rust uit, is hij sterk in de coaching, heeft hij internationale ervaring en komt hij uit de eigen jeugdopleiding. Minpunt is zijn blessuregevoeligheid, waardoor hij vaak wordt teruggeworpen in zijn ontwikkeling

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Kenneth Vermeer (2010):

De jonge doelman doorliep de volledige Ajax-opleiding en maakte indruk op enkele jeugdtoernooien. Werd vervolgens door Ajax verhuurd aan Willem II, waar hij geen grote indruk maakte. Op de afgelopen Olympische Spelen deed hij dat wel en Van Basten maakte hem tweede doelman. Na wat blessures van Stekelenburg werd hij plots de vaste eerste man, maar daar is hij duidelijk nog niet aan toe. Hij heeft echter wel de potentie om ooit een goede doelman te worden, zowel voor Ajax als voor het Nederlands elftal.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Dennis Gentenaar (2009):

Goede, ervaren en betrouwbare doelman. Hij heeft echter één groot nadeel: hij is niet blij met zijn rol als derde doelman. Een derde doelman kan juist een belangrijke rol spelen in het groepsproces en het is dan ook raadzaam hem te vervangen. Dit kan gebeuren door een jonge doelman uit de eigen jeugd (het Vermeer-model) of een ervaren doelman met aflopend contract (het Boschker-model).

Advies aan de technische staf: Moet weg

Conclusie: De nieuwe trainer kan het beste Stekelenburg weer eerste doelman maken. Vermeer kan daarachter Stekelenburg op scherp houden. Hij is daarnaast de ideale vervanger als Stekelenburg zal vertrekken. Wel is er een derde doelman nodig. Dit kan bijvoorbeeld Sergio Padt zijn, maar het is raadzamer een (goedkope) gratis ervaren doelman aan te trekken.

Aanbevelingen: Jeroen Verhoeven (Contract tot 2010), Martin Pieckenhagen (2009), Robert Zwinkels (2011), Oskar Moens (2009), Michael Aerts (2009), Bram Castro (2010) en Henk Timmer (2009).

Verdedigers:

Bruno Silva (2012):

Bruno Silva werd vorige winter overgenomen van FC Groningen. Na een halfjaar leek hij niet meer van de rechtsbackpositie weg te denken, maar na een paar mindere optredens offerde Van Basten hem. Sindsdien heeft hij amper meer kansen gehad. Als hij speelde maakte hij echter een behoorlijke indruk. Een Silva in vorm kan echter prima mee met het Ajax-niveau, de vraag is echter wel of hij een echte toegevoegde waarde is. Toch zegt de interesse van een AS Roma in hem ook wel wat.

Advies aan de technische staf: Mag weg

Oleguer Presas (2011):

Maakt hij het volgend seizoen waar?

Kan hij het volgend seizoen wel waarmaken?

De Catalaan werd deze zomer overgenomen van FC Barcelona. Binnen Ajax heeft hij echter nog niet echt indruk gemaakt. Slechts in de UEFA Cup, waar hij niet met veel ruimte in de rug speelde, wist hij echt indruk te maken. Het is nog maar de vraag of de trage verdediger ooit een meerwaarde zal worden voor Ajax. Gezien zijn salaris is het misschien beter als Oleguer vertrekt.

Advies aan de technische staf: Moet weg

Thomas Vermaelen (2012):

De Belg komt uit de jeugdopleiding van de Amsterdamse ploeg. Hij heeft zich sinds zijn debuut stormachtig ontwikkeld en is inmiddels niet maar weg te denken uit de basis. Hij heeft inmiddels ook al enkele keren de aanvoerdersband gedragen. Van Basten zette hem op het eind van het seizoen in als linksback, maar centraal lijkt hij beter tot zijn recht te komen.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Jan Vertonghen (2013):

Voor Vertonghen geldt hetzelfde als voor Vermaelen. Hij heeft zich goed ontwikkeld en is zeker een goede basisspeler voor Ajax. Hij moet echter niet meer opgesteld worden op het middenveld, maar enkel in de achterhoede. Het liefst nog centraal,want ook als linksback komt hij snelheid tekort.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Gregory van der Wiel (2013):

Heeft een razendsnelle ontwikkeling doorgemaakt onder Van Basten. Is een prima rechtsback geworden en heeft het voordeel dat hij uit de opleiding komt van Ajax. Heeft daarnaast ook nog eens een grote groeipotentie. Het is belangrijk dat hij zich kan ontwikkelen in een vlot lopende machine.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Rob Wielaert (2011):

Ook Wielaert is geen verlosser

Ook Wielaert is niet de verlosser

Ook Wielaert is geen verlosserWerd gehaald als de nieuwe leidinggevende man in de defensie. Wielaert heeft zich echter allesbehalve waargemaakt in die positie. Indien er een ervaren verdediger bijkomt, kan hij misschien wel van waarde zijn. Het is namelijk niet raadzaam Wielaert nu al van de hand te doen, gezien het kapitaalsverlies.

Advies aan de technische staf: Mag blijven

Toby Alderweireld (2010):

Kreeg een kans toen er zich enkele blessures voordeden. Maakte indruk met zijn lange passes, maar was verdedigend nog niet altijd even zeker. Hij verdient echter zeker nog een kans. In potentie is hij namelijk een zeer goede centrale verdediger. Zou eventueel ook kunnen worden ingezet als verdedigende middenvelder.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Robbert Schilder (2009):

Heeft al een contract getekend bij NAC Breda.

Daley Blind (2013):

Maakte dit seizoen zijn debuut op het middenveld, maar is in principe een centrale verdediger. Schijnt veel potentie te hebben. Een vertrek mag dan ook niet aan de orde zijn. Op huurbasis is dit eventueel wel mogelijk.

Advies aan de technische staf: Moet blijven (eventueel verhuur)

Conclusie: Ajax heeft op zich een aardige verdediging, maar ze missen een goede linksback en een leidinggevende man in het centrum. Van het tweede feit is Ajax ook op de hoogte en het trok daarvoor al Oleguer en Wielaert aan, beiden konden echter niet de rol van Stam invullen. Op de linksbackpositie is ook minimaal één aanwinst nodig. Bij een vertrek van Silva is er ook nog een extra rechtsback nodig.

Is hij de nieuwe linksback?

De nieuwe linksback?

Aanbevelingen: Edson Braafheid (2010), Sepp de Roover (2010), Paul Verhaegh (2011), Nicky Kuiper (2010), Youssef El-Akchaoui (2011), Dani Fernandez (2009), Kurt Elshot (2010), Donovan Slijngard (Verhuurd), Khalid Boulahrouz (2012), Glenn Loovens (2012), Young Pyo Lee (2010), Ryan Donk (2009), Aaron Mokoena (2009), Timotheé Atouba (2009), Michael Gravgaard (2009), Juanito (2009) en Christian Panucci (2009).

Middenvelders:

Rasmus Lindgren (2012):

Mocht bij Ajax vertrekken omdat hij het niveau niet had. Nadat hij zich ontwikkeld had bij FC Groningen had hij dat niveau plots wel en hij mocht terugkomen. Bij Ajax heeft hij het nog niet echt kunnen waarmaken, maar echt gefaald heeft hij ook niet. Kortom: achter zijn naam staat nog een groot vraagteken, maar omdat ook hij een jeugdspeler is krijgt hij voorlopig het voordeel van de twijfel.

Advies aan de technische staf: Mag blijven

Urby Emanuelson (2011):

Het is inmiddels al een paar jaar geleden dat Emanuelson als linksback debuteerde bij Ajax. Sindsdien heeft hij zich echter amper kunnen ontwikkelen. Dit omdat hij door het hele veld gegooid is. Zijn beste positie is echter toch die van linkermiddenvelder. Je mag het ook linker, controlerende, middenvelder noemen, maar het komt op hetzelfde neer. Het is raadzaam hem alleen nog maar daar op te stellen en dan over een jaar hem opnieuw te evalueren. Bij een goed bod mag hij wel vertrekken, want het is nog maar de vraag of je volgend seizoen nog veel geld voor hem gaat vangen. Zijn contract loopt namelijk in de zomer van 2011 af.

Advies aan de technische staf: Mag blijven

Ismaïl Aissati (2012):

Aissati moet het creatieve brein worden

Belangrijkste creatieve man

Aissati werd afgelopen zomer gepresenteerd als de ‘tien’, die Ajax al jaren zocht. Aissati was echter vooral geblesseerd. Pas aan het eind van het seizoen kwam hij terug. Sindsdien maakte hij veel indruk, maar de laatste weken zakt ook hij wat terug. Dat heeft waarschijnlijk meer te maken met het kleine middenveld waarop hij speel, dan met Aissati zelf.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Gabri (2011):

Gabri is de harde werker die Ajax zo hard nodig heeft op het middenveld. Voetballend komt hij soms wat tekort, maar dit maakt hij meer dan goed met zijn enorme werklust. Met Gabri in de rug kan een rasvoetballer als Aissati optimaal tot zijn rendement komen. Dit zagen we optimaal toen Wesley Sneijder mocht spelen met Davids en Gabri in zijn rug. Sneijder kon eindelijk echt beslissend zijn en misschien kan Aissati deze rol ook gaan vervullen.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Eyong Enoh (2010):

De Kameroenees is de verrassing van dit seizoen. Is voetballend aardig en werkt ook erg hard. Oogt soms wat onstuimig, maar dat zal er met de jaren vanaf groeien. Komt uit de Ajax-opleiding in Zuid-Afrika en wat dat betreft is zijn aanblijven ook een pre. Verdient zeker nog een kans en een contractverlenging.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Siem de Jong (2013):

Debuteerde vorig seizoen bij Ajax en ontwikkelde zich stormachtig. Dit seizoen lijkt hij wat stil te staan in zijn ontwikkeling, mede door enkele blessures. In potentie is hij echter nog steeds Ajax-waardig. Een jaar verhuren zou wel een goed idee kunnen zijn, mochten zijn speelkansen niet vergroot worden.

Advies aan de technische staf: Mag blijven (eventueel verhuur)

Jan-Arie van der Heijden (2013):

Deze talentvolle middenvelder was het hele seizoen geblesseerd. Het is raadzaam om hem te verhuren om te kijken of hij goed genoeg is voor Ajax.

Advies aan de technische staf: Moet weg (Op huurbasis)

Mitchell Donald (2011):

Voor hem geldt exact hetzelfde als voor Jan-Arie van der Heijden.

Advies aan de technische staf: Moet weg (Op huurbasis)

Evander Sno (2011):

Van Basten presenteert zijn miskoop

Van Basten presenteert zijn miskoop vol trots

Werd deze zomer gehaald door Van Basten, maar het is duidelijk dat Sno niet Ajax-waardig is. Hij kan maar beter zo snel mogelijk vertrekken.

Advies aan de technische staf: Moet weg

Jeffrey Sarpong (2011):

Liet in het begin van het seizoen zien dat hij als linksbuiten best aardig kan ballen. Heeft zich sindsdien niet meer terug kunnen knokken. Verdiend echter nog wel een kans. Of op het middenveld of op de positie van linksbuiten.

Advies aan de technische staf: Mag blijven (eventueel verhuur)

Vurnon Anita (2011):

Het is duidelijk dat deze jongen niet gemaakt is voor het topvoetbal. Is technisch redelijk begaafd, maar zijn fysiek is veel te zwak. Zakte totaal door het ijs toen hij tegen PSV een serieuze tegenstander moest afdekken. Ajax moet hem, nu hij nog geld waard is, zo snel mogelijk van de hand doen.

Advies aan de technische staf: Moet weg

Conclusie: Ajax komt tekort op het middenveld. Er lopen veel jongens rond met potentieel, maar er is geen enkele speler die leiding kan geven aan het zooitje ongeregeld. Een stofzuiger extra kan ook zeker geen kwaad. Ook kan Ajax wel een goede back-up gebruiken voor Aissati, als creatief brein, want Sarpong en De Jong zijn niet hetzelfde type voetballer.

Wil hij Ajax redden?

Kan deze ervaren rot Ajax redden?

Aanbevelingen: Mika Vayrynen (2010), Michal Svec (2012), Danny Holla (2013), Simon Cziommer (2009), Orlando Engelaar (2011), Lasse Schöne (2011), Boudewijn Zenden (2009), Arnold Bruggink (2009), Tomas Galasek (2009), Dietmar Hamann (2009), Julian de Guzman (2009), Ivan de la Peña (2009) en Shensuke Nakamura (2009).

Aanvallers:
Kennedy Bakircioglü (2011):

Kennedy kwam na enkele goede seizoenen bij FC Twente Ajax versterken, maar de Zweed kon duidelijk de druk niet aan. Daarnaast zijn er ook twijfels of hij wel het Ajax-niveau heeft. Het is dan ook raadzaam hem van de hand te doen.

Advies aan technische staf: Moet weg

Miralem Sulejmani (2013):

Wanneer lost hij zijn belofte in?

Lost hij zijn belofte in?

Werd deze zomer binnengehaald als de grote man, maar kon dit alles behalve waarmaken. Hij toont echter nog steeds een groot potentieel en hem nu van de hand doen, is het domste wat Ajax kan doen. Kortom: gun Sulejmani nog een kans.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Luis Suarez (2012):

Zijn positie staat buiten iedere discussie. Je kan je maar beter niet afvragen wat dit Ajax is zonder zijn individuele klasse. Ajax moet bidden dat Manchester City niet langskomt met een megabod.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Dario Cvitanich (2013):

De Argentijnse Kroaat liet al enkele malen zien een goed neusje voor de goal te hebben. Als Ajax echter niet domineert is hij niet van een toegevoegde waarde. Cvitanich is namelijk een type spits dat afhankelijk is van de aanvoer. Tegen teams als De Graafschap is hij wel van grote waarde en dus moet hij blijven. Ook omdat hij een eerlijke kans verdient.

Advies aan de technische staf: Moet blijven

Leonardo (2009):

Leonardo weet vaak niet wat hij doet

Leonardo weet vaak niet wat hij doet

Leonardo krijgt de bal en kijkt om zich heen. Hij kijkt nog een keer en besluit maar te gaan dribbelen. Hij dribbelt tot hij het helemaal niet meer weet en dan is hij de bal weer kwijt. Het niet weten en maar wat doen van Leonardo leverde Ajax een paar belangrijke doelpunten op, maar met Leonardo is geen tactiek te spelen. Het heeft dus geen enkele zin om hem voor Ajax te behouden, hoe waardevol hij ook kan zijn als pinchitter.

Advies aan de technische staf: Moet weg

Javier Martina (2010):

Martina speelde dit seizoen één keer mee bij Ajax. Tegen FC Twente gaf hij zelfs een assist, maar echt indruk maakte hij niet. Het is niet voor niets dat hij pas één keer mocht opdraven. Een verhuur lijkt de beste optie, al is een transfer ook niet verkeerd.

Advies aan de technische staf: Moet weg (verhuur)

Darko Bodul (2011):

Voor Bodul geldt ongeveer hetzelfde als voor Martina. Ook voor hem is verhuur de beste optie, want hij is nog niet klaar om de aanvalsleider van Ajax te worden.

Advies aan de technische staf: Moet weg (verhuur)

Conclusie: Ajax mist vooral body in de voorhoede. Behalve body zijn er ook nog te veel spelers die puur uit intuïtie handelen. Een voorhoede Suarez-Cvitanich-Sulejmani is op papier namelijk best aardig, maar in de praktijk is er bijna geen tactiek op te bouwen. De verdediging begint namelijk altijd bij de aanval. Ik ga zelfs zo ver dat ik zeg dat de aanval de grootste oorzaak achter de vele tegendoelpunten van Ajax is. Doordat de middenvelders en de verdedigers de ballen niet kwijt kunnen, wordt de opbouw een onmogelijke taak. Daarnaast vallen er grote gaten op het middenveld, doordat de aanvallers hun mannetje laten lopen. Ondanks dat de voorhoede het meest productief is van de Eredivisie is het de kwetsbaarste plaats van het Ajax-elftal. Nieuwe spelers zijn dus zeker nodig. Dit komt ook omdat de jeugdopleiding weinig aanvallers heeft voortgebracht de afgelopen jaren. Mede daardoor is er ook een tekort aan echte buitenspelers, ook dit moet aangevuld worden.

Komt hij dan eindelijk terug?

Komt hij eindelijk terug?

Aanbevelingen: Cedric van der Gun (2009), Gonzalo Garcia (2012), Daniël Pranjic (2012), Roy Beerens (2010), Jan Vennegoor of Hesselink (2010), Georgios Samaras (2012), Andrey Voronin (2009), Nwankwo Kanu (2009), Mark Viduka (2009), Peter Løvenkrands (2009), Fernando Morientes (2009), Julio Ricardo Cruz (2009), Gabriel Obertan (2009), Tarik Sektioui (2009) en Hasan Sas (2009).

Eindconclusie: Ajax is er op het moment zwaar aan toe. Dit komt mede omdat er geen enkele ervaren speler is die buiten discussie staat. Ajax kan deze zomer echter goede zaken doen op de transfermarkt. Er zijn namelijk vele gratis spelers aanwezig op de transfermarkt. Als Ajax dat goed doorziet, kunnen ze voor weinig geld een topelftal bij elkaar kopen. Investeren zou noodzakelijk zijn, want nog een jaar geen kampioenschap (lees ook: Champions League) zal desastreuze gevolgen hebben. Ook het merk Ajax zal hier langzaam aan onder gaan lijden. Deze zomer is het merk Ajax echter nog sterk en daarvan moet geprofiteerd worden. Voordat het te laat is.

Het droomelftal:

Mag Ajax volgend seizoen weer juichen?

Mag Ajax volgend seizoen weer juichen?

Met slechts een paar miljoen aan investeringen kan Ajax zo het volgende elftal (en schaduwelftal) op de mat zetten:

Doel: Stekelenburg, Vermeer, Pieckenhagen
Rechtsback: Van der Wiel, Silva (De Roover)
Rechtscentraal achterin: Panucci, Wielaert
Linkscentraal achterin: Vermaelen, Alderweireld
Linksback: El-Akchaoui, Vertonghen
Controlerende middenvelders: Enoh, Gabri, Galasek, Emanuelson
Aanvallende middenvelders: De la Peña, Aissati
Rechtsbuiten: Suarez, Van der Gun
Linksbuiten: Sulejmani, Sas
Spits: Kanu, Cvitanich

Met dit elftal is er veel meer balans. Er is ervaring bijgekomen in de as (Panucci, Galasek, de la Peña, Kanu), er is een echte linksback (El-Akchaoui), er is een tevreden derde doelman (Pieckenhagen) en er zijn echte vleugelspelers bijgekomen (Van der Gun en Sas). Met een paar simpele aankopen zijn dus op papier al enkele problemen opgelost. Nu nog hopen dat de nieuwe trainer dit leest…

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter