Ajax kan Nederlands voetbal helpen

Vanavond treedt Ajax in de voorronde van de Champions League aan tegen het Griekse Paok Saloniki. Het is een essentiële wedstrijd voor de Amsterdamse club, die zich dolgraag willen plaatsen voor het hoofdtoernooi. Daarvoor moet na het tweeluik tegen Paok in de zogenaamde play-offs ook nog een andere tegenstander worden verslagen. Een winst op de Grieken zou daarnaast ook nog betekenen dat Ajax sowieso geplaatst is voor de groepsronde van de Europa League. Toch zullen vele voetbalfans uit Nederland hopen dat Ajax afgaat, zoals eerder gebeurde tegen Slavia Praag, FC Kopenhagen en Dinamo Zagreb. Geen leuker vermaak dan leedvermaak.

Ajax druipt af na de nederlaag tegen Slavia Praag

Ajax druipt af na de nederlaag tegen Slavia Praag

Deze fans staan echter vooral te dansen op hun eigen graf. Plaatsing voor de Champions League is namelijk niet alleen goed voor Ajax, maar vooral voor het Nederlandse voetbal. Zeker gezien de tegenstander van vanavond. Nederland staat momenteel tiende op de coëfficiëntieranking van de UEFA. Dit betekent dat we momenteel nog maar vijf teams mogen uitzenden richting Europa. Een daling naar de dertiende plaats zou zelfs betekenen dat de kampioen van Nederland niet meer direct geplaatst is voor de Champions League. Als we één plaats weten te stijgen betekent het dat we weer zes ploegen mogen afvaardigen richting de Europese competities.

De directe achtervolger van Nederland op deze ranking is Griekenland. Juist, het land waaruit Paok Saloniki afkomstig is. Een zege van Ajax vanavond zal dus betekenen dat Nederland alvast een eerste tik uitdeelt aan het Griekse voetbal. De ervaringen van Nederlandse clubs met Paok in het verleden zijn alvast goed te noemen, aangezien PSV (tweemaal), SC Heerenveen en AZ eerder de Grieken uit een Europees toernooi hebben gestoten.

De conclusie mag simpel zijn. Iedere voetbalfan in Nederland zal er vanavond goed aan doen om vol achter Ajax te gaan staan, aangezien Ajax de sleutel heeft na een hogere plaats op de Europese ranglijst van de UEFA. Weg met alle negativiteit en leedvermaak rondom Ajax. Vanavond staan we als één man achter onze vertegenwoordiger in Europa. Ajax kan vanavond het Nederlands voetbal helpen en bepaalt hiermee indirect ook of jouw club over een paar jaar Europa ingaat of niet. Al zullen bepaalde ‘supporters’ liever blijven dansen op hun eigen graf en duimen voor onze Griekse vrienden. Oliedom.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter