Ajax heeft de Toekomst

Op papier begon de competitie van Ajax niet al te best met een 2-2 gelijkspel tegen FC Groningen. Dit is helemaal vervelend als je bedenkt dat Ajax twintig minuten voor het eind van de wedstrijd nog 2-0 voorstond. Toch haalde Ajax ook een grote winst uit de wedstrijd tegen FC Groningen. Op Spanjaard Oleguer na speelden de Amsterdammers namelijk enkel met in Nederland opgeleide spelers, terwijl op de bank alleen jongens van de Toekomst zaten. Het is weer zo’n wedstrijd waarin Ajax zichzelf opnieuw ontdekte, Ajax heeft namelijk nog altijd de Toekomst.

De bank van Ajax zit nu langer vol met afgeschreven spelers

De bank van Ajax zit niet langer vol met afgeschreven spelers

Dat is de grootste winst die de Amsterdammers uit deze eerste speelronde moeten halen. Waar je bij PSV de Nederlandsers moest zoeken met een vergrootglas (vier), heeft Ajax eindelijk de keuze voor de jeugd gemaakt. Het is de boodschap die Uri Coronel al een paar jaar terug verwoordde in zijn beroemde rapport: “De spelers van het eerste elftal moeten voor het grootste gedeelte uit de eigen opleiding komen. Spelers die worden aangetrokken moeten bepalende/dragende spelers zijn of jonge talentvolle spelers. Het aantrekken van spelers voor de breedte belemmert doorstroming van de eigen jeugd en moet worden vermeden.” Ook Johan Cruijff heeft deze ontwikkeling jarenlang bepleit: “Mijn ideale selectie bestaat uit achttien man, omdat er dan altijd meer tevreden zijn dan ontevreden.”

Het enige wat Ajax nu nog rest, is de rust in de tent houden wanneer de prestaties wat minder worden. Waar er vroeger meteen paniek was binnen de club na een nederlaag, moet men nu op de burelen de rust bewaren. Het laatste waar Ajax nu baat bij heeft is namelijk een nieuwe paniekaankoop. Laat de buitenwereld maar roepen dat je niet genoeg kwaliteit hebt in je selectie, Ajax moet zich richten op de eigen jeugd en ook vertrouwen uitstralen naar die jeugd. Het is de taak van Martin Jol om ervoor te zorgen dat zijn selectie kwalitatief goed genoeg is en hij moet in die zin tegengewicht bieden aan het bestuur, waardoor er op den duur een natuurlijk evenwicht ontstaat binnen de club.

Een jonge Dennis Bergkamp in actie

Een jonge Dennis Bergkamp in actie

Dat deze formule, die nu opnieuw geïntroduceerd is in de Arena, goud waard is, bewees Ajax al vaak genoeg. Het meest illustratief hiervoor is misschien wel het debuut van Dennis Bergkamp. In de jeugd van Ajax was er namelijk heel veel twijfel over hem. Bergkamp had een fabelachtige techniek, maar leek fysiek tekort te komen om ooit het eerste van Ajax te halen. Bij gebrek aan andere spelers haalde Cruijff Bergkamp echter bij het eerste elftal. Hij mocht debuteren als rechtsbuiten tegen Roda JC en tikte op diezelfde positie de linksback van Malmö FF zoek in de kwartfinale van de Europa Cup II. Het vervolg is bekend; Bergkamp werd een internationale wereldster.

Ajax heeft in Groningen misschien twee punten verloren, maar ze hebben veel meer teruggewonnen; hun identiteit. Ajax is sinds afgelopen zondag eindelijk weer het opleidingsinstituut Ajax en dat is een winst die niet in punten uit te drukken is.

About Pieter Zwart

Pieter is naast eindredacteur bij Catenaccio ook bureauredacteur bij Voetbal International. Hij is al vanaf het begin betrokken bij Catenaccio. Pieter richt zich vooral op financiële en tactische analyses, maar schrijft ook andere onderzoeksartikelen. Volg Pieter op Twitter | Meer artikelen van Pieter