Ajax moet haar deuren sluiten

Of ze nou bij Kamp Cruijff of Kamp Ten Have horen, de hoofdrolspelers in de strijd om Ajax moeten zich allemaal rot schamen. Zogenaamd ‘in het belang van de club’ vechten ze hun machtsstrijd uit in de media, terwijl dit achter gesloten deuren hoort.

Al sinds Cruijff zich begon te roeren in zijn columns in De Telegraaf is de crisis bij Ajax een publiekelijk schouwspel. Dit is een kwalijke zaak, want elke aantijging in de media is olie op het vuur van de crisis. Wat de club in crisis juist niet kan gebruiken is het grote ego’s die in de openbaarheid machtsspelletjes spelen. Hierdoor raakt de club alleen maar verscheurd en raakt een oplossing steeds verder uit het zicht.

Bijna iedereen van Ajax die de afgelopen weken in de media kwam, had het over ‘het belang van de club’ dat voorop staat. De uitspraak heeft al haar waarde verloren, en wie de zin uitspreekt zou zich moeten realiseren dat het vooral ‘in het belang van de club’ is om deze crisis intern te houden. De media is vooral een soort arena geworden met een miljoenenpubliek, waarin weinig ruimte is voor nuance, redelijkheid en onderling respect, maar juist tegenstellingen, problemen en ruzies worden uitgelicht. Mensen die deze arena betreden worden alleen maar toegelaten om te vechten, niet om te zoeken naar oplossingen.

Als Ajax iets moet doen om de crisis te bezweren, dan is het een complete mediastilte afkondigen. De afgelopen weken hebben we keer op keer gezien hoe de media door mensen binnen Ajax worden ingezet voor eigen gewin. Iedereen die dat de afgelopen weken heeft gedaan moet zich kapot schamen. En zelfs al bedoelen ze het goed, dan moeten ze zich realiseren dat alles wat ze zeggen tegen ze wordt gebruikt. De media ruiken bloed. Ajax moet zich daar niet voor willen lenen. Steven ten Have zou niet moeten bellen met Studio Voetbal. Davids zou zich niet moeten laten interviewen over onvertogen en racistische woorden in de RvC. Johan Cruijff zou niet moeten aanschuiven bij Pauw en Witteman. En zeker geen columns moeten schrijven voor De Telegraaf.

Ajax is gebaat bij rust. Zoals Frank de Boer, die ondanks alles blijft benadrukken dat hij geen kant kiest en zich op het voetbal focust. Zo hoort het. Even mediastilte, intern een schoonmaak houden, voor je kijken, doorlopen. Dat is pas echt in het belang van Ajax.

About Thomas Boeschoten

Thomas is uitgever van Catenaccio. Volg Thomas op Twitter | Meer artikelen van Thomas