Ajax gouden tandem

Eens in de zoveel tijd schenkt het voetbal ons een perfecte tandem. Twee aanvallers die elkaar blindelings vinden. Een twee-eenheid die voorbestemd lijkt om de pannen van het dak te spelen. Neem het duo Adriano en Mutu toen zij beiden nog voor Parma uitkwamen, een geweldig spitsenduo. Menig verdediger kreeg een slechte nachtrust aan de vooravond van het duel tegen dat gouden tandem. Ook Raúl en Fernando Morientes vonden elkaar moeiteloos en vormden een dodelijke tandem. Het was dan ook een gouden duo voor Real Madrid. Natuurlijk zijn nog veel meer voorbeelden denkbaar, maar dat is nu even niet van belang. Dit weekend kwam ik namelijk tot de constatering dat de Nederlandse competitie zijn eigen gouden tandem heeft.
elhamsurez

Het gaat hier natuurlijk over geen duo minder dan Luis Suarez en Mounir El Hamdaoui. Het nieuwe spitsenkoppel van Ajax. Het zijn ook twee spelers die Ajax dit seizoen moeten helpen om die derde ster eindelijk op dat shirt te krijgen. Een symbool dat is uitgegroeit tot een soort obesessie voor de Amsterdammers. Velen Ajacieden zullen afgelopen zaterdag dan ook opgelucht adem hebben gehaald. De twee aanvalsleiders van Ajax vonden elkaar blindelings. Tegen Dynamo Kiev en FC Twente waren de eerste voortekenen van een goede samenwerking al enigszins zichtbaar. Echter, kwam door een rode kaart van Suarez tegen FC Twente de samenwerking nog niet van de grond. Tot deze week dan… Zoveel lieten beide spelers wel zien afgelopen zaterdag, toen Ajax het opnam tegen Roda JC. De spitsen namen de gehele productie voor hun rekening, vonden elkaar moeiteloos en straalden vooral trots en plezier uit. Als twee jonge jongens op een stenen veldje.

Voor iedereen die Ajax een warm hart toedraagt is dit goed nieuws. Toch kan niet ontkent worden dat vooraf enige twijfel heeft bestaan over de tandem. Beide spelers zijn hele trotse, doelgerichte en egoïstische spelers. Althans, wanneer het aankomt op het schieten op de goal. Daar komt bij dat Luis Suarez vorig seizoen de onbetwiste ster was binnen de Amsterdamse formatie. Hij maakte evenveel goals als hij wedstrijden speelde voor Ajax. Luis werd daardoor topscorer in de Eredivisie, was bepalend voor zijn land op het Wereld Kampioenschap in Zuid-Afrika en wordt gezien als de beste speler in de Eredivisie. De vraag was dan ook of Suarez zou blijven bij Ajax. Voorlopig lijkt het daar wel op. Zeker nu hij prima door één deur lijkt te kunnen met zijn aanvalspartner Mounir El Hamdaoui.

Op zijn beurt was het bij l Mounir El Hamdaoui de vraag of hij kon omgaan met de rol in de schaduw van Suarez. Het antwoord lijkt voorlopg ja, want de onbetwiste ster van AZ straalt ook in Amsterdam. Geheel onverwacht komt dit natuurlijk niet, want Mounir werd tot twee keer toe topscoorder bij AZ. Daarmee groeide hij uit de absolute ster van het elftal, nog voor Moussa Dembélé en Maarten Martens. Toch maakte El Hamdaoui zijn status vorig seizoen vooral waar onder leiding van Dick Advocaat. Voor de winterstop kwam de aanvaller nauwelijks tot scoren, maar herpakte zich onder het regime van de Hagenaar. El Hamdaoui toonde zijn klasse en daarmee verleidde hij Ajax het weinige beschikbare geld aan zijn transfer te besteden. Voorlopig met positief resultaat. De tandem die hij vormt met Suarez kan ronduit brilliant genoemd worden.

Alles bij elkaar was de vraag gerechtvaardigd of twee spelers die zo dominant aanwezig zijn op het veld, wel samen kunnen spelen. Een vraag die Luis en Mounir voorlopig op een positieve manier beantwoorden. Een goed voorteken of toch schijn? Want zullen de beide heren nog evengoed samenspelen wanneer het elftal niet draait? Of wanneer de één vaker het net vind als de ander? De tijd zal het leren…

About Marcos Gonzales