Ajax vraagt bewezen prutser terug als TD

Ondanks dat Marco van Basten in 2008 ruim 35 miljoen euro verbraste aan miskopen, heeft het Ajax-bestuur hem opnieuw de baan aangeboden waarin hij verantwoordelijk is voor het aankoopbeleid. Op alle fronten een onbegrijpelijke keuze die Ajax de afgrond ingooit. Hoe is dit mogelijk?

Hoe kan het dat het bestuur van Ajax uitgerekend één van de weinige mensen die bewezen heeft níet geschikt te zijn voor deze baan, vraagt om technisch directeur te worden bij de club? Als dit de hand van Johan Cruijff is, heeft Cruijff daarmee nu officieel zijn incompetentie bewezen. En wel om de volgende redenen.

Allereerst, toen Ajax Marco van Basten in 2008 aanstelde, kon dat nog omschreven worden als een gok van een club in crisis. Het was een gok die werd genomen ondanks dat het rapport Coronel net was verschenen, en ondanks dat dat rapport duidelijk een andere keuze voorschreef. Maargoed, het had ook goed uit kunnen pakken, al gaf zijn werk bij Oranje weinig hoop.

Marco van Basten had het “leuk” gedaan bij het Nederlands elftal, maar daar niets gewonnen en niets bewezen. Hij had talloze talentloze Oranje-onwaardige spelers laten debuteren zoals Dave van den Bergh, Romano Denneboom, Barry Opdam, Romeo Castelen, Collins John, Theo Lucius en Ugur Yildirim. Een illuster lijstje met spelers die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt en stuk voor stuk niet een carrière hebben gehad die past bij de status van international.

Ondanks dat kreeg hij bij Ajax alle vertrouwen, een vertrouwen dat werd omgezet in veel zeggenschap en de belangrijke taak om als een soort trainer/technisch directeur te fungeren. Iets te veel zeggenschap blijkbaar, want binnen korte tijd verbraste Van Basten maarliefst 35 miljoen euro.

Nu is veel geld uitgeven niet per definitie problematisch, behalve als het de volgende spelers betreft: Rob Wielaert, Oleguer, Ismail Aissati, Evander Sno, Dario Cvitanich en Miralem Sulejmani. Voor al deze spelers was van toepassing dat ze danwel overdreven duur waren, danwel niet rendeerden in het elftal, danwel met verlies werden doorverkocht (of gedumpt nadat ze lange tijd de salarispost hoog hadden gehouden in de reserves) of een combinatie van deze factoren.

Van Basten kan spelers zowel voetbaltechnisch als financieel niet op waarde schatten. Hij zette Kenneth Peréz naar de reserves en liet hem transfervrij vertrekken naar FC Twente, waar hij jaren een essentiële kracht was. Het verleden wijst niets anders uit dan dat Van Basten ongeschikt is voor de baan van technisch directeur.

In het model dat Ajax voorstaat, waarbij Van Basten technisch directeur is boven de ook al onervaren Frank de Boer, gaat het helemaal mis. Hoe moet Marco van Basten Frank de Boer gaan begeleiden? Van Basten heeft sinds zijn ontslag bij Ajax geen enkele relevante werkervaring opgedaan en heeft op geen enkele manier kwaliteiten aan kunnen tonen die hem geschikt zouden maken voor zijn mogelijke nieuwe baan.

Ajax is (weer) helemaal de weg kwijt.

Van Basten als technisch directeur van Ajax:

View Results

Laden ... Laden ...

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas