Ajax haalt problemen in huis

Het leek een rustige transferperiode te worden. Door de financiële problemen bij nagenoeg alle clubs worden de selecties ingekrompen, in plaats van uitgebreid. Zo ook bij Ajax. Ondanks de goede prestaties van Luis Suarez, Maarten Stekelenburg en Gregory van der Wiel op het WK, werd er nooit een club concreet voor het drietal. De laatste dagen is er toch wat opschudding in Amsterdam.

Ahmed Hossam (rechts) zorgde bij nagenoeg elke club waar hij actief was voor problemen.

Ahmed Hossam (rechts) zorgde bij nagenoeg elke club waar hij actief was voor problemen.

Door het aflopende contract van Marko Pantelic moest er een nieuwe centrumspits worden aangetrokken. Mounir El Hamdaoui van AZ en Mido van Middlesbrough moeten de Serviër doen vergeten. Toch mogen er best wat vraagtekens gezet worden bij deze aankopen. Pantelic is een absoluut aanspeelpunt, iemand die een bal kan vasthouden en afleggen naar een medespeler. El Hamdaoui en Mido zijn twee diepe spitsen die er staan om te scoren, niet om ballen klaar te leggen voor een medespeler. Ajax zal haar speelstijl moeten aanpassen willen ze met deze twee spitsen de competitie ingaan. Een tactiek aanpassen als je net het jaar begonnen bent kan nooit extra punten opleveren, vaker kost het zelfs punten. Een groot en sterk aanspeelpunt had Ajax deze risico’s bespaard.

Dat de twee nieuwe aankopen op mentaal gebied niet de sterkste zijn hebben ze in het verleden wel bewezen. El Hamdaoui heeft na negen seizoenen profvoetbal al zes clubs versleten. De international van Marokko is nogal eens in opspraak. Als het niet lukte met AZ was dit duidelijk frustrerend voor El Hamdaoui. Hij bleef onzichtbaar rondlopen over het veld, zonder een stap teveel te zetten. Hetzelfde wat een andere aanvaller van Ajax, Luis Suarez, een paar jaar geleden zou hebben gedaan. Maar de Uruguayaan is gegroeid, waar hij een aantal seizoenen terug nog zijn hoofd zou laten hangen bij een achterstand, geeft hij nu 200% om de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Of zo’n omslag ook bij El Hamdaoui mogelijk is moet nog blijken.

Mounir El Hamdaoui is een prima afmaker maar geen kaatsende speler.

Mounir El Hamdaoui is een prima afmaker maar geen kaatsende speler.

Ahmed Hossam, ook wel Mido genoemd, is ook niet een voetballer die liever de bal aflegt als zijn medespeler er beter voor staat. De Egyptenaar heeft net als zijn Marokkaanse collega El Hamdaoui al veel clubs versleten in zijn loopbaan. Met elf clubs in elf jaar tijd mag Mido gerust een clubhopper worden genoemd. Om diverse redenen heeft de linksbenige spits het nooit langer dan twee seizoenen bij een club vol kunnen houden. Vermeende onderhandelingen met de maffia, niet willen trainen omdat hij zijn auto niet kon parkeren, en weglopen van een trainingskamp omdat hij geen basisplek zou krijgen. Tel daarbij op nog een aantal blessuregevallen, en concurrentie van topspitsen als Drogba en Ibrahimovic. Het binnenhalen van Mido is absoluut geen garantie voor succes, misschien zelfs wel omgekeerd. Met Mido haal je de problemen in huis. Toch is er nog een lichtpuntje te vinden. Er is slechts één club waar de 48-voudig international het écht heeft waar kunnen maken. En dat is uitgerekend Ajax.

Ajax gokt, en dat lijkt vooralsnog gunstig uit te pakken. El Hamdaoui wist bij zijn debuut in het rood-witte shirt twee keer het te vinden. Het is nu aan de Marokkaanse spits om deze lijn door te zetten. Als pure afmaker in een systeem waar gevraagd wordt om een kaatsende speler moet hij zich erg flexibel op gaan stellen. Ajax neemt grote, onverantwoorde risico’s in een tijd waarin het zich geen enkele misstap meer kan veroorloven.

Technisch zal niemand de kwaliteiten van Mido en El Hamdaoui bekritiseren. Op het mentale vlak zijn er echter wel wat vraagtekens, ook de 4-3-3 formatie waar Ajax groot mee is geworden lijkt niet het beste voor deze spelersgroep. Het is tijd voor een cultuuromslag in Amsterdam. Alleen dan kunnen deze aankopen het beste uit zichzelf halen.

Foto’s van AD.nl en Voetbalprimeur.nl

About Wout