Afscheid van het Tsjechisch kanon

De Tsjechische Nationale ploeg moest het sinds 2006 al zonder hem stellen, maar aan het einde van dit voetbalseizoen zal de voetbalminnende bevolking over de hele wereld, de Italiaanse Serie A, maar vooral voetbalclub Juventus, afscheid moeten nemen van een van de beste en meest succesvolle Tsjechische voetballers in de geschiedenis van het land. Na een carrière van bijna 12 jaar, heeft de blonde god besloten de schoenen aan de haak te hangen. Volledig verdwijnen uit de voetbalwereld zal de spelmaker allicht niet doen, gezien hij een levenslang contract heeft gekregen bij zijn huidige club.Nedved

In 1991 begon Nedved zijn professionele voetbalcarrière bij Dukla Praag. Het was snel duidelijk dat hij talent had, want na amper een seizoen verhuisde hij naar de binnenlandse grootmacht en stadsgenoot Sparta Praag. Daar won Nedved twee landstitels en kende hij ook persoonlijk een succesvolle periode, wat hem net voor het Europees Kampioenschap van 1996 een contract opleverde bij het Nederlandse Psv. Op dat bewuste EK speelde Nedved zich echter in de kijker van enkele grotere clubs, wat hem deed terugkomen op de beslissing om in Nederland te gaan voetballen. Het was uiteindelijk Lazio Roma dat hem binnenlijfde.

Ook bij Lazio was Nedved een van de sterkhouders. In zijn tweede seizoen bij de Romeinen won hij met de club de Coppa Italia en een jaar later won mocht hij ook de allerlaatste Beker der bekerwinnaars op zijn palmares schrijven. De prestaties van de Tsjech waren ook de titelkandidaten in de Serie A niet ontgaan, want toen Zinedine Zidane in 2000 Juventus verruilde voor het Real Madrid, werd Nedved als vervanger aangetrokken. Weer bleek Nedved een uitstekende aankoop. Samen met hem won Juventus 4 Scudetto’s.

Pavel Nedved

Een van de hoogtepunten uit zijn carrière zal ongetwijfeld de Champions League campagne in 2003 zijn. Bij de rondes met rechtstreekse uitschakeling had hij telkens een voet in de kwalificatie naar de volgende ronde. In de laatste minuut van de terugwedstrijd van de halve finale tegen Real Madrid liep Nedved echter dom tegen overbodige gele kaart aan. Deze gele kaart leverde voor Nedved een schorsing voor de finale op en bijgevolg het einde van het toernooi voor hem. Tot overmaat van ramp verloor Juventus de finale tegen Ac Milan. Na een 0-0 versloeg Milan Juventus tijdens de strafschoppen met 3-2. In 2004 werd hij bekroont voor zijn uitmuntend spel met de titel van Europees voetballer van het jaar.

Allicht zal hij echter niet helemaal uit de voetbalwereld verdwijnen, aangezien hij van Juventus een levenslang contract heeft gekregen dankzij zijn blijk van clubliefde tijdens het omkoopschandaal waardoor de club in de Serie B moest aantreden. Dit betekent dat Nedved na zijn spelerscarrière bij de club aan de slag kan bij de technische staf. Laat ons hopen dat hij de jeugd van Juventus wat van zijn ervaring mee kan geven. De Tsjech beschikt over een uitstekend schot en geeft zijn teammaats vaak een vrijgeleide met een van zijn haarprecieze passes. Hij is nagenoeg perfect tweevoetig en is bovendien haast onuitputbaar. Zijn mentaliteit kent haast geen gelijke. Altijd gaat hij voorop in de strijd, ook op trainingen. Niets laat deze perfectionist aan het toeval over, hij zorgt er altijd voor dat hij topfit op het appel verschijnt. Het lijkt me dat je van niemand meer dan leren dan van een dergelijk begaafde voetballer.

Dit is wat ik schreef nadat hij ruim een maand geleden zijn afscheid aankondigde. Niets kon hem van zijn beslissing doen terugkeren, zelfs succes in de Champions League niet. Echter bijna een week geleden verklaarde zijn zaakwaarnemer in de pers dat Nedved mogelijk toch nog doorgaat met voetballen. Wat hem alsnog deed twijfelen aan zijn eerdere beslissing weet niemand, maar zeker is dat iedereen in en om het Stadio delle Alpi in de ban is van wat de middenvelder uiteindelijk gaat doen.

About Lukas